6 potravín, ktoré vám môžu ohroziť dovolenku
Publikované: 20.06.2019
Zobrazenie: 6708
Posedieť si na terase kaviarne pri pohári skvelého frappé, ochutnať lahôdku z grilu, či s kornútom točenej vanilkovej zmrzliny, zaspomínať na bezstarostné časy detstva – to všetko neodmysliteľne patrí k letu a času dovoleniek. Len málokto ale v takých chvíľach zvažuje možné zdravotné riziká. Kvôli vyšším teplotám, ktoré vytvárajú priamo ideálne podmienky pre množenie baktérií, sa totiž niektoré potraviny rýchlejšie kazia, a ľahko sa potom môže stať, že sa z príjemne stráveného popoludnia stane úplne iná „zábava“. A na ktoré druhy potravín by ste si mali dať najväčší pozor? A existuje nejaká pomoc?
Komplex živých kultúr + S. BOULARDII
Pre náhle situácie nielen na cestách
- Unikátny komplex živých kultúr v kombinácii s S. Boulardii, laktobacilov a fruktooligosacharidov.
- 3 zložky = trojitá obnova črevnej mikroflóry.
- Pre dospelých a deti už od ukončeného 6. mesiaca
|
Viac informácií >>
|
1. Mäso a mäsové výrobky
Vedeli ste, že život začína už na 4,5 °C? Inými slovami, pri tejto relatívne nízkej teplote ožívajú mikroorganizmy, ktoré vo vašom tráviacom trakte dokážu napáchať poriadne útrapy. Ak sa teda chystáte na piknik a prevážate mäso v chladiacom boxe, presvedčte sa, že tu teplota nepresahuje uvedenú hodnotu (to ľahko zistíte tak, že medzi potraviny – nie k ľadu – umiestnite teplomer). Piknik sa často pretiahne, napokon niet divu, veď leňošenie v tráve je také príjemné. Jedlo by však nemalo zostávať vonku dlhšie než dve hodiny (pri teplotách nad 32 °C dokonca len hodinu). Pri grilovaní dbajte na riadnu tepelnú úpravu. Je lepšie mäso pomaly a dlhšie opekať, než si na tanier naložiť polokrvavý steak (najvyššie riziko je pri mäse
hydinovom, ktoré by malo byť naozaj
dôkladne prepečené). Často tiež dochádza k tzv.
krížovej kontaminácii, pri ktorej sa dostane do kontaktu surové mäso s hotovými pokrmami.
2. Výrobky s majonézou
Obložené chlebíčky, bagety a výrobky s majonézou – to sú ďalšie z veľmi rizikových lákadiel, ktorým je najlepšie sa počas letných mesiacov vyhnúť. Ale ak predsa nedokážete odolať, konzumujte len čerstvé výrobky a čo najrýchlejšie ich zjedzte, alebo aspoň dopravte do chladničky. Zdrojom nákazy však nemusia byť len „unavené lahôdky“, ktoré ležia na pulte dlhšie, než je zdravé, ale napríklad i „poctivé domáce chlebíčky“, do ktorých hostiteľ použije majonézu zo surových žĺtkov. Surové vajcia sú totiž rovnako rizikové ako akékoľvek iné potraviny živočíšneho pôvodu, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované.
3. Torty a zákusky
To, že sa v lete všetko rýchlejšie kazí, platí dvojnásobne o šľahačkových tortách. Zvlášť ak ich skladujete mimo chladničky, alebo ich prevážate v rozpálenom aute. Všeobecne je trvanlivosť šľahačkových zákuskov za ideálnych podmienok 1,5–2 dni. Asi týždeň môžu zostať v chlade maslové a čokoládové torty. Najtrvanlivejší je medovník, ktorý vám vydrží v chladničke až 14 dní (ak ho však skôr nezjete).
4. Pouličný fast food
Na túto kategóriu buďte cez leto zvlášť opatrní. Langoše, hranolčeky, klobásy a ďalšie smažené pochúťky vám môžu z dovolenky urobiť „malé peklo“. Hoci platí, že i pouličné stánky a rýchle občerstvenie musia dodržiavať prísne hygienické podmienky, neradno sa na to spoliehať, ak pravdaže nechcete riskovať svoje zdravie.
5. Mrazené pochúťky
Roztečená zmrzlina alebo zmrzlina s kryštálikmi ľadu nebýva cez leto práve vzácny jav. V takom prípade si ju radšej odpustite, alebo sa presuňte k inému stánku. Ideálnou vizitkou nie je ani kalná voda v nádobke na kliešte, ktorými sa zmrzlina naberá. Najbezpečnejším variantom sú originálne balené mrazené mliečne výrobky (nanuky, nanukové torty), ktoré sú vyrábané za omnoho prísnejších hygienických podmienok. Ale i tu je potrebné mať sa na pozore – nikdy napr. nekupujte výrobky, ktoré sú postláčané, alebo výrazne zmenili svoj tvar (prípadne sú prebalené do náhradných obalov).
6. Vajcia a vaječné pokrmy
Milujete vajíčka na hniličku, volské oká alebo hamendeggs, na ktorom sa žĺtok krásne roztečie, sotva doň zaboríte vidličku? Pri konzumácii polosurových vajec riskujete nákazu salmonelou, ktorú spoľahlivo zničia teploty okolo
100°C. Sú známe i prípady ochorení po konzumácii miešaných vajec, zapečených cestovín, ktoré boli pred dokončením zaliate rozšľahanými vajcami a nedostatočne prepečené, a tiež po konzumácii cukrárskych výrobkov, pri príprave ktorých boli použité surové vajcia (napr. tiramisu). Ako minimalizovať prípadné riziká? Kupujte
pasterizované vajcia, nejedzte vajcia po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti a s prasknutou škrupinkou a skladujte ich ideálne pri teplote 5–8 °C. Nevystavujte ich tiež prudkým teplotným zmenám, pri ktorých dochádza k oroseniu a možnosti tvorby plesní.
Nenechajte svoje črevá oslabiť. Užívajte probiotiká.
Dôkladná príprava na leto začína už teraz. Môže sa to na prvý pohľad zdať príliš predčasné, ale opak je pravdou. Podstatnou časťou prípravy môže byť posilnenie správnej funkcie črevnej mikroflóry. Tá potom ľahšie zvládne zmenu jedálnička. Podporou môže byť prípravok Biopron Forte, ktorý obsahuje unikátny komplex živých baktérií, kvasiniek S. Boullardi a fruktooligosacharidov. Živé mikroorganizmy podporujú obnovuj rovnováhy črevnej mikroflóry, trávenie a optimálny pohyb čriev.