10 účinných spôsobov, ako zmierniť bolesť v hrdle

10 účinných spôsobov, ako zmierniť bolesť v hrdle

Publikované: 21.07.2018

Zobrazenie: 2284

To nepríjemné prebudenie zažil niekedy asi každý z nás. Nepríjemné škriabanie v hrdle, pálčivá bolesť pri prehltnutí a namiesto hlasu len chrapot a bezmocné sipenie.... 

Skôr ako sa vyberiete do lekárne, vyskúšajte niektorý z osvedčených domácich prostriedkov. Pomáhali spoľahlivo už vašim predkom, tak prečo by nezabrali aj vám?

1. Kloktajte vodu so soľou
V pohári vlažnej vody rozmiešajte pol čajovej lyžičky soli a každú hodinu tento roztok dôkladne kloktajte. Nezabudnite si však na záver zakaždým vypláchnuť ústa obyčajnou čistou vodou.

2. Popíjajte maslový čaj
Znie to síce zvláštne, ale pokiaľ ste ochotní tolerovať trochu netradičnú chuť, určite to skúste. Uvarte si hrnček čierneho čaju, pridajte do neho polievkovú lyžicu medu a polievkovú lyžicu masla. Dobre premiešajte a po malých dúškoch vypite.

3. Cmúľajte kúsok klinčeka
Toto voňavé korenie má doma každá dobrá gazdinka. Vložte si do úst jeden klinček a niekoľko minút ho prevaľujte po podnebí, prípadne ho môžete aj jemne rozhrýzť. Funguje ako účinné prírodné analgetikum, pôsobí proti zápalom a bráni šíreniu mikroorganizmov.

4. Zabaľte krk do tvarohu
Viete, že tvaroh tlmí bolesť, chladí a zmenšuje opuchy? Na šatku alebo utierku rovnomerne naneste balíček tvarohu približne v pol centimetrovej vrstve. Preložte a priložte na hrdlo. Navrch krk ešte omotajte uterákom. Keď tvaroh stuhne, zábal dajte dolu a zopakujte s čerstvým tvarohom po ďalších 3 hodinách.

5. Uvarte si výdatný vývar
Slepačí (alebo kurací) vývar je liek preverený desiatkami generácií. Látky obsiahnuté v polievke účinne ničia baktérie a zmierňujú príznaky zápalu. Výdatný vývar navyše dodá telu dôležité živiny, ktoré potrebuje na to, aby zabojovalo s infekciou.

6. Rozhryzte surový cesnak
O cesnaku je známe, že má výrazne antibakteriálne účinky, a preto sa zaraďuje medzi silné prírodné antibiotiká. Pri prvých príznakoch olúpte strúčik, vložte ho do úst a chvíľu cmúľajte. Ak máte dosť odvahy, môžete ho skúsiť aj rozhrýzť.

7. Pripravte si sirup z korenia
Zmiešajte klinček s čajovou lyžičkou nastrúhaného čerstvého zázvoru a štipkou mletej škorice. Prelejte dvomi šálkami vriacej vody a primiešajte dve lyžice medu. Popíjajte počas celého dňa, kým bolesť nepoľaví.

8. Urobte si Priessnitzov obklad
Namočte čistú vreckovku do studenej vody a priložte ju na krk. Ten potom zabaľte do igelitového vrecka a navrch ešte omotajte suchou šatkou alebo uterákom. Obklad nechajte na krku 2 – 3 hodiny. Po 3 hodinách celý postup zopakujte.

9. Vyrobte si cibuľový sirup
Veľkú cibuľu pokrájajte na tenké kolieska, rozložte ich na plytký tanier a pokvapkajte medom (alebo posypte kryštálovým cukrom). Tanier dajte na niekoľko hodín do chladu, aby cibuľa pustila šťavu. Tú potom užívajte po lyžičkách každú hodinu (alebo podľa potreby).

10. Roztlačte teplé zemiaky
Uvarte dva stredne veľké zemiaky a ešte za tepla ich roztlačte cez sitko. Potom ich vložte do suchej šatky, tú zabaľte a opatrne priložte okolo krku. Obklad nechajte pôsobiť niekoľko hodín, najlepšie však cez noc.

V lekárňach tiež voľne dostanete liečivé prípravky, ktoré ničia vírusy a široké spektrum baktérií a zároveň slúžia ako prevencia i liečba infekcií v ústach a hrdle (afty, zápaly ďasien, jazyka či nosohltanu).