Imunitné účinky betaglukánov
Publikované: 18.01.2022
Zobrazenie: 724
Betaglukány sú polysacharidy prírodného pôvodu, ktoré sa často spájajú vďaka svojmu účinku s podporou imunity. Ako dokážu posilniť imunitný systém? Pozrime sa na ich pozitívny vplyv na zdravie a posilnenie organizmu.
Betaglukány sú polysacharidy prírodného pôvodu, ktoré sa často spájajú vďaka svojmu účinku s podporou imunity. Ako dokážu posilniť imunitný systém? Pozrime sa na ich pozitívny vplyv na zdravie a posilnenie organizmu.
Posilnenie imunitnej reakcie
Vedeli ste, že je možné prirodzene posilniť imunitný systém tak, že sa optimalizuje jeho reakcia na choroby a infekcie? Látky, ktoré vedia takúto posilnenú reakciu imunitného systému vyvolať, označujeme ako imunomodulátory. Medzi známe a veľmi účinné imunomodulátory patria betaglukány. Pretože ich však naše telá neprodukujú prirodzene, jediný spôsob, ako ich získať, je cez vonkajšie zdroje. Takými sú napríklad kvasnice, obilné zrná a huby.
Čo sú to betaglukány
Ide o prírodné polysacharidy izolované z rôznych mikroorganizmov a rastlín. Najčastejšie sú ich zdrojom bunkové steny húb, no môže ísť aj o riasy, baktérie, či obilniny. Chemická povaha a účinky betaglukánov extrahovaných z rôznych zdrojov sa mierne líši. Vlastnosti betaglukánu okrem zdroja závisia aj od extrakčných techník.
Najvýznamnejšími producentmi betaglukánov sú askomycéty (kde patria kvasinky a niektoré vláknité plesne) a bazídiomycéty, kam patria jedlé alebo nejedlé huby. Bohatými zdrojmi sú hliva ustricová, reishi, či huby shiitake.
Ako betaglukány pôsobia
Betaglukány spúšťajú kaskádu udalostí, ktoré pomáhajú regulovať mechanizmy imunitného systému a zvyšujú jeho účinnosť.[1] Konkrétne, betaglukány stimulujú aktivitu makrofágov. Makrofágy sú typom bielej krvinky imunitného systému, ktoré pohlcujú a ničia napádajúce patogény a stimulujú ďalšie imunitné bunky k útoku.[2] Makrofágy tiež uvoľňujú cytokíny, ktoré sú dôležité v bunkovej signalizácii a umožňujú imunitným bunkám vzájomnú komunikáciu.
Okrem toho, že majú kľúčovú úlohu vo vrodenej imunitnej ochrane, taktiež pomáhajú iniciovať špecifické obranné mechanizmy adaptívnej imunity tým, že aktivujú iné imunitné bunky ako napríklad lymfocyty - biele krvinky, ktoré vykonávajú bunkovú obranu tak, že rozoznávajú cudzie bunky a produkciou cytotoxických látok ich ničia.
Betaglukány a ich ďalšie široké využitie
Betaglukány sa používajú na podporu imunitného systému a na liečbu rakoviny od roku 1980 s tradíciou najmä v Japonsku.[3] V polovici 80. rokov 20. storočia bola dokázaná ich schopnosť výrazne zvyšovať obnovu počtu krviniek po gama žiarení,[4] či schopnosť zvrátiť nežiaduci účinok zníženia červených a bielych krviniek a doštičiek (myelosupresiu) spôsobených chemoterapeutickými liekmi.[5]
Okrem účinku pri liečbe rakoviny sa na niekoľkých experimentálnych modeloch ukázalo, že betaglukány chránia pred infekciou baktériami a ukázalo sa, že zvyšujú antibiotickú účinnosť pri infekciách baktériami rezistentnými na antibiotiká.[6]
Betaglukány taktiež znižujú celkový cholesterol a LDL cholesterol (známy ako tzv. zlý cholesterol) a tak prispievajú k zdravej činnosti srdca.[7]
Ako sme už spomenuli, naše telo si betaglukány samo vyrobiť nevie. Preto ho musí prijímať buď zo stravy, alebo z výživových doplnkov. Vhodným je napríklad výživový doplnok Betaglucan Combi 150+, ktorý sa odporúča na dlhodobé posilnenie imunity a pomáha zvyšovať odolnosť organizmu nielen vďaka obsahu 100 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C, ale aj kvalitnému extraktu z hlivy ustricovej a krídlatky japonskej. Jeho variant Betaglucan Combi 300+ ACUT sa odporúča na akútne posilnenie imunity a tiež rýchlo pomôže pri akútnej vyčerpanosti či prvých príznakoch choroby. Výživové doplnky Betaglucan Combi 150+ aj Betaglucan Combi 300+ ACUT vynikajú vďaka synergickému účinku svojich prírodných zložiek. Odporúčajú sa užívať 1 až 2-krát denne pred jedlom a zapiť vodou.
