Trápia vás zvláštne príznaky? Možno máte histamínovú intoleranciu

Trápia vás zvláštne príznaky? Možno máte histamínovú intoleranciu

Publikované: 16.11.2020

Zobrazenie: 55

Možno máte vo svojom okolí niekoho alebo sami pociťujete zvláštne príznaky a doteraz ste neidentifikovali ich pôvod. Čo ak máte histamínovú intoleranciu? Zistiť, či máte toto ochorenie, nie je vôbec jednoduché. Najčastejšie je určené zo vzorky krvi, ktorú vám odoberie alergológ. No to vôbec nie je koniec príbehu – pacient je často vystavený množstvu informácií o histamínovej diéte, v ktorých sa stráca. My vám prinášame základné informácie, ktoré by ste mali vedieť, ak vám náhodou diagnostikujú intoleranciu na histamín.

Čo je histamín?

Histamín je biogénny amín, ktorý je syntetizovaný a skladovaný v mastocytoch a bazofiloch organizmu. V menšom množstve sa nachádza aj v iných bunkách, napríklad v bielych krvinkách, niektorých črevných a nervových bunkách. To všetko je endogénny histamín. Máme však aj exogénny histamín, ktorý sa nachádza v niektorých druhoch potravín, ktoré sú bohaté na bielkoviny. Histamín pomáha rôznym dôležitým procesom vo vašom organizme. Zabezpečuje napríklad prenos chemických signálov, podporuje pamäť a učenie či sa podieľa na regulácii krvotvorby.
 

Čo je histamínová intolerancia?

Histamínová intolerancia (HIT) znamená, že váš organizmus nedokáže odbúrať jeden z biogénnych amínov (histamín). Často je zamieňaná s pojmom „alergia na histamín“, čo však nie je správny pojem. Pri histamínovej intolerancii dochádza k hromadeniu histamínu v tele a následkom toho vás trápia rôzne príznaky, ako napríklad opuch sliznice, upchatý nos, vyrážky alebo iné kožné prejavy či dokonca problémy so zaspávaním až depresie. Príznaky histamínovej intolerancie sú však individuálne, resp. sa u každého pacienta prejavujú v inom rozsahu a práve preto je také ťažké diagnostikovať toto ochorenie. Toto ochorenie nemusí mať človek od narodenia, intolerancia môže byť získaná aj počas života. HIT postihuje 2 – 3 % populácie, väčšinou však ženy po 40. roku života. Pri histamínovej intolerancii sa môžete stretnúť s rôznymi pridruženými ochoreniami, ako sú alergie, laktózová intolerancia, celiakia a podobne.
 


Aké potraviny pri histamínovej intolerancii nemôžete jesť a aké áno?

Pri tomto ochorení by ste sa pravdepodobne mali vyhnúť spracovaným potravinám a polotovarom, ktoré obsahujú konzervanty, mnoho éčok a rôzne aditíva, ako sú farbivá a ochucovadlá. Väčšine ľudí s HIT tiež nerobí dobre alkohol – červené víno, sekty, kvasinkové pivo, z nealkoholických nápojov káva, čaj a kakao. Ďalej do kategórie potravín, ktoré nemusia robiť histaminikom dobre, patria rôzne údené produkty, fermentované mäso, ryby, morské plody, kvasené potraviny a kyslá kapusta, tatárska omáčka, kečup, horčica, majonéza či citrusové plody. Fermentované mliečne výrobky, zrejúce a plesňové syry tiež nie sú najlepšou voľbou, takisto ani ospevované probiotické jogurty. Zo zeleniny môže robiť problém baklažán, špenát, avokádo alebo paradajky. Niektorí ľudia s týmto ochorením však hovoria, že ak si paradajky odtrhnú a zjedia ich čerstvé, nemajú problémy, a to isté platí o špenáte, ak je čerstvý, neuvarený a konzumuje sa v malom množstve. Vždy však platí, že čo nerobí dobre jednému, druhému vadiť nemusí.
 
Čo sa týka potravín, ktoré sú pri tejto diéte odporúčané, sú to najmä bezlepkové obilniny, ako je ryža alebo quinoa. Zo zeleniny sú to zemiaky či sladké zemiaky zvané bataty. Z mliečnych produktov sa odporúčajú čerstvé produkty ako mlieko, maslo, smotana a mozzarella. Mäso, hydina a ryby sa môžu jesť čerstvo pripravené. Zelenina a ovocie sú, samozrejme, tiež povolené. Do tejto skupiny patrí napríklad jablko, hrozno, hruška alebo melón a zo zeleniny je to špargľa, cukina, rebarbora, uhorka alebo kaleráb. Čisté arašidové alebo mandľové, prípadne ghee maslo sú taktiež výborným zdrojom živín a sú povolené. Namiesto čerstvého kravského mlieka môžete konzumovať rastlinné mlieka ako kokosové, mandľové alebo ryžové. Na varenie je možné použiť kokosový alebo olivový olej. Nápoje môžete piť nesýtené a pre milovníkov vína už existuje aj bezhistamínové víno

 

Výživové doplnky vhodné pre histaminikov

Ako pomoc pri histamínovej intolerancii môžete využiť aj výživové doplnky. Jedným z nich je Daosin®. Je to potravina na osobitné výživové účely s patentovaným biogénnym enzýmom DAO (DiAminoOxidáza). Poskytuje telu prírodný enzým potrebný na spracovanie prebytočného histamínu pri liečbe neznášanlivosti potravín vyvolanej histamínovou intoleranciou.
 
Daosin funguje tak, že po požití bezhistamínovej kapsuly pred jedlom sa zvýši množstvo DAO v tenkom čreve, čím sa v tráviacom trakte prirodzeným spôsobom urýchli premena dráždivého histamínu z potravín – exogénneho histamínu.