Fit recepty na večere pre diabetikov

Fit recepty na večere pre diabetikov

Publikované: 28.04.2021

Zobrazenie: 5572

Pravidelná a kvalitná strava je nenahraditeľnou súčasťou života pacientov s diabetom. Chorí na cukrovku, ako sa ochorenie laicky označuje, si musia starostlivo strážiť skladbu svojho jedálneho lístka. Nielen diabetikom prinášame niekoľko tipov na zdravé večere, ktoré jednak skvelo chutia, ale navyše ich rýchlo pripravíte.

Čo je diabetes?

Diabetom sa označujú ochorenia vyznačujúce sa zvýšenou hladinou krvného cukru. Za normálnych okolností si organizmus udržiava hladinu krvného cukru, tzv. glykémiu, medzi 3,8 a 5,6 mmol/l (nalačno). Po jedle môže glykémia stúpnuť, ale nemala by presiahnuť 7,8 mmol/l. Ide o ochorenie vznikajúce v dôsledku poruchy metabolizmu cukrov, keď organizmus nie je schopný produkovať alebo efektívne využívať inzulín.
 

Diabetes a stravovanie

Základným odporúčaním pre pacientov s diabetom je dodržiavanie pravidelnej a kvalitnej stravy a súčasne zvýšenie fyzickej aktivity. Dôležitým aspektom je kontrola množstva sacharidov v strave. Pri diabete II. typu sa uplatňuje redukčný režim, je potrebné čo najviac obmedziť sacharidy v jedálnom lístku. Akékoľvek cukrovinky, sladké nápoje vrátane kolových nie sú vhodné. Potraviny, ktoré obsahujú jednoduché sacharidy, by sa mali konzumovať v primeranom množstve a v čase, keď je hladina krvného cukru nižšia alebo primeraná. Pri vysokých glykémiách by sa tieto potraviny radšej nemali konzumovať. Zložené sacharidy (polysacharidy) sa trávia dlhšie, preto hladinu glykémie zdvíhajú pomalšie. Najrozšírenejším zloženým sacharidom je škrob, ktorý sa nachádza hlavne v pekárenských výrobkoch, ale aj v zemiakoch, ryži, strukovinách a pod. Ak potravina obsahuje okrem škrobu aj dostatok vlákniny (celozrnné pečivo, celozrnné cestoviny, ryža natural, strukoviny), hladina glykémie bude stúpať pomalšie ako v potravinách, ktoré vlákninu neobsahujú. Dôležité je vyhnúť sa alkoholu. Veľmi dôležitá je edukácia, pre správny výber potravín je nutné vedieť, čo obsahujú, a vybrať si také, ktoré budú prospievať zdraviu. Jedálny lístok by mal zahŕňať päť až šesť jedál denne v menších porciách s dostatkom všetkých potrebných látok, ako sú minerálne prvky a vitamíny. Súčasťou jedálneho lístka by malo byť celozrnné pečivo, mlieko s nižším obsahom tuku, oriešky, ryby, chudé mäso, zelenina a ovocie. Tipy na večere, vďaka ktorým udržíte hladinu cukru v krvi v optimálnej koncentrácii, vám prinášame v tomto článku. 
 

Celozrnné špagety s brokolicovým pestom

Ingrediencie: brokolica, píniové oriešky, parmezán, celozrnné špagety, olivový olej, čili paprička, citrón, bazalka, soľ, korenie
Postup: Brokolicu uvaríme a rozpučíme vidličkou. Prisypeme píniové oriešky, olivový olej a nastrúhanú kôru z citróna. Ochutíme čili papričkou, citrónovou šťavou, soľou, korením a bazalkou. Zmes vmiešame do uvarených špagiet, posypeme parmezánom a podávame.
 
 

Pikantná polievka z červenej šošovice

Ingrediencie: červená šošovica, mrkva, červená cibuľa, zemiaky, olej, zakysaná smotana, tuk, zeleninový vývar.

Postup: Cibuľu opražíme, pridáme nakrájanú mrkvu, restujeme a potom zalejeme zeleninovým vývarom. Privedieme do varu a vsypeme opláchnutú červenú šošovicu. Do polievky najemno nastrúhame menší zemiak na zahustenie. Osolíme, pridáme červenú papriku a trochu čili. Varíme cca 20 minút do zmäknutia šošovice a podávame. Polievku ozdobíme lyžicou zakysanej smotany. Polievka je bohatá na bielkoviny a vlákninu, ideálna večera.
 

Kuskusové rizoto s kuracím mäsom a čerstvou zeleninou

Ingrediencie: kuracie prsia, celozrnný kuskus, paradajka, cuketa, uhorka, cibuľa, rukola, červená paprika, olivový olej, soľ, korenie.

Postup: Na panvici nasucho opečieme cibuľku a na rezančeky nakrájané kuracie mäso, ktoré osolíme a okoreníme. Pridáme na kocôčky nakrájanú cuketu. Podlejeme trochou vody a dusíme. Medzitým si podľa návodu pripravíme kuskus. Paradajku, uhorku, papriku a rukolu nakrájame na malé kúsky a zmiešame v miske s olivovým olejom. Potom všetko spolu zmiešame a servírujeme ako zdravú a ľahkú večeru.
 

Podpora optimálnej hladiny krvného cukru

Na udržanie hladiny krvného cukru prispieva Dialevel. Ide o unikátnu a vysoko kvalitnú kombináciu výťažku zo škorice a z chrómu na normálnu hladinu glukózy v krvi obohatenú o kyselinu alfa-lipoovú.
 
Prečo Dialevel?

  • Škorica prispieva k udržaniu normálnej hladiny glukózy v krvi.
  • Chróm prispieva k správnemu metabolizmu makroživín a tiež k udržaniu normálnej hladiny glukózy v krvi.
  • Kyselina alfa-lipoová býva niekedy nazývaná vitamínom B13.
 

Dialevel je bezpečný výživový doplnok, vhodný aj na dlhodobé užívanie.