Podľa čoho rozpoznať šarlach

Podľa čoho rozpoznať šarlach

Publikované: 19.06.2018

Zobrazenie: 53680

Šarlachová angína (alebo šarlach) je vysoko infekčné ochorenie spôsobené najčastejšie streptokokom. Na prenos nákazy úplne postačí, aby sa váš potomok dotkol veci, ktorú mal predtým v ruke jeho kamarát napadnutý touto baktériou. Choré dieťa musí byť preto okamžite vyradené z detského kolektívu a ak ide o deti predškolského veku, mal by celú triedu ešte osem nasledujúcich dní pozorovať lekár. Ochorenie na šarlach podlieha v ČR povinnému hláseniu. 

Streptokok je schopný prežiť pomerne dlho na rôznych predmetoch každodennej potreby (bielizeň, riad, hračky a pod.), ale aj v prachu. Prenos nákazy najčastejšie prebieha kvapôčkovou infekciou (pri kašľaní a kýchaní) a cez tráviace ústrojenstvo (napríklad použitím znečistených príborov). Menej často dochádza k prenosu infekcie prostredníctvom poranenia, keď je vstupnou bránou porušená pokožka. Hovorí sa, že šarlach sa nedá prekonať dvakrát po sebe, pretože už po prvom ochorení vzniká doživotná odolnosť. To je pravda, ale iba čiastočná. Po styku so streptokokom sa skutočne vytvorí doživotná imunita. Háčik je však v tom, že šarlach môže vyvolať niekoľko druhov týchto baktérií.

Na začiatku pripomína klasickú angínu
Na šarlach najčastejšie ochorejú deti vo veku 4 – 12 rokov. Inkubačná doba je pomerne krátka, iba asi 2 – 5 dní. Spočiatku si šarlach môžete ľahko pomýliť s angínou. Prvé príznaky bývajú totiž veľmi podobné. Dieťa má horúčku, sťažuje si na bolesť hlavy a hrdla, ktoré je začervenané. Často sa objavujú bolesti bruška a vracanie. Prehĺtanie býva bolestivé, v hrdle sú viditeľné povlaky a čapíky na mandliach. Jazyk je najprv biely, neskôr sa však začína olupovať a jeho farba sa mení na sýto malinovú.

Neskôr sa pridá červená „husia koža“
O niečo neskôr, približne do 12 – 48 hodín, sa objavuje typická červená vyrážka (tzv. šarlachový exantém), ktorá svojím vzhľadom pripomína husiu kožu. Príčinou sú erytrogénne toxíny, ktoré produkujú množiace sa streptokoky. Táto vyrážka začína na podbruší, odkiaľ sa potom šíri na zvyšok tela, nezasahuje však tvár a nesvrbí. Spočiatku ide o drobné červené bodky nahustené vedľa seba, ktoré sa neskôr spoja. Dieťa má červené líca (niekedy doslova „horí“), neprirodzene lesklé oči a bledú pokožku okolo úst. Na krku sa dajú nahmatať zväčšené uzliny, ktoré sú na dotyk bolestivé. K týmto príznakom sa niekedy pridruží aj kašeľ a chrapot. V záverečnej fáze ochorenia začína vyrážka postupne blednúť a olupovať sa, až nakoniec celkom zmizne.

Snažte sa dieťa udržať v posteli
Máte podozrenie, že váš potomok ochorel na šarlach? Na nič nečakajte a choďte k lekárovi. K tomuto ochoreniu sa totiž môžu pridružiť aj oveľa vážnejšie komplikácie, napríklad hnisavý zápal stredného ucha, ale aj zápal srdcového svalu, kĺbov alebo obličiek. Lekár dieťaťu predpíše antibiotiká (veľmi