Exotika je o zážitkoch. Nenechajte si ich narušiť črevnými ťažkosťami.
Publikované: 20.06.2019
Zobrazenie: 12229
Už sa nemôžete dočkať, až ochutnáte autentické bun bo nam bo, indickú samosu, originál thajské karí alebo preslávenú argentínsku salsu chimichurri? Faktom je, že z ciest do exotických krajín si človek odnáša i množstvo kulinárskych spomienok, ktoré ešte niekoľko rokov potom omamne voňajú koriandrom a pravou vanilkou. Ak ale túto skúsenosť neprebije zážitok v podobe črevných ťažkostí, ktoré každý rok postihuje drvivú väčšinu cestovateľov. Účinnou ochranou proti týmto nepríjemným patáliám je zdravá črevná mikroflóra.
Komplex živých kultúr + S. BOULARDII
Pre náhle situácie nielen na cestách
- Unikátny komplex živých kultúr v kombinácii s S. Boulardii, laktobacilov a fruktooligosacharidov.
- 3 zložky = trojitá obnova črevnej mikroflóry.
- Pre dospelých a deti už od ukončeného 6. mesiaca
|
Viac informácií >>
|
V črevách sídli až
500 druhov prospešných baktérií, vďaka ktorým naše telo ľahšie čelí preniknutiu nežiaducich votrelcov. Tieto baktérie sú však schopné riadne plniť svoju funkciu len vtedy, ak ich je v črevách dostatočné množstvo a pokiaľ majú optimálne životné podmienky. Práve pobyt v exotických krajinách môže nepriaznivo ovplyvniť
stav našej črevnej mikroflóry, či už kvôli stresu, prudkým teplotným zmenám, nadmernej konzumácii alkoholu alebo potravinám a nápojom kontaminovaným baktériami, na ktoré naše črevá nie sú zvyknuté. Nehovoriac o tom, že tráviace ťažkosti si mnohí často spôsobujú i sami nestriedmosťou v jedle (nie všetci dokážu odolať bohatej ponuke luxusných hotelových rezortov). Ako sa teda čo najlepšie vyhnúť „faraónovej pomste“?
Balená voda a drinky bez ľadu
Niekedy stačí jeden glg vody z hotelového kohútika alebo pouličného pramienka, a máte zarobené na problém. Nepodceňujte riziko nákazy a pite výhradne balenú vodu z obchodu. V reštauráciách požiadajte obsluhu, aby otvorila fľašu s vodou priamo pri vašom stole. Pozor tiež na ľad, ktorý sa vyrába z vody.
Škodlivé baktérie nezničí ani 40% alkohol (keď si kockami ľadu ochladíte drink). Balenú vodu používajte i pri čistení zubov.
Nanuk z obchodu a ovocie so šupkou
Zmes vôní z pouličných stánkov dokáže byť veľmi podmanivá a býva ťažké odolať všetkým tým lákadlám. Myslite ale na svoje zdravie. Voľte radšej tepelne upravené pokrmy z reštaurácií a namiesto zmrzlinou sa osviežte nanukom zakúpeným v supermarkete.
Častým zdrojom nákazy, ktorá môže výrazne narušiť našu črevnú mikroflóru, môžu byť i nepasterizované šťavy z čerstvého ovocia a zeleniny, rôzne šaláty, zálievky, ale tiež morské plody, napríklad ustrice ponúkané v stánkoch pozdĺž pobrežia. Pokým si ich kúpite, dvakrát zvážte, či vám táto exotická delikatesa stojí za to.
Pri konzumácii ovocia a zeleniny vyberajte výhradne plody, ktoré môžete ošúpať. Druhy, ktoré je potrebné len umyť, radšej ignorujte.
Gastronomické zážitky bez prejedania
Ani lahôdky zo švédskych stolov v päťhviezdičkových hoteloch nemusia byť úplne bezchybné, zvlášť ak tam ležia niekoľko hodín. Dvojnásobne to platí o vajciach, vaječných pokrmoch a šalátoch s majonézou. Ak je to možné,
snažte sa byť pri výbere jedla striedmi. Nie je nutné ochutnať zo všetkého niečo – od polievok cez grilované špeciality až po niekoľko druhov zákuskov. Tým, že sa budete prejedať, uľahčíte cestu baktériám, ktoré potom ľahšie preniknú do čriev a môžu spôsobiť ťažkosti.
Vlažný čaj namiesto ľadových nápojov
Snažte sa tiež – aspoň pár prvých dní po príchode – vyhýbať dlhšiemu pobytu na slnku. Prudká zmena teploty znamená pre telo výraznú záťaž, ktorá môže zapríčiniť rozvoj črevných ťažkostí. A pri slnení si radšej než ľadové nápoje doprajte vlažný čaj ako ľadové nápoje.. Príchod „faraónovej pomsty“ môže urýchliť i
časté striedanie tepla a chladu. Tiež klimatizáciu v hotelovej izbe si nastavte na rozumnú mieru, aby ste zakaždým nevpadli z trópov rovno „do chladničky“ (odborníci odporúčajú teplotu medzi 21 až 25 °C).
Vítaný pomocník v podobe živých kultúr
Dobrý stav črevnej mikroflóry možno podporiť tiež podávaním živých mikroorganizmov, ktoré by mali byť prirodzenou súčasťou mikrobiálneho osídlenia každého jedinca. Omnoho prezieravejším riešením, než len v kútiku duše dúfať, že sa vám počas dovolenky zažívacie patálie vyhnú, je začať včas s prípravou. Najmenej týždeň pred odchodom preto začnite užívať
Biopron Forte s obsahom unikátneho komplexu živých baktérií, kvasiniek S. Boullardii a fruktooligosacharidov, ktorý je vhodný pre dospelých a deti od ukončeného 6. mesiaca. V užívaní pokračujte počas celej dovolenky a ešte aspoň týždeň po návrate domov.