Strašiak menom vysoký cholesterol

Strašiak menom vysoký cholesterol

Publikované: 15.04.2019

Zobrazenie: 10694

Lekár vám oznámil, že váš cholesterol je príliš vysoký a vy netušíte, o čo vlastne ide? Cholesterol je látka tukovej povahy, ale ani to neznamená, že musí byť nutne zlý!

Cholesterol alebo faktor ovplyvňujúci naše zdravie

Najmä v posledných rokoch sa do popredia záujmu lekárov dostáva cholesterol, ako jeden z hlavných faktorov ovplyvňujúcich naše zdravie. Tento pojem sa často spomína tiež v médiách v súvislosti s ochorením srdca a ciev. A práve vďaka médiám majú ľudia cholesterol spojený iba s niečím škodlivým. Málokto ale vie, že okrem cholesterolu, ktorý telu škodí, existuje aj cholesterol „dobrý“, ktorý je pre naše telo prospešný.
Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je pre telo životne dôležitá. Cholesterol je súčasťou všetkých buniek, je základnou stavebnou jednotkou nervov, mozgových buniek a je nutný pre tvorbu hormónov. Sčasti si ho človek vyrobí sám, čiastočne ho prijíma v potrave.

Dobrý alebo zlý, ako to teda vlastne je?

Ako už bolo povedané, odborníci rozlišujú „dobrý“ cholesterol (HDL) a „zlý“ cholesterol (LDL). HDL cholesterol má ochrannú funkciu, pretože odvádza nadbytočný cholesterol späť do pečene, kde sa metabolizuje, a preto je pre náš organizmus dôležitý. Oproti tomu LDL sa usadzuje v cievnych stenách v podobe aterosklerotických plátov, ktoré tak strácajú pružnosť, zužujú sa a dokonca môže dôjsť aj k ich upchatiu. V dôsledku upchatia orgán, ktorý cieva vyživuje, odumiera. Je teda zrejmé, že cholesterol má na ľudský organizmus úplne zásadný vplyv. Zdravý organizmus dokáže v krvi a tráviacom systéme zdravý pomer udržiavať.

Zdravotné riziká spojená s vysokou koncentráciou cholesterolu v krvi

Vysoká koncentrácia cholesterolu v krvi so sebou prináša rad zdravotných rizík. Príznaky ale pocíti pacient až vo chvíli, keď dôjde k rozvoju aterosklerózy a je obmedzená priechodnosť tepny. V dôsledku aterosklerózy dochádza napríklad k toľko obávanému infarktu myokardu, cievnej mozgovej príhode, upchatiu ciev dolných končatín a k ďalším ochoreniam obehovej sústavy.

K zvýšeniu cholesterolu v tele môže dôjsť nevhodnou stravou (predovšetkým ide o potraviny bohaté na živočíšne tuky), v dôsledku nadváhy a obezity, dedičného sklonu k zvýšenej hladine krvných lipidov (čo sa ale nemusí prejaviť nadváhou). Jeho hladiny sa môžu tiež zvyšovať v dôsledku fajčenia, nadmerného užívania alkoholu, cukrovky alebo nedostatku pohybu.

Optimálna hladina cholesterolu by mala byť 3,9-5,2 mmol/l. Hodnota nad 6,2 už predstavuje vyššie riziko upchatia ciev a situácia by mala byť riešená lekárom.

Pacientom je tiež odporúčaná nízkocholesterolová diéta, kedy je potrebné nielen obmedziť potraviny obsahujúce veľké množstvo cholesterolu, ale rovnako dôležité je zamerať sa aj na zloženie tukov v jedálničku. Konzumovať by sa malo prevažne biele a chudé mäso, vhodné je obmedziť údeniny, tučné mäso a tučné mliečne výrobky. Náš jedálniček by mal obsahovať tiež dostatok vlákniny, predovšetkým z ovocia, zeleniny, celozrnného pečiva, celozrnných cestovín alebo hnedej ryže. V neposlednom rade je nutné minimalizovať stres a dopriať telu dostatok odpočinku a spánku.

Ako si udržať tú správnu hladinu cholesterolu v krvi?

Okrem zdravého životného štýlu, vyváženej stravy a dostatku pohybu, možno telu pomôcť udržiavať optimálnu hladinu cholesterolu aj prostredníctvom výživových doplnkov. Tým, ktorí si chcú udržať optimálnu hodnotu cholesterolu v krvi, môže pomôcť výživový doplnok Chole-Pro. Tieto ľahko prehĺtateľné tobolky s dvojitým efektom pomáhajú udržať normálnu hladinu cholesterolu aj zdravé srdce vďaka monakolínu K v rybom oleji. Ide o vysoko kvalitný produkt poskytujúci jedinečné zloženie a formu kombinujúce vedecky podložené prírodné ingrediencie a najmodernejšie technológie.

Chole-Pro  - dvojaký efekt na normálnu hladinu cholesterolu vďaka monakolínu K s rybím olejom: