Čo jesť, aby boli vaše kĺby zdravé?
Publikované: 12.05.2016
Zobrazenie: 19882
Pokiaľ nechcete, aby vás trápili problémy s kĺbmi, zvoľte si pestrý jedálny lístok. Zaraďte vitamín C, doplňte kolagén. So všetkým vám pomôžu aj výživové doplnky.
Čo jesť, aby boli kĺby zdravé?
Bolesť kĺbov môže mať na svedomí napríklad zvýšená fyzická záťaž, v horších prípadoch môže byť indikátorom kĺbových ochorení, ako je osteoartróza či reumatoidná artritída. Zatiaľ čo artritídu spôsobujú predovšetkým genetické dispozície, artróza je spôsobená opotrebením chrupaviek. Preto je pri nej vhodné zaradiť do jedálneho lístka niekoľko potravín, ktoré napomáhajú regeneráciu chrupavky.
Kolagén – stavebná hmota chrupaviek
Chrupavka je vlastne jedným z druhov tzv. spojivových tkanív. Základnou stavebnou hmotou spojivových tkanív je kolagén, a práve s jeho pomocou sa môžete pokúsiť včas obmedziť opotrebenie chrupavky.
Kolagén síce dokáže naše telo produkovať samo, lenže postupom času táto schopnosť slabne, chrupavka stráca svoju pružnosť a dostatočne neplní svoju funkciu.
Tlačenka a gumové medvedíky
Niektoré "zaručené" rady tvrdia, že by sme mali zvýšiť príjem potravín, ktoré kolagén obsahujú, ako je tlačenka, aspik alebo napríklad huspenina. Pokiaľ práve tieto pochúťky nepatria medzi vaše najobľúbenejšie, nezúfajte. Naozaj nemusíte jesť tlačenku každý deň.
Všetky tieto potraviny síce kolagén obsahujú vo veľkom množstve, takže zaradiť ich do jedálneho lístka je určite vhodné, ale ako sa hovorí, nič sa nemá preháňať.
Podobný prípad sú gumové medvedíky. Aj tie sa síce vyrábajú zo želatíny – teda vlastne kolagénu, ale je v nich navyše veľké množstvo cukru. Ak ste si teda mysleli, že vrecko gumových medvedíkov denne vám zabezpečí zdravé kĺby a bezbolestnú starobu, musíme vás vyviesť z omylu.
Podiel kolagénu v týchto produktoch nie je tak vysoký, a preto by ste museli zjesť najmenej celé balenie denne, lenže pritom by ste navyše dostali do tela aj zbytočne veľké množstvo cukru.
Ak chcete doplniť svoj príjem kolagénu, zamerajte sa na výživové doplnky, ktoré obsahujú kolagén, a okrem toho ešte ďalšie látky, ktoré podporujú jeho tvorbu, ako je napríklad vitamín C.
Prirodzená tvorba kolagénu
Aké potraviny by teda nemali chýbať vo vašej chladničke, aby boli vaše kĺby zdravé a pružné aj vo vyššom veku? Najlepšou cestou je zamerať sa na tie potraviny a ich zložky, ktoré pomáhajú prirodzenej produkcii kolagénu vo vašom tele.
Ide predovšetkým o tieto látky:
- horčík – prijímame ho konzumáciou banánov, orechov a mandlí, obilia a celozrnného pečiva, ale obsahuje ho napríklad aj čokoláda
- prítomnosť horčíka v strave je dôležitá aj pre asimiláciu vápnika, fosforu, sodíka, draslíka a vitamínu C. Má tiež pozitívny vplyv na normálnu činnosť nervovej sústavy a psychickú pohodu
- vitamín C – najviac vitamínu C obsahujú napríklad šípky, z bežne dostupnejšieho ovocia potom čierne ríbezle, kiwi a jahody; čo sa týka zeleniny, vedú čo do obsahu „céčka" červené papriky, chren alebo brokolica
Začnite sa o svoje kĺby starať včas, predídete tak mnohým komplikáciám a nebudete sa musieť vo vyššom veku obmedzovať v pohybe.