Viete, ktoré potraviny obsahujú najviac jódu?

Viete, ktoré potraviny obsahujú najviac jódu?

Publikované: 15.06.2021

Zobrazenie: 31965

6. marec patrí Medzinárodnému dňu jódu, a preto si poďme pripomenúť, prečo je jód pre telo taký dôležitý. Vďaka jodizácii soli, ktorá začala v Slovenskej republike v 40. rokoch minulého storočia, sa s tými, ktorí by trpeli absolútnym nedostatkom jódu, prakticky nestretneme. Nedostatok jódu v tehotenstve skôr viedol k mnohým vývojovým poruchám vrátane porúch intelektu. Na zdraví sa ale prejaví aj nízky deficit jódu. Na rozdiel od prímorských národov, ktoré vďaka častej konzumácii rýb majú jódu dostatok, my na jeho dostatočný prísun musíme dbať.

Nedostatok jódu v organizme

K vážnym poruchám intelektových funkcií dnes už nedochádza, ale na zdraví organizmu sa prejaví aj jeho menej závažný nedostatok. Nedostatok jódu môže negatívne ovplyvňovať psychický a telesný vývoj plodu a dojčiat. U dospelých sa deficit jódu môže prejaviť poruchami pozornosti, suchou kožou, zápchou, chudokrvnosťou, pocitom chladu v končatinách, únavou a tzv. strumou (vole) v dôsledku zväčšenia štítnej žľazy, spojenej s inými zdravotnými ťažkosťami. U žien môže dochádzať k poruchám menštruačného cyklu, problémom s otehotnením a nádorovým bujnením v prsiach. Medzi jedincov ohrozených nedostatkom jódu patria nielen tehotné a dojčiace ženy, ale aj tí, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym produktom (vegetariáni a vegáni) a konzumenti nejodidovanej soli.
 

Jód v potravinách

Jód patrí medzi esenciálne minerály, ktoré musíme prijímať prostredníctvom stravy. Dospelý človek by mal prijať denne 150 mikrogramov jódu, tehotné a dojčiace ženy by mali príjem zvýšiť až na 250 mikrogramov denne. Pri správnom zložení stravy a vďaka širokej ponuke potravín na trhu nie je ťažké tohto množstva dosiahnuť. Niektoré potraviny obsahujú jódu menej, niektoré viac. My vám prinášame zoznam tých, ktoré sú na jód najbohatšie.
 
  • Morské riasy - Morské riasy patria medzi najbohatšie zdroje minerálov, vitamínov a antioxidantov. Sú veľmi dôležitým zdrojom jódu, aj keď obsah jódu v morských riasach závisí od toho, odkiaľ pochádzajú. Najviac jódu má červená riasa kombu kelp, ktorú je možné zakúpiť ako prášok alebo sušený produkt. Používa sa najčastejšie ako súčasť japonského vývaru dashi. Medzi červené riasy sa radí aj riasa wakame, ktorú môžeme poznať ako prísadu miso polievky. Najmenej jódu má hnedá riasa nori, používaná na výrobu sushi.
 
  • Morské ryby - Odborníci na zdravú výživu odporúčajú zaradiť ryby do jedálnička minimálne dvakrát týždenne. Vhodná je napr. aljašská treska či tuniak. Jedna porcia tresky (cca 85 gramov) obsahuje približne 42-66 % množstva jódu, ktoré organizmus denne potrebuje. Morské ryby nie sú len bohatým zdrojom jódu, ale tiež vysoko kvalitných bielkovín a vitamínu D. Pravidelná konzumácia rýb navyše znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
 
  • Mlieko a mliečne výrobky - Mlieko a mliečne výrobky sú významných zdrojom jódu, ale jeho obsah v jednotlivých produktoch sa líši. Jedným z najbohatších zdrojov je tvaroh, mlieko a jogurty.
 
  • Vajcia - Viac jódu nájdeme vo vaječnom žĺtku. Jedno veľké vajce obsahuje 16 % dennej dávky jódu. Okrem jódu vajcia navyše obsahujú aj bielkoviny, tuky, vitamíny a minerály.
 
  • Slivky - Sušené slivky sú nielen bohaté na jód, ale aj na rad vitamínov (vitamín K, vitamín A, draslík, železo) a ďalších živín. Slivky sú tiež skvelým pomocníkom pri chudnutí, pretože znižujú chuť do jedla.
 

Výživové doplnky s jódom

Ak patríte medzi tých, ktorí sa nedostatku jódu obávajú, obohaťte svoj jedálniček vhodnými výživovými doplnkami. Prírodný zdroj jódu z morských rias nájdete vo výživovom doplnku Jód - Výťažok z Kelpu. Iba jedna tableta denne prispieva k správnej tvorbe hormónov a normálnej funkcii štítnej žľazy, podporuje normálnu činnosť nervovej sústavy, pomáha udržať normálny stav pokožky a prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu.
 
Jód je súčasťou tiež mnohých multivitamínových výživových doplnkov. Z ponuky Walmark odporúčame napr. Spektrum Gummies Imunita, Spektrum Energia ai.