Ako dlhšie žiť? Omega-3 sú odpoveďou.
Publikované: 05.12.2022
Zobrazenie: 2860
Omega-3 mastné kyseliny sú polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa bežne vyskytujú v prírode, ako aj v určitých potravinách.
Štúdia, ktorá sa objavila v odbornom americkom časopise The American Journal of Clinical Nutrition, skúmala, či existuje nejaká súvislosť medzi omega-3 mastnými kyselinami a priemernou dĺžkou ľudského života. Vedci zistili, že vyššie hladiny omega-3 mastných kyselín v krvi môžu predpovedať nižšiu úmrtnosť u ľudí starších ako 65 rokov.
Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 sú jedným z dvoch hlavných typov polynenasýtených mastných kyselín. Tieto kyseliny, ktoré sa podieľajú na tvorbe bunkových membrán, sa považujú za esenciálne, pretože si ich telo nedokáže vyrobiť samo. Omega-3 mastné kyseliny dodávajú telu energiu a používajú sa na tvorbu eikosanoidov - vnútrobunkových signalizačných molekúl, ktoré sa zúčastňujú regulácie buniek a tak ovplyvňujú kardiovaskulárny, pľúcny, imunitný a endokrinný systém tela. Omega-3 sú prítomné v celom tele, najmä v mozgu, sietnici a spermiách.
Existujú tri primárne typy omega-3 mastných kyselín: kyselina alfa-linolénová, kyselina eikozapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA).
Omega-3 mastné kyseliny obsahujú napríklad tieto potraviny:
- ľanový olej
- sójové bôby
- repkový olej
- niektoré ryby vrátane lososa, tuniaka a sardiniek
- chia semienka.
Kyselina eikozapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA) sa nachádzajú hlavne v rybách, zatiaľ čo kyselina alfa-linolénová sa nachádza najmä v zdrojoch na rastlinnej báze, akým sú napríklad ľanové semienka. Rybie oleje pochádzajú z mastných rýb, ako je napríklad pstruh, makrela, tuniak, sleď, sardinky a losos. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny a mnohé obsahujú vitamíny A a D.
Niektoré štúdie naznačujú, že strava s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín je spojená s nižším výskytom rakoviny, zníženým rizikom Alzheimerovej choroby, znížením rizika sklerózy multiplex, zlepšením kognitívnej funkcie a tým znížením rizika demencie, depresie, Parkinsonovej choroby, či Alzheimera a znížením príznakov reumatoidnej artritídy. Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre ľudské zdravie a mnohé telesné funkcie. Rybí tuk sa v minulosti užíval ako všeliek a nie je tomu inak ani dnes.
Štúdia omega-3 mastných kyselín o dlhovekosti
Do nedávnej štúdie sa zapojili Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM) v Barcelone a Fatty Acid Research Institute (FARI) v Sioux Falls v Južnej Dakote.
Cieľom vedcov bolo zistiť, akú úlohu zohrávajú omega-3 kyseliny v očakávanej dĺžke života. Počas obdobia 11 rokov sledovali 2 240 účastníkov a analyzovali hladiny omega-3 v ich krvi.
Účastníkov štúdie rozdelili do štyroch skupín:
- ľudia s vysokou hladinou omega-3 mastných kyselín, ktorí nefajčili
- ľudia s vysokou hladinou omega-3 mastných kyselín, ktorí fajčili
- ľudia s nízkou hladinou omega-3 mastných kyselín, ktorí nefajčili
- ľudia s nízkou hladinou omega-3 mastných kyselín, ktorí fajčili
Podľa analýzy autorov štúdie mali ľudia s vysokou hladinou omega-3 mastných kyselín v krvi, ktorí nefajčili, najvyšší odhad prežitia. Ľudia s vysokou hladinou omega-3 mastných kyselín, ktorí fajčili, a ľudia s nízkou hladinou omega-3 mastných kyselín, ktorí nefajčili, boli z hľadiska odhadov prežitia takmer identickí. Nakoniec, ľudia s nízkou hladinou omega-3 mastných kyselín v krvi, ktorí fajčili, mali najnižší odhad prežitia.
Pravidelné fajčenie skracuje očakávanú dĺžku života o 4,7 roka. Rovnaký počet rokov, teda takmer 5 rokov navyše, získate, ak máte v krvi vysoké hladiny omega-3 kyselín.
Lekári by mali preto povzbudzovať svojich pacientov, aby zvyšovali hladiny omega-3 mastných kyselín a samozrejme dbali aj na ďalšie dôležité rizikové faktory, ako je cholesterol a krvný tlak. Poznať index omega-3 mastných kyselín u človeka je rovnako dôležité ako poznať hladinu jeho cholesterolu alebo krvný tlak. Index si zvýšite jednoducho - konzumáciou väčšieho množstva rýb alebo užívaním omega-3 doplnkov. Autori v závere dodávajú, že štúdia má aj svoje limity a nemožno z nej jednoznačne prehlásiť, že existuje účinok omega-3 na riziko úmrtia. Môžeme však s istotou povedať, že existuje súvislosť medzi vyššími hladinami omega-3 a rizikom smrti.
Výber vhodného doplnku výživy omega-3
Pri výbere odporúčame uprednostniť čistený rybí olej bez pachute rybiny. Taktiež sa radšej zamerajte na kvalitu a radšej sa o vhodnosti doplnku poraďte s lekárnikom. Tak, ako nás zaujíma pôvod potravín, ktoré prijímame v našej strave, mal by nás zaujímať aj pôvod doplnkov, ktoré zvolíme.
Omega-3 rybí olej FORTE 1000 mg obsahuje vysokú dávku omega-3 prémiovej kvality pre zdravé srdce, mozog a zrak. Ide o vysoko čistený olej z rýb žijúcich v ekologicky čistých oblastiach okolo Peru. Navyše je obohatený o prírodný vitamín E vo forme d-alfa tokoferolu pre zabránenie oxidácie a zachovanie čerstvosti oleja. Má formu ľahko prehĺtateľných kapsúl, ktoré sú vyrobené držiteľom certifikátu GMP. Vďaka čomu si môžete byť istý kvalitou výživového doplnku. Obsahuje 2 typy omega-3 - EPA a DHA, ktoré prispievajú k normálnej funkcii srdca a DHA prispieva aj k normálnej funkcii mozgu a zraku a podporuje duševnú vitalitu. Vitamín E chráni bunky tela pred oxidatívnym poškodením voľnými radikálmi.