6 zaujímavostí o cukrovke
Publikované: 12.05.2022
Zobrazenie: 1129
Ak trpíte cukrovkou, znamená to, že vaše telo nie je schopné správne spracovať a využiť glukózu z potravy, ktorú prijímate. Existujú rôzne typy cukrovky, z ktorých každý typ má iné príčiny, no všetky majú jeden spoločný problém - príliš veľké množstvo glukózy v krvi. Niektorým typom cukrovky sa dá predísť osvojením si zdravého životného štýlu. Prinášame vám šesť zaujímavostí, ktoré sa vám môžu v boji s cukrovkou zísť.
-
Čo je cukrovka?
K cukrovke dochádza, keď vaše telo nie je schopné absorbovať cukor (glukózu) do svojich buniek a použiť ho na energiu. To má za následok
hromadenie cukru v krvnom obehu.
Nedostatočne kontrolovaná cukrovka môže viesť k vážnym následkom a spôsobiť poškodenie širokého spektra orgánov a tkanív v tele, vrátane srdca, obličiek, očí a nervov.
-
Ako vznikol jej názov?
Názov pochádza z gréckeho slova
diabetes, ktorý znamená “prietok” alebo “prejsť cez” a spája sa s potrebou sprievodného častejšieho močenia. Slovo
mellitus má latinský pôvod a znamená sladký. Termín „diabetes“ prvýkrát použil Apollonius z Memphisu okolo roku 250 až 300 pred naším letopočtom.
-
Ako k tomu dôjde, že máme zrazu vysokú hladinu glukózy v krvi?
Proces trávenia zahŕňa rozloženie jedla, ktoré jeme, na rôzne zdroje živín. Keď konzumujeme sacharidy ako napríklad chlieb, ryžu či cestoviny, naše telo ich rozloží na cukor (glukózu). Keď je glukóza v krvnom riečisku, potrebuje pomoc, aby sa dostala do svojho konečného cieľa, kde sa používa - čo je vo vnútri buniek, ktoré tvoria tkanivá a orgány. Touto pomocou je hormón
inzulín.
Inzulín je hormón tvorený orgánom umiestneným za žalúdkom - pankreasom. Pankreas uvoľňuje inzulín do krvného obehu. Inzulín si môžete predstaviť ako kľúč, ktorý odomyká „dvere“ bunkovej steny, čo umožňuje glukóze vstúpiť do buniek. Glukóza poskytuje palivo alebo energiu, ktorú tkanivá a orgány potrebujú na správne fungovanie.
Ak máte cukrovku, pankreas netvorí inzulín alebo dostatok inzulínu. V alternatívnom prípade pankreas produkuje inzulín, ale bunky nášho tela naň nereagujú a nedokážu ho použiť. Ak sa glukóza nemôže dostať do buniek, zostáva v krvnom obehu a hladina glukózy v krvi stúpa.
-
Aké typy cukrovky poznáme?
- Diabetes typu 1: Pri tomto type ide o autoimunitné ochorenie. Dochádza k ničeniu buniek v pankrease, ktoré produkujú inzulín. Zvyčajne je diagnostikovaný u detí a mladých dospelých (ale môže sa vyvinúť v akomkoľvek veku). Ľudia s diabetom 1. typu musia užívať inzulín každý deň.
- Diabetes typu 2: Pri tomto type telo buď nevytvára dostatok inzulínu, alebo bunky tela na inzulín normálne nereagujú. Ide o najbežnejší typ cukrovky. Zvyčajne sa vyskytuje u ľudí v strednom a vyššom veku.
- Prediabetes: Tento typ je štádiom pred cukrovkou typu 2. Hladina glukózy v krvi je vyššia ako normálne, ale nie dostatočne vysoká na to, aby bola oficiálne diagnostikovaná cukrovka 2. typu.
