Omega- 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsníka

Omega- 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsníka

Publikované: 10.05.2010

Zobrazenie: 0

Podľa štúdie publikovanej v BMC Cancer konzumácia rýb bohatých na omega-3 mastné kyseliny znižuje riziko rakoviny prsníka ako u žien v premenopauze, tak aj u žien v postmenopauze.

Výskumníci sledovali 358 kórejských žien, ktoré mali rakovinu prsníka a 360 žien, ktoré rakovinou prsníka netrpeli.

Účastníčky, ktoré jedli viac rýb, mali nižšie riziko rakoviny prsníka. Štúdia tiež potvrdila, že tie, ktoré konzumovali v priemere 101 mg ikozánpenténovej kyseliny (EPA) a 213 mg dokozahexaénovej kyseliny (DHA) denne, mali nižšie riziko rakoviny prsníkov v porovnaní so skupinou konzumujúcou nižšie množstvo omega-3 mastných kyselín. 

Zdroj:
Jeongseon Kim, Sun-Young Lim, Aesun Shin, Mi-Kyung Sung, Jungsil Ro, Han-Sung Kang, Keun Seok Lee, Seok-Won Kim and Eun- Sook Lee.  Fatty fish and fish omega-3 fatty acid intakes decrease the breast cancer risk: a case-control study.  BMC Cancer 2009, 9:216.