Eva, Lučenec:
Dobrý den zaujímam sa o antioxidanty, kedze pracujem aj na seminárnej práci o nich. O ich liečivých účinkoch sa momentálne veľa hovorí, ale mohli by mať na naše telo aj negatívne následky po užití väčšej dávky prípravku? ak áno o aké konkrétne ide? je vhodnejšie ako prevenciu voči chorobám ako sú arteroskleróza, trombóza či iné srdcovo cievne ochorenia užívať lekárenský prípravok alebo konzumovať potraviny v ktorých sú antioxidanty obsiahnuté v menšom množstve?
27. 8. 2008 dňa 13:57

Dobrý deň, odpoveď na Vaše otázky je naozaj rozsahom minimálne na seminárnu prácu.  Antioxidantov je veľa a z hľadiska predávkovania je možné predávkovanie vitamínom A,E, s negatívnym vplyvom na tráviaci trakt, pri bioflavonoidoch, vitamíne C predávkovanie nie je možné,  Samozrejme, že v organizme sú lepšie využiteľné antioxidanty obsiahnuté v potravinách, ale pri určitých záťažových situáciách - chemoterapia, ťažké ochorenia, dlhodobý stres...je potrebné prijímať zvýšené množstvo antioxidantov a ich efekt je tým účinnejší, čím skôr sa do organizmu dodajú. Preto je vhodné podávať ich vo forme liekov resp. výživových doplnkov.

17. 9. 2008 dňa 15:55