Výhody ortopedickej obuvi

Výhody ortopedickej obuvi

Publikované: 22.03.2016

Zobrazenie: 282

Hľadáte dôvody, prečo riešiť nákup ortopedickej obuvi? Máme pre vás odpovede. Prečítajte si o výhodách ortopedickej obuvi a začnite včas so starostlivosťou o svoje  chodidlá.

Veľmi častým dôvodom návštevy lekára bývajú bolesti kĺbov. Pritom stuhnuté a boľavé kĺby na nohách a chodidlách sa netýkajú len starších osôb. Niektoré ochorenia, ako napríklad osteoartróza alebo reumatická artritída nás môžu postihnúť aj okolo tridsiatky.

Najčastejšou príčinou bolesti kĺbov je opotrebovanie kĺbovej chrupavky, ktorá sa stenčuje.

Prospešnosť ortopedickej obuvi

Ortopedická obuv či ortopedické vložky majú zabezpečiť správne postavenie nohy, prípadne odľahčiť preťažovanú oblasť – chodidlo. Správnym použitím ortopedických vložiek dôjde k ústupu bolestí nôh. Individuálna ortopedická obuv je významným liečebno-preventívnym zdravotníckym prostriedkom na korekciu vrodených i získaných chýb nôh a na podporu nožnej klenby. Obuv je vyrobená individuálne na základe merania chodidla, ktoré robí ortopedický technik. Každý diel obuvi sa vyrába ručne. Vzhľadom na finančnú náročnosť výroby hradí obyčajne podstatnú časť nákladov zdravotná poisťovňa.

Ortopedické vložky

Zhotovenie ortopedickej vložky vychádza z vyšetrenia chodidiel, pri ktorom sa zoberú odtlačky chodidla, alebo sa vyhotoví sadrový odliatok. Následne sa vyrobí ortopedická vložka vhodná do jestvujúcej zákazníkovej obuvi a ten preto nemusí meniť všetky svoje topánky. Ortopedická vložka sa vyrobí tak, aby bol v topánke dostatok miesta pre nohu, pričom vložka vyniká svojou tenkosťou a v potrebných miestach zachováva korekčné funkcie pre chodidlo.

Aj keď v ostatných rokoch venujú odborníci podstatne väčšiu pozornosť problematike obúvania, kultúra starostlivosti o nohy je stále nízka. To často vedie k vzniku deformácií ako na plôške, tak aj na kostre nohy. K najčastejším zmenám na chodidle patrí pozdĺžne a priečne plochá noha, vybočený palec alebo otlaky na chodidle.

Najmä u detí, ktorých vyvíjajúce sa nohy sú veľmi citlivé na nekvalitnú obuv, je preto dôležité včas podchytiť postihnutie a začať používať ortopedickú vložku. Každý z nás občas podľahne páčivej ponuke lacnej detskej obuvi, mali by sme však pamätať na to, že vo väčšine prípadov ide o nekvalitné topánky a ich nosenie môže viesť k vážnym následkom v dospelosti.

Ortopedické vložky pre športovcov

Vyrábajú sa zo špeciálnych hi-tech termoplastických syntetických materiálov a vydržia napr. aj dvojfázový tréning. Tvar vložky je prispôsobený športovej obuvi, či už ide o obuv bežeckú, lyžiarsku, korčuliarsku alebo kopačky. Použitým materiálom býva väčšinou prírodná useň (koža) z hovädziny alebo teľaciny. Ich hlavnou výhodou je priedušnosť a minimálny výskyt mykóz v oblasti plôšky nohy. Noha sa v obuvi s koženou ortopedickou vložkou potí oveľa menej ako pri použití syntetických materiálov.