Prečo nás pálí záha?

Prečo nás pálí záha?

Publikované: 31.10.2018

Zobrazenie: 22

Zrejme ste už niekedy zažili pálčivú bolesť za hrudnou kosťou, spojenú s kyslou či horkou pachuťou v hrdle a ústach. Pálenie záhy (odborne pyróza) sa obyčajne dostavuje ako následok konzumácie väčšieho množstva tučných alebo pikantných jedál a môže trvať od pár minút až do niekoľkých hodín, čo je naozaj zážitok, na ktorý sa len tak nezabúda...

Čo sa pritom deje vo vnútri tela a prečo to tak veľmi páli? Na vine je tzv. reflux alebo spätný tok žalúdočného obsahu do pažeráka, ku ktorému môže dôjsť v priebehu trávenia. Ak je pritom produkované veľké množstvo žalúdočných kyslých štiav, sliznica pažeráka sa silno dráždi, čo sa prejavuje práve oným pálivým pocitom. Otázkou zostáva, prečo vlastne k refluxu a nadmernej tvorbe žalúdočných kyselín dochádza. Možných príčin je celý rad.
 
Keď pažerákový zvierač povolí...
Jedným z dôvodov môže byť oslabenie zvierača, ktorý bráni spätnému toku kyslého obsahu zo žalúdka do pažeráka. Dôvodom je napríklad zvýšený tlak v brušnej dutine počas tehotenstva (preto si na pálenie záhy tak často sťažujú budúce mamičky), ďalej užívanie niektorých druhov liekov (proti hypertenzii, astme, srdcovým ochoreniam či hormonálnej antikoncepcie), pomalšie vyprázdňovanie žalúdka pre vredovú chorobu, ochorenie spojivového a svalového tkaniva alebo bránicová (hiátová) prietrž, keď sa časť žalúdka vyklenie cez oslabenú bránicu do hrudnej dutiny. S pálením záhy sa niekedy stretávajú aj deti a mladiství v období rastu.
 
Pozor na večerné prejedanie
Nadmernú produkciu žalúdočných štiav často spôsobuje konzumácia výdatných jedál, najmä vo večerných hodinách, keď sa trávenie spomaľuje. Medzi rizikové potraviny patria predovšetkým smažené pokrmy, údeniny, majonézy, tučné ryby, cibuľa, kapusta, kel, papriky, vajcia natvrdo, čerstvý chlieb a strukoviny, ale aj sladkosti, alkohol, silne korenené jedlá, príliš horúce či naopak studené pokrmy, turecká káva a perlivé nápoje.
 
Cigareta po jedle? Ani náhodou!
Typickým spúšťačom je aj stres, pri ktorom sa žalúdok kŕčovito stiahne a začne produkovať zvýšené množstvo kyselín. Negatívny vplyv na pažerákový zvierač má aj fajčenie, pričom najhoršia je cigareta, ktorú si zapálite bezprostredne po výdatnom jedle, paradoxne často so zámerom, aby „vám to lepšie trávilo“. Výsledok však býva úplne opačný. S pálením záhy musí počítať aj každý, kto trpí nadváhou. Nadbytočné kilá totiž zvyšujú tlak na žalúdok, pažerákový zvierač túto záťaž nevydrží.
 
Čo pomáha pri pálení záhy
  • Pohár  vody s čerstvo vytlačenou šťavou z polovice citróna – citrón navzdory svojej kyslej  chuti pôsobí v tele ako silná zásada, ktorá neutralizuje nadmernú produkciu kyseliny soľnej v žalúdku.
  • Zázvorový čaj – pôsobí protizápalovo a zmierňuje bolesť. Preventívne popíjajte 2 – 3-krát denne medzi jedlami.
  • Pohár vlažnej vody s dvoma lyžičkami jablčného octu – urýchľuje trávenie a pomáha potlačiť bolesť spojenú s pálením záhy.  
  • Čerstvá šťava zo zemiakov (pripravíte v odšťavovači) – je zásaditá a pri pálení záhy príde veľmi vhod. Užívajte malý pohárik 4-krát denne nalačno, medzi jedlami.
  • Hŕstka  mandlí – chrumkavá pochúťka podporuje trávenie a vysoký obsah zdravých tukov neutralizuje aktivitu žalúdočných kyselín.
  • Pohár vody, v ktorej ste rozmiešali malú lyžičku jedlej sódy – táto silná zásada spoľahlivo zneutralizuje žalúdočné kyseliny.
  • Strúčik cesnaku – funguje podobne ako zázvor. Pri ťažkostiach rozžujte jeden surový strúčik.
 
Pravidlo 20 minút
Pokiaľ jete príliš rýchlo, vaša tráviaca sústava nemá dostatok času na to, aby do mozgu vyslala signál: „Som sýty.“ Takže jete ďalej a ďalej a nakoniec toho skonzumujete oveľa viac, ako je zdravé. Rýchle jedenie dvojnásobne zvyšuje aj riziko vzniku obezity a cukrovky druhého typu, nehovoriac o ďalších nepríjemnostiach, ako je práve pálenie záhy. Aby ste toho zjedli tak akurát, jedlo si užili a neohrozili svoje zdravie, mali by ste nad tanierom stráviť minimálne 20 minút. Presne po tomto čase totiž mozog dostane signál, že už máte dosť.