Čas festivalov, grilovania a kúpalísk prichádza. Čo na to naše črevá?

Čas festivalov, grilovania a kúpalísk prichádza. Čo na to naše črevá?

Publikované: 20.06.2019

Zobrazenie: 1609

Na to, aby ste si počas dovolenky privodili nepríjemné komplikácie v podobe črevných ťažkostí, nemusíte cestovať do Egypta, Thajska alebo inej exotickej krajiny. Úplne stačí i málo prepečený steak, alebo „odležaný“ párok v rožku, ktorý si dáte v stánku s rýchlym občerstvením. Ak pripočítate ešte chatrnú hygienu, ktorá býva „bežným štandardom“ na väčšine letných festivalov, prípadne i stres a únavu z celodenných horúčav, výsledkom je celkom vysoké riziko, že značnú časť dovolenky strávite na záchodovej doske. Ako týmto patáliám predísť?

Komplex živých kultúr + S. BOULARDIIBiopron-Forte_30_BOX_SLO_3D_R_W12591-S-01-CZE-SLO.png
Pre náhle situácie nielen na cestách

  • Unikátny komplex živých kultúr v kombinácii s S. Boulardii, laktobacilov a fruktooligosacharidov.
  • 3 zložky = trojitá obnova črevnej mikroflóry.
  • Pre dospelých a deti už od ukončeného 6. mesiaca

Viac informácií >>

 
Stopercentný recept na to, ako sa v lete vyhnúť takýmto ťažkostiam neexistuje, ale sú spôsoby, ktorými sa dajú prípadné riziká minimalizovať. K dôležitým opatreniam patrí konzumácia bezpečných potravín a nápojov, dodržiavanie hygieny a v neposlednom rade zachovanie rovnováhy medzi prospešnými a škodlivými baktériami v črevách. Príčinou akútnych ťažkostí sú totiž mikroorganizmy, ktoré napádajú náš tráviaci systém.
 

Napoly surové = vysoko rizikové!

8.pngVysoké teploty nahrávajú množeniu baktérií, ktoré produkujú pre organizmus nebezpečné toxíny a ľahko môžu narušiť našu črevnú mikroflóru. Vyhýbajte sa preto jedlám, pri ktorých nemáte záruku, že sú čerstvé a bezchybné. K problémom často dochádza napríklad v dôsledku konzumácie skazeného či nedostatočne tepelne spracovaného mäsa. V lete sa tiež, ak je to možné, vyvarujte surových či polosurových pokrmov z vajec (omelety, hemendeggs apod.). Zvýšená opatrnosť sa oplatí i v prípade mliečnych výrobkov, ktoré počas teplých mesiacov veľmi ľahko podliehajú kvaseniu, a zmrzliny – tá dokonca patrí v tomto ohľade k jednej z najrizikovejších potravín. Ak máte chuť sa niečím schladiť, dajte si radšej balený nanuk.
 

Nepite vodu z kohútika

9.pngV letnom období sa vo zvýšenej miere často objavujú tiež problémy so zdravotne nevyhovujúcou pitnou vodou. Ak teda nechcete riskovať zažívacie ťažkosti, nepite kohútikovú vodu z neovereného zdroja a kupujte si radšej vodu balenú. Znížite tým riziko problémov, ktorá sa niekedy môžu veľmi skomplikovať. Na vodu si dajte pozor najmä na letných festivaloch, kedy fronty pri stánkoch vyzývajú k drobných hriechom. Často sa nevyplácajú. Dbajte tu tiež na dostatočnú hygienu rúk.
 

Vybavte sa živými kultúrami

10.pngJe preto viac než vhodné vybaviť sa dopredu živými kultúrami, ktoré udržiavajú prirodzenú rovnováhu črevnej mikroflóry. Ideálne je nasadiť ich v predstihu, aspoň týždeň pred odchodom na dovolenku. Zaobstarajte si prípravok Biopron Forte, ktorý obsahuje unikátny komplex živých baktérií, kvasiniek S. Boullardii  a fruktooligosacharidov a je vhodný pre dospelých a deti od ukončeného 6. mesiaca.


6 potravín, ktoré vám môžu ohroziť dovolenku
20.06.2019

6 potravín, ktoré vám môžu ohroziť dovolenku

Posedieť si na terase kaviarne pri pohári skvelého frappé, ochutnať lahôdku z grilu, či s kornútom točenej vanilkovej zmrzliny, zaspomínať na bezstarostné časy detstva – to všetko neodmysliteľne patrí k letu a času dovoleniek. Len málokto ale v takých chvíľach zvažuje možné zdravotné riziká. Kvôli vyšším teplotám, ktoré vytvárajú priamo ideálne podmienky pre množenie baktérií, sa totiž niektoré potraviny rýchlejšie kazia, a ľahko sa potom môže stať, že sa z príjemne stráveného popoludnia stane úplne iná „zábava“. A na ktoré druhy potravín by ste si mali dať najväčší pozor? A existuje nejaká pomoc?

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 1609
Exotika je o zážitkoch. Nenechajte si ich narušiť črevnými ťažkosťami.
20.06.2019

Exotika je o zážitkoch. Nenechajte si ich narušiť črevnými ťažkosťami.

Už sa nemôžete dočkať, až ochutnáte autentické bun bo nam bo, indickú samosu, originál thajské karí alebo preslávenú argentínsku salsu chimichurri? Faktom je, že z ciest do exotických krajín si človek odnáša i množstvo kulinárskych spomienok, ktoré ešte niekoľko rokov potom omamne voňajú koriandrom a pravou vanilkou. Ak ale túto skúsenosť neprebije zážitok v podobe črevných ťažkostí, ktoré každý rok postihuje drvivú väčšinu cestovateľov. Účinnou ochranou proti týmto nepríjemným patáliám je zdravá črevná mikroflóra.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 1609
Výlety a rýchle občerstvenie k letu patria
20.06.2019

Výlety a rýchle občerstvenie k letu patria

Keď je vonku krásne a my pred sebou máme ešte slušnú porciu kilometrov, nechce sa nám vysedávať v reštauráciách a nekonečne dlho čakať na obed. Omnoho rýchlejšie je dať si niečo pri stánku, ktorých býva v tomto čase všade plno. Nehľadiac na to, že i obyčajný langoš, klobása s chrenom alebo smažený syr v žemli chutí na lavičke pri rybníku omnoho lepšie, než obed v luxusnom podniku. Trblietajúca sa vodná hladina, šumenie stromov a príjemne svieži vánok vie skrátka vykúzliť tú správnu prázdninovú atmosféru. Má to ale jeden háčik – dobroty z rýchleho občerstvenia nám túto idylku môžu niekedy poriadne nabúrať...

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 1609
Užite si exotiku plnými dúškami. Ako sa na cestu pripraviť?
20.06.2019

Užite si exotiku plnými dúškami. Ako sa na cestu pripraviť?

Leto je tu a s ním i cesty za teplom a morom. Máte v pláne vyraziť do niektorej z exotických krajín? Potom iste už dopredu premýšľate o tom, čo všetko si so sebou zabaliť, aby vás potom – tisíce míľ od domova – niečo nečakane nezaskočilo. Nedostatočná príprava však neznamená len praktické nepríjemnosti, ale môže ohroziť i vaše zdravie. Jedným z najobávanejších strašiakov pri výpravách za exotikou sú rôzne črevné patálie, najčastejšie spôsobené požitím kontaminovanej vody alebo potravín. Začnite s prípravou ešte pred odchodom.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 1609