6 potravín, ktoré vám môžu ohroziť dovolenku

6 potravín, ktoré vám môžu ohroziť dovolenku

Publikované: 20.06.2019

Zobrazenie: 6665

Posedieť si na terase kaviarne pri pohári skvelého frappé, ochutnať lahôdku z grilu, či s kornútom točenej vanilkovej zmrzliny, zaspomínať na bezstarostné časy detstva – to všetko neodmysliteľne patrí k letu a času dovoleniek. Len málokto ale v takých chvíľach zvažuje možné zdravotné riziká. Kvôli vyšším teplotám, ktoré vytvárajú priamo ideálne podmienky pre množenie baktérií, sa totiž niektoré potraviny rýchlejšie kazia, a ľahko sa potom môže stať, že sa z príjemne stráveného popoludnia stane úplne iná „zábava“. A na ktoré druhy potravín by ste si mali dať najväčší pozor? A existuje nejaká pomoc?

Komplex živých kultúr + S. BOULARDIIBiopron-Forte_30_BOX_SLO_3D_R_W12591-S-01-CZE-SLO.png
Pre náhle situácie nielen na cestách

  • Unikátny komplex živých kultúr v kombinácii s S. Boulardii, laktobacilov a fruktooligosacharidov.
  • 3 zložky = trojitá obnova črevnej mikroflóry.
  • Pre dospelých a deti už od ukončeného 6. mesiaca

Viac informácií >>

 

1. Mäso a mäsové výrobky

Vedeli ste, že život začína už na 4,5 °C? Inými slovami, pri tejto relatívne nízkej teplote ožívajú mikroorganizmy, ktoré vo vašom tráviacom trakte dokážu napáchať poriadne útrapy. Ak sa teda chystáte na piknik a prevážate mäso v chladiacom boxe, presvedčte sa, že tu teplota nepresahuje uvedenú hodnotu (to ľahko zistíte tak, že medzi potraviny – nie k ľadu – umiestnite teplomer). Piknik sa často pretiahne, napokon niet divu, veď leňošenie v tráve je také príjemné. Jedlo by však nemalo zostávať vonku dlhšie než dve hodiny (pri teplotách nad 32 °C dokonca len hodinu). Pri grilovaní  dbajte na riadnu tepelnú úpravu. Je lepšie mäso pomaly a dlhšie opekať, než si na tanier naložiť polokrvavý steak (najvyššie riziko je pri mäse hydinovom, ktoré by malo byť naozaj dôkladne prepečené). Často tiež dochádza k tzv. krížovej kontaminácii, pri ktorej sa dostane do kontaktu surové mäso s hotovými pokrmami.
shutterstock_792327376.jpg

2. Výrobky s majonézou

Obložené chlebíčky, bagety a výrobky s majonézou – to sú ďalšie z veľmi rizikových lákadiel, ktorým je najlepšie sa počas letných mesiacov vyhnúť. Ale ak predsa  nedokážete odolať, konzumujte len čerstvé výrobky a čo najrýchlejšie ich zjedzte, alebo aspoň dopravte do chladničky. Zdrojom nákazy však nemusia byť len „unavené lahôdky“, ktoré ležia na pulte dlhšie, než je zdravé, ale napríklad i „poctivé domáce chlebíčky“, do ktorých hostiteľ použije majonézu zo surových žĺtkov. Surové vajcia sú totiž rovnako rizikové ako akékoľvek iné potraviny živočíšneho pôvodu, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované.
 

3. Torty a zákusky

To, že sa v lete všetko rýchlejšie kazí, platí dvojnásobne o šľahačkových tortách. Zvlášť ak ich skladujete mimo chladničky, alebo ich prevážate v rozpálenom aute. Všeobecne je trvanlivosť šľahačkových zákuskov za ideálnych podmienok 1,5–2 dni. Asi týždeň môžu zostať v chlade maslové a čokoládové torty. Najtrvanlivejší je medovník, ktorý vám vydrží v chladničke až 14 dní (ak ho však skôr nezjete).
 

4. Pouličný fast food

Na túto kategóriu buďte cez leto zvlášť opatrní. Langoše, hranolčeky, klobásy a ďalšie smažené pochúťky vám môžu z dovolenky urobiť „malé peklo“. Hoci platí, že i pouličné stánky a rýchle občerstvenie musia dodržiavať prísne hygienické podmienky, neradno sa na to spoliehať, ak pravdaže nechcete riskovať svoje zdravie.
12.png

5. Mrazené pochúťky

Roztečená zmrzlina alebo zmrzlina s kryštálikmi ľadu nebýva cez leto práve vzácny jav. V takom prípade si ju radšej odpustite, alebo sa presuňte k inému stánku. Ideálnou vizitkou nie je ani kalná voda v nádobke na kliešte, ktorými sa zmrzlina naberá. Najbezpečnejším variantom sú originálne balené mrazené mliečne výrobky (nanuky, nanukové torty), ktoré sú vyrábané za omnoho prísnejších hygienických podmienok. Ale i tu je potrebné mať sa na pozore – nikdy napr. nekupujte výrobky, ktoré sú postláčané, alebo výrazne zmenili svoj tvar (prípadne sú prebalené do náhradných obalov).

