Utužovať imunitu treba aj na jar

Utužovať imunitu treba aj na jar

Publikované: 30.04.2018

Zobrazenie: 8

A je to tu! Sotva sa váš potomok vyhrabal z poslednej chrípky, už má zasa sviečku pod nosom, oči sa mu prapodivne lesknú a vy márne premýšľate na tým, ako takticky oznámiť v práci, že si od začiatku roka už po tretíkrát beriete „OČR-ku“.

 

Nedá sa nič robiť, naša imunita je začiatkom jari stále ešte krehká a treba ju podporiť. U detí to platí dvojnásobne.

Ľahšia strava s dostatkom bielkovín, ovocia a zeleniny, správny pitný režim, výdatný spánok, pohyb na čerstvom vzduchu – to sú hlavné piliere našej imunity, na ktoré by sme sa (nielen u svojich ratolestí) mali zamerať.

  •  Dajte si ráno „kyslého panáka“

V chrípkovom období odborníci odporúčajú zvýšiť príjem vitamínu C, ktorý v tele pôsobí ako mimoriadne silný antioxidant a napomáha normálnej činnosti imunitného systému. Bohatou prírodnou zásobárňou tohto vitamínu je rakytník, šípky, papája, kiwi, citrusové ovocie, brokolica, červená paprika, kapusta, ružičkový kel, medvedí cesnak alebo žerucha. Navyknite deti na pravidelný ranný rituál a dajte si každý deň hneď po prebudení pohár teplej alebo vlažnej vody s čerstvou citrónovou šťavou. Prípadne si vymyslite nejakú vtipnú „vychytávku“, ktorá rannú povinnosť premení na zábavu. Šťavu z citróna môžete napríklad naliať do malého kalíška a deti ju môžu zapíjať čajom. A skúste si pritom zasúťažiť o to, komu sa najviac skrivia ústa.

  • Naservírujte im veselé zvieratká

Nie každému dieťaťu chutí ovocie a zelenina, niektoré ich dokonca striktne odmietajú. Napriek tomu to nevzdávajte. Existujú spôsoby, ako tieto zdravé lahôdky servírovať tak, aby ich váš potomok bez odporu zjedol. Jablko alebo hrušku nakrájajte na menšie kocôčky, ktoré môžete ľahko posypať škoricou, pokvapkať medom a premiešať s hrozienkami. Zeleninu zasa môžete nakrájať na vtipné tvary a podávať ju s bylinkovým dresingom. Zo zeleninových kocôčok, koliesok, hranolčekov a prúžkov sa dajú na tanieri vytvoriť aj rôzne obrázky – domček, slniečko, zvieratká... Uvidíte, že takej veselej desiate malí nezbedníci nakoniec neodolajú.

  • Nechajte ich, nech sa producírujú v kalužiach

Bojíte sa, aby vaše dieťa neprechladlo, a preto ho pred každou prechádzkou poriadne nabalíte? To však jeho imunite dvakrát neprospieva, práve naopak. Vymyslite skôr  vhodný spôsob, ako deti šetrne a nenásilne otužovať. Napríklad aj tým,  že budete vyrážať na prechádzky za každého počasia, aj napriek tomu, že vonku fúka alebo prší. Napokon, práve kaluže priťahujú deti ako magnet a keď im obujete čižmy, máte o zábavu postarané. 

  • Namiesto DVD im prečítajte rozprávku

 Má váš potomok vo zvyku usínať pri televízii? Potom je načase s týmto škodlivým návykom skoncovať. V spánku telo produkuje hormón melatonín, ktorého nedostatok vedie k bezsenným nociam, poruchám spánku a oslabeniu imunitného systému.
Pokiaľ teda chcete, aby vaše dieťa bolo zdravé a odolné, zažeňte ho do postele včas a z jeho izby odneste všetky veci,  ktoré by mohli rušiť pokojný spánok (mobil, tablet a pod.). Namiesto príbehu na DVD si pred usnutím môžete prečítať peknú rozprávku alebo zahrať napríklad nejakú spoločenskú hru.
Zaobstarajte im zdravé „cukríky“
K podpore imunity prispievajú aj niektoré bylinky, ktoré sa pre tento účel tradične používajú už po stáročia (napr. echinacea alebo šípky), a ďalšie živiny, ako je zinok, kyselina listová, vitamíny skupiny B, vitamín D. Ak chcete komplexne podporiť imunitu svojich detí, môžete využiť kvalitné multivitamínové výživové doplnky v podobe cmúľacích tabliet, želatínových cukríkov alebo lahodných sirupov v atraktívnych ovocných príchutiach, často doplnené o moderné beta-glukány (látky obsiahnuté v bunkových stenách húb, v kvasinkách, riasach, lišajníkoch a niektorých obilninách). Voľne si ich môžete kúpiť v lekárňach alebo e-shopoch.