Bola stanovená dávka omega-3 mastných kyselín prospešná zdraviu srdca
Publikované: 05.12.2011
Zobrazenie: 2008
Nová štúdia a meta-analýza hovorí, že denná dávka omega-3 mastných kyselín potrebná na zníženie rizika náhlych srdcových úmrtí a iných srdcových príhod bola stanovená vo výške najmenej 250 mg.
V periodiku British Journal of Nutrition bolo publikované, že už dávka 250 mg omega-3 mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA – kyselina eikozánpenténová, DHA – kyselina dokozahexaénová) vedie k zníženiu rizika náhlych srdcových úmrtí o 35 %. Okrem toho sa táto dávka spája s „takmer významným“ 17-percentným znížením rizika fatálnych koronárnych príhod. Minimálne množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré by mala prijímať široká verejnosť na podporu zdravia srdca a ciev, je 250 mg.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) v roku 2009 potvrdil, že dávka 250 mg by mala byť referenčnou hodnotou pre omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom.
V Spojených štátoch nebolo schválené priamo odporúčanie pre EPA/DHA, ale namiesto toho bola odporúčaná konzumácia darov mora na hranici 8 – 12 uncí za týždeň, čo zabezpečuje priemernú konzumáciu 250 mg EPA a DHA/deň.
Uskutočnená bola nová meta-analýza a hodnotenie s cieľom preskúmať takéto odporúčanie. Vedci zistili, že skutočne najmenej 250 mg omega-3 mastných kyselín vedie k signifikantnému zníženiu náhlych srdcových úmrtí a zníženiu rizika fatálnych srdcových príhod.
Spoluautor štúdie, Harry Rice, PhD však prehlásil, že dávka 250 mg EPA+DHA/deň je považovaná za minimálne, nie však optimálne množstvo.
Novou skutočnosťou, ktorá z tejto meta-analýzy vyplýva, je, že ľudia, ktorí sa štúdie zúčastnili, nemali predtým žiadne problémy s ischemickou chorobou srdca. To znamená, že tieto pozitívne výsledky poskytujú ďalší dôkaz o nutnosti stanovenia odporúčaného príjmu (DRI) omega-3 mastných kyselín s dlhým reťazcom.
Pozitívne účinky EPA a DHA na ochranu srdca sú preukazované v jednej štúdii za druhou. V záujme verejného zdravia by mal Institute of Medicine (IOM) hodnotiť aktuálne údaje v súvislosti so zdravotnými výsledkami (v spojení s omega-3 mastnými kyselinami s dlhým reťazcom).
Zdroj: British Journal of Nutrition
“Impact of low v. moderate intakes of long-chain n-3 fatty acids on risk of coronary heart disease”
Authors: K. Musa-Veloso, M.A. Binns, A. Kocenas, C. Chung, H. Rice, H. Oppedal-Olsen, H. Lloyd, S. Lemke