6. Vajcia a vaječné pokrmy

Milujete vajíčka na hniličku, volské oká alebo hamendeggs, na ktorom sa žĺtok krásne roztečie, sotva doň zaboríte vidličku? Pri konzumácii polosurových vajec riskujete nákazu salmonelou, ktorú spoľahlivo zničia teploty okolo 100°C. Sú známe i prípady ochorení po konzumácii miešaných vajec, zapečených cestovín, ktoré boli pred dokončením zaliate rozšľahanými vajcami a nedostatočne prepečené, a tiež po konzumácii cukrárskych výrobkov, pri príprave ktorých  boli použité surové vajcia (napr. tiramisu). Ako minimalizovať prípadné riziká? Kupujte pasterizované vajcia, nejedzte vajcia po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti a s prasknutou škrupinkou a skladujte ich ideálne pri teplote 5–8 °C. Nevystavujte ich tiež prudkým teplotným zmenám, pri ktorých dochádza k oroseniu a možnosti tvorby plesní.
13.png

Nenechajte svoje črevá oslabiť. Užívajte probiotiká.

Dôkladná príprava na leto začína už teraz. Môže sa to na prvý pohľad zdať príliš predčasné, ale opak je pravdou. Podstatnou časťou prípravy môže byť posilnenie správnej funkcie črevnej mikroflóry. Tá potom ľahšie zvládne zmenu jedálnička. Podporou môže byť prípravok Biopron Forte, ktorý obsahuje unikátny komplex živých baktérií, kvasiniek S. Boullardi a fruktooligosacharidov. Živé mikroorganizmy podporujú obnovuj rovnováhy črevnej mikroflóry, trávenie a optimálny pohyb čriev.

Užite si exotiku plnými dúškami. Ako sa na cestu pripraviť?
20.06.2019

Užite si exotiku plnými dúškami. Ako sa na cestu pripraviť?

Leto je tu a s ním i cesty za teplom a morom. Máte v pláne vyraziť do niektorej z exotických krajín? Potom iste už dopredu premýšľate o tom, čo všetko si so sebou zabaliť, aby vás potom – tisíce míľ od domova – niečo nečakane nezaskočilo. Nedostatočná príprava však neznamená len praktické nepríjemnosti, ale môže ohroziť i vaše zdravie. Jedným z najobávanejších strašiakov pri výpravách za exotikou sú rôzne črevné patálie, najčastejšie spôsobené požitím kontaminovanej vody alebo potravín. Začnite s prípravou ešte pred odchodom.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 791
Exotika je o zážitkoch. Nenechajte si ich narušiť črevnými ťažkosťami.
20.06.2019

Exotika je o zážitkoch. Nenechajte si ich narušiť črevnými ťažkosťami.

Už sa nemôžete dočkať, až ochutnáte autentické bun bo nam bo, indickú samosu, originál thajské karí alebo preslávenú argentínsku salsu chimichurri? Faktom je, že z ciest do exotických krajín si človek odnáša i množstvo kulinárskych spomienok, ktoré ešte niekoľko rokov potom omamne voňajú koriandrom a pravou vanilkou. Ak ale túto skúsenosť neprebije zážitok v podobe črevných ťažkostí, ktoré každý rok postihuje drvivú väčšinu cestovateľov. Účinnou ochranou proti týmto nepríjemným patáliám je zdravá črevná mikroflóra.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 12061
Výlety a rýchle občerstvenie k letu patria
20.06.2019

Výlety a rýchle občerstvenie k letu patria

Keď je vonku krásne a my pred sebou máme ešte slušnú porciu kilometrov, nechce sa nám vysedávať v reštauráciách a nekonečne dlho čakať na obed. Omnoho rýchlejšie je dať si niečo pri stánku, ktorých býva v tomto čase všade plno. Nehľadiac na to, že i obyčajný langoš, klobása s chrenom alebo smažený syr v žemli chutí na lavičke pri rybníku omnoho lepšie, než obed v luxusnom podniku. Trblietajúca sa vodná hladina, šumenie stromov a príjemne svieži vánok vie skrátka vykúzliť tú správnu prázdninovú atmosféru. Má to ale jeden háčik – dobroty z rýchleho občerstvenia nám túto idylku môžu niekedy poriadne nabúrať...

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 5817
Čas festivalov, grilovania a kúpalísk prichádza. Čo na to naše črevá?
20.06.2019

Čas festivalov, grilovania a kúpalísk prichádza. Čo na to naše črevá?

Na to, aby ste si počas dovolenky privodili nepríjemné komplikácie v podobe črevných ťažkostí, nemusíte cestovať do Egypta, Thajska alebo inej exotickej krajiny. Úplne stačí i málo prepečený steak, alebo „odležaný“ párok v rožku, ktorý si dáte v stánku s rýchlym občerstvením. Ak pripočítate ešte chatrnú hygienu, ktorá býva „bežným štandardom“ na väčšine letných festivalov, prípadne i stres a únavu z celodenných horúčav, výsledkom je celkom vysoké riziko, že značnú časť dovolenky strávite na záchodovej doske. Ako týmto patáliám predísť?

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 4919