Jedálniček pri črevnej chrípke

Jedálniček pri črevnej chrípke

Publikované: 21.04.2020

Zobrazenie: 1127

Gastroenteritída, ľudovo povedané črevná chrípka. Cez svoje označenie nemá gastroenteritída s chrípkou žiadnu spojitosť, býva len takto označovaná. Gastroenteritída je zápal žalúdka a čriev, sprevádzaný vracaním a hnačkou. Ochorenie spôsobujú vírusy, baktérie alebo parazity, ktoré do organizmu môžu preniknúť najčastejšie prostredníctvom skazeného alebo nesprávne pripraveného jedla. Aj keď ide o ochorenie dobre liečiteľné, je dobré vedieť, ako na ne. Základom liečby je totiž dostatok tekutín a vhodná strava. Čo jesť a piť pri črevnej chrípke, aby sme boli čo najskôr fit?

Črevná chrípka, to je hnačka a vracanie

Typickým príznakom črevnej chrípky je hnačka a vracanie, niekedy sprevádzané tiež zvýšenou teplotou. Stolica je riedka, vodnatá, niekedy s prímesou hlienu a krvi. Okrem únavy, nevoľnosti a vracania sa môžu chorí potykať s bolesťami svalov, hlavy, kĺbov. Väčšina chorých prejde črevnou chrípkou len s hnačkami, ale u oslabených jedincov a malých detí sa objavuje nevoľnosť a opakované vracanie a hrozí telu nebezpečná dehydratácia. Črevná chrípka väčšinou prebieha niekoľko dní a chorý sa vylieči sám vhodnou diétou. Iná situácia nastáva u detí, oslabených ľudí a seniorov. U tých je nutné, zvlášť pri dlhšie trvajúcich príznakoch, navštíviť lekára.
 

Pokazené alebo nesprávne pripravené jedlo je najčastejším zdrojom nákazy

Príčinou črevnej chrípky sú baktérie alebo vírusy, ktoré spôsobia v žalúdku alebo v črevách zápal. Zdroje nákazy sú rôzne:
 
  • Pokazené jedlo je najčastejším zdrojom nákazy.
 
  • Nesprávne pripravené jedlo – napríklad pri príprave môže dôjsť ku kontaktu napríklad zeleniny, ktorá sa konzumuje surová, so surovým mäsom alebo len s doskou, na ktoré bolo spracované surové mäso, ktoré však prejde tepelným ošetrením a zelenina už nie, odborne krížová kontaminácia.
 
  • K nákaze môže dôjsť kontaktom s infikovanou osobou, pitím z rovnakého pohára s chorým, ale aj konzumáciou znečistenej vody a dlho otvorených, starých nápojov.
 
  • Črevná chrípka sa môže prenášať aj vzduchom.
 
  • Nedodržiavanie hygienických pravidiel je častou príčinou vzniku črevných ťažkostí. Ide predovšetkým o konzumáciu neumytej zeleniny a ovocia, požívanie potravín špinavými rukami a styk s výkalmi.
 

Diéta ako základ liečby črevnej chrípky

Základom liečby črevných ťažkostí je diétna úprava bežného stravovania. Zásadný v liečbe je pitný režim. Pri črevnej chrípke dochádza k strate tekutín, ktoré je nutné doplniť. V prípade vracania sa neodporúča piť vodu, ale čierny čaj podávaný po lyžičkách. Vhodné sú tekutiny s obsahom iónov, minerálne vody. Odporúčajú sa tiež ľadové kocky. Pri nástupe ťažkostí je po krátku dobu vhodné obmedziť príjem potravy a dopĺňať len tekutiny. Pri ústupe ťažkostí začnite po malých dávkach jesť. Spočiatku len ľahko stráviteľné potraviny, sucháre, piškóty, pečivo, suchú ryžu, zemiaky a banány. Je nutné sa vyhnúť tukom a mliečnym výrobkom, ktoré dráždia žalúdok.
 

Diéta deň po dni

1. deň nie je nutné jesť, jeden deň pôstu vaše zdravie neohrozí. Pite len čierny alebo bylinný čaj na upokojenie žalúdka a čriev, príp. neperlivú minerálnu vodu. Odporúčaný je rehydratačný roztok, ktorý je k dostaniu v lekárňach. Ide o sladko-slaný nápoj, ktorý dokáže donútiť sliznicu čreva, aby prijala viac tekutín. Rehydratačný roztok je ideálne mať doma a v prípade silných hnačiek a vracania ho ihneď podať. Nápoj dávame radšej často, v malých dávkach, najlepšie po lyžičkách. Ak podáte naraz veľké množstvo tekutín, môže to vyvolať vracanie.

2 a 3. deň možno do jedálnička zaradiť staršie pečivo, sucháre, suchú ryžu a dusenú mrkvu. Jedzte po malých dávkach.

4. a 5. deň môžete do jedálnička zaradiť zemiaky, jablká a banány. Jablká jedzte nastrúhané či v podobe pyré.

6. a 7. deň, ak ste bez problémov, môžete skúsiť zaradiť niektoré bežné potraviny a postupným zaraďovaním ďalších potravín, prechádzať na bežnú stravu. Jedálny lístok by v prvých dňoch nemal obsahovať sladkosti, sladké a sýtené nápoje.

Ďalšie dni sa vyvarujte tučným a koreneným jedlám, vyzretému syru, nekyslým mliečnym výrobkom, strukovinám, čerstvému ​​a celozrnnému pečivu, nadúvajúcej zelenine a ovociu so šupkou a semienkami.
 

Bylinky, prírodní pomocníci dobrého zažívania

Zaraďte do svojho jedálnička bylinné čaje, napr. mätu, ktorá pomáha pri bolestiach žalúdka. Mäta podporuje trávenie, pomáha pri nadúvaní a kŕčoch, pomáha stimulovať vylučovanie tráviacich štiav a gastrointestinálny pohyb. Vhodný je tiež tymián, ktorý prispieva k podpore trávenia. Obľúbenou bylinkou je fenikel, používaný ako tradičný liečivý rastlinný prípravok, ktorý pomáha pri nadúvaní a kŕčoch, podporuje chuť do jedla, trávenie a vylučovanie.
 

Podporte zdravie vašej črevnej mikrobioty

Telu dodajte tie správne priateľské baktérie k podpore črevnej rovnováhy. Vysoko kvalitné živé mikroorganizmy pre dospelých i deti, to je Biopron. Doplňovanie živých baktérií môže pomôcť navrátiť rovnováhu črevnej mikrobioty v prípade jej narušenia.
 

Zdravie začína v črevách, a preto podporte ich mikrobiotu výživovými doplnkami radu Biopron. Rad Biopron, to sú živé mikroorganizmy pre deti i dospelých. Pre deti napr.

Probiotiká môžu zmierňovať  symptómy prechladnutia  a chrípky
21.09.2009

Probiotiká môžu zmierňovať symptómy prechladnutia a chrípky

 Každodenná suplementácia laktobacilmi a bifidobaktériami môže znížiť u detí výskyt symptómov  prechladnutia a chrípky až o 50 %.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 21