Čo jesť, keď vás hnevá žalúdok
Publikované: 19.06.2018
Zobrazenie: 9218
Nevoľnosť, nadúvanie, strata chuti do jedla a hlavne nepríjemné kŕče v žalúdku, to všetko sú typické príznaky gastritídy – choroby, ktorá sa v ostatnom čase pomaly, ale isto vkráda do našich každodenných životov. K vzniku zápalu žalúdočnej sliznice prispievajú najmä nesprávne stravovacie návyky a stres. A ruku na srdce – oboje si dnes „užívame“ viac než do sýtosti.
Pri súčasnom hektickom tempe si vlastne už ani neuvedomujeme, ako veľmi si škodíme. Z jedného neplánovaného nadčasu, večerného pohárika alkoholu alebo poludňajšej rýchlovky vo fast foode sa, samozrejme, nestrieľa. Pokiaľ sa však podobné úlety opakujú príliš často, alebo sa dokonca stanú pravidlom, telo nám to časom vráti. Niekedy sa ťažkosti prejavia až po dlhšej dobe, o to sú však intenzívnejšie. Poznali ste to na vlastnej koži? Potom je načase urobiť niektoré zmeny v životospráve, a to ideálne ešte prv, ako sa z akútnych problémov stanú chronické.
Zaraďte viac zásadotvorných potravín
Skúste sa zamyslieť nad tým, čo svojmu žalúdku servírujete. Pokojne si to spíšte na papier, nech máte prehľad. Prevažujú vo vašom zozname smažené a tučné jedlá, po ktorých ste ďalšie dve hodiny v útlme, rôzne rýchlovky, sladké pečivo, údeniny, slané pochúťky, instantné pokrmy a energy drinky? Potom sa nedivte, že máte rozhodené trávenie. Na tom, čo jete, hodne záleží. Dajte prednosť ľahším pokrmom a do jedálneho lístka zaraďte dostatok čerstvého ovocia a zeleniny. Obsahujú veľké množstvo výživných látok (vitamínov, minerálov, enzýmov a vlákniny), ktoré pomáhajú posúvať pH v organizme k tým správnym hodnotám. Ako iste viete, všetky tie nepríjemné pocity v oblasti žalúdka (a ďalšie tráviace ťažkosti) spôsobuje vo väčšine prípadov práve prekyslenie. K lepšiemu tráveniu prispieva aj konzumácia potravín s vysokým obsahom vlákniny (celozrnné pečivo, strukoviny, pohanka, divoká ryža, ovsené vločky, orechy, olejnaté semienka).
Pite čistú vodu a čerstvé zeleninové šťavy
Pri akútnom zápale, keď treba znížiť množstvo jedovatých látok, ktoré dráždia sliznicu, vynechajte aj alkohol, nikotín, kávu a silne korenené jedlá. Naopak, doprajte si väčšie množstvo čistej vody bez bubliniek a prípadne čerstvú zeleninovú šťavu – vynikajúci detoxikačný účinok majú rajčiny, zeler, petržlen, karotka, cvikla, biela kapusta, pór či kel. Naordinujte si týždennú očistnú kúru, ktorá funguje aj ako výborná prevencia: 3-krát denne vypite 200 ml šťavy z bielej kapusty alebo kelu. Ak pridáte do každej porcie ešte 50 ml zelerovej šťavy, účinok sa zvýši. Šťavu si pripravujte každý deň čerstvú a jednotlivé porcie uchovávajte v chladničke. Zásadité prostredie v organizme pomáha vytvoriť aj šťava z mladého (zeleného) jačmeňa.
Očistite sa rumančekovým čajom
Na podporu pri ťažkostiach môžete vyskúšať aj bylinnú kúru. K rastlinám, ktoré likvidujú Helicobacter pylori (baktéria, ktorá napadá sliznicu žalúdka a môže spôsobiť vznik žalúdočných vredov), patrí napríklad tymian, lastovičník, kvet nechtíka, islandský lišajník, ale aj zelený čaj. Účinnou bylinou na očistu tráviacej sústavy a žalúdka je rumanček. Táto nádherne aromatická bylinka pôsobí detoxikačne a revitalizuje náš tráviaci trakt. Obsiahnuté látky majú upokojujúci účinok na hladké svalstvo tráviaceho traktu a pomáhajú pri črevných a žalúdočných ťažkostiach. Rumančekovým čajom na raňajky a večeru teda rozhodne nič nepokazíte.
Nikdy nechoďte z domu bez raňajok
A ešte dve rady na záver – pokiaľ je to aspoň trochu možné, vyvarujte sa stresu a dbajte na to, aby ste jedli pravidelne. Ráno by ste nemali odchádzať z domova bez raňajok. Napoludnie si urobte čas aspoň na menší obed, a ten si pokojne zjedzte. Do práce si so sebou zoberte niečo malé na desiatu, zaženiete tým odpoludňajšie chute. A večer zásadne nechoďte spať hladní (rady typu „po 17. hodine už žiadne jedlo“ jednoducho ignorujte). Jedzte radšej menšie porcie, nehltajte a sústreďte sa iba na to, čo máte na tanieri.