- Gestačný diabetes: Tento typ je skôr známy pod pojmom tehotenská cukrovka a vyvíja sa u niektorých žien počas tehotenstva. Gestačný diabetes zvyčajne po tehotenstve zmizne. Ak vám však bol diagnostikovaný, máte neskôr vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu.
-
Ako bežná je cukrovka?
Asi
422 miliónov ľudí na celom svete má cukrovku. Väčšina z nich žije v krajinách s nízkymi a strednými príjmami. Až
1,5 milióna úmrtí sa každoročne priamo pripisuje cukrovke. Tým predstavuje jednu z hlavných príčin úmrtí vo svete. Počet prípadov aj prevalencia cukrovky sa v posledných desaťročiach neustále zvyšuje a to naprieč svetom, teda vo všetkých krajinách bez ohľadu na životnú úroveň. Najbežnejší je diabetes typu 2.
-
Ako držať cukrovku pod kontrolou?
V prvom rade udržujte hladinu glukózy v krvi čo najbližšie k normálu dodržiavaním diétneho plánu, užívaním predpísaných liekov a zvyšovaním fyzickej aktivity. Taktiež udržujte hladinu cholesterolu v krvi (hladiny HDL a LDL cholesterolu) a triglyceridov čo najbližšie k normálnym hodnotám. Ovládajte svoj krvný tlak, ktorý by nemal byť vyšší ako 140/90 mmHg. Nasledujúce tipy vám v boji s cukrovkou tiež pomôžu:
Stravovací plán
Vytvorte si stravovací plán a dodržiavajte ho. Vhodnou je napríklad stredomorská strava založená na zelenine, celozrnných výrobkoch, fazuli, ovocí, zdravých tukoch a nízkom obsahu cukru.
Cvičenie
Pravidelne cvičte. Snažte sa cvičiť aspoň 30 minút väčšinu dní v týždni. Prechádzajte sa, plávajte alebo si nájdite nejakú aktivitu, ktorá vás baví.
Lieky a doplnky výživy
Dôsledne užívajte lieky a inzulín, ak máte nejaké predpísané. Poraďte sa o užívaní vhodných doplnkoch výživy, ktoré sú určené pre dosiahnutie zdravej hladiny cukru v krvi.
Vhodným pre diabetikov, pre-diabetikov v režime všeobecných preventívnych opatrení ako sú diéta a cvičenie a pre osoby s poruchou glukózovej tolerancie a osoby s nadváhou je napríklad prípravok
Dialevel, ktorý aktívne kombinuje tri aktívne látky,
kyselinu alfa-lipoovú, extrakt zo škorice a chrómu, a prispieva k udržaniu normálnej hladiny glukózy v krvi a prispieva k správnemu metabolizmu makroživín.
Chróm je esenciálny minerál, o ktorom sa predpokladá, že je nevyhnutný pre normálnu homeostázu glukózy a lipidov. Pri riadení hladiny cukru v krvi pomáha chróm potláčať chuť na sladké. Chróm pomáha presúvať krvné cukry do buniek, aby sa využili ako zdroj energie (a neukladali sa ako tuk v tukovom tkanive). Ak však dôjde k zablokovaniu dodávky krvných cukrov do buniek, telo začne využívať bielkoviny/svaly ako zdroj energie a premieňa cukry na tuk a ukladá sa do tukového tkaniva. O škorici je známe, že má antidiabetické vlastnosti, okrem toho sa vnímajú aj antioxidačné, protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Kyselina alfa-lipoová je prirodzene sa vyskytujúca látka, ktorá je nevyhnutná pre funkciu rôznych enzýmov oxidačného metabolizmu. Vedeli ste však, že má aj mnoho účinkov v metabolických dráhach inzulínu a vychytávaní glukózy?
Dôsledné kontroly a boj so zlozvykmi
Nezabudnite na dodržiavanie pravidelných kontrol u lekára. Ak fajčíte, prestaňte. Na svoju cukrovku viete každodenne svojimi činnosťami vplývať, preto to nezanedbajte - máte nad ňou svojimi rozhodnutiami veľkú moc.