Z vyššie uvedeného vyplýva, že pravidelné užívanie betaglukánov jednoznačne prispieva k správnej látkovej premene, chráni bunky pred oxidačným stresom a je výbornou podporou pri psychickom či fyzickom vyčerpaní.
Zdroje:
1 J Immunotoxicol. 2008 Jan;5(1):47-57
2 www.niaid.nih.gov/publications/immune/the_immune_system.pdf.
[1] J Immunotoxicol. 2008 Jan;5(1):47-57
[3] Takeshita et al. Diversity of complement activation by lentinan, an antitumor polysaccharide, in gastric cancer patients. Nippon Geka Gakkai Zasshi 1991; 92: 5–11; Kimura et al. Clinical evaluation of sizofilan as assistant immunotherapy in treatment of head and neck cancer. Acta Otolaryngol. (Stockh.) Suppl. 1994; 511: 192–195; Matsuoka et al. Lentinan potentiates immunity and prolongs survival time of some patients. Anticancer Res. 1997; 17: 2751–2755; Yan et al. β -glucan, a “specific” biologic response modifier that uses antibodies to target tumors for cytotoxic recognition by leukocyte complement receptor type 3 (CD11b/CD18). J. Immunol. 1999; 163: 3045–3052
[4] Patchen et al. Stimulated hemopoiesis and enhanced survival following glucan treatment in sublethally- and lethally-irradiated mice. Int. J. Immunopharmacol. 1985; 7: 923–932
[5] Wagnerova et al. The effect of two glucan carboxymethyl derivatives with various substitution degrees on cyclophosphamide immunosuppression in mice. Immunopharmacol. Immunotoxicol. 1993; 15: 227–242
[6] Al Tuwaiji at al. Effect of glucan on Leishmania major infection in BALB/c mice. J. Med. Microbiol. 1987; 23: 363–365 ; Dritz at al. Influence of dietary β -glucan on growth performance, non-specific immunity, and resistance to Streptococcus suis infection in weanling pigs. J. Anim. Sci. 1995; 73: 3341–3350; Liang at al. Enhanced clearance of a multiple antibiotic resistant Staphylococcus aureus in rats treated with PGG-glucan is associated with increased leukocyte counts and increased neutrophils oxidative burst activity. Int. J. Immunopharmacol. 1998; 20: 595–614; Yun et al. Immunomodulatory effects of oat β -glucan administered intragastrically or parenterally on mice infected with Eimeria vermiformis. Microbiol. Immunol. 1998; 42: 457–46,Vetvicka at al. Orally administered yeast β -1,3-glucan prophylactically protects against anthrax infection and cancer in mice. J. Am. Nutraceut. Assoc. 2002; 5: 1–6.
[7] Bobek et al. Effect of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) and its ethanolic extract in diet on absorption and turnover of cholesterol in hypercholesterolemic rat. Nahrung 1996; 40: 222–224; Fukushima et al. Cholesterol-lowering effects of maitake (Grifola frondosa) fiber, shiitake (Lentinus edodes) fiber, and enokitake (Flammulina velutipes) fiber in rats. Exp. Biol. Med. 2001; 226: 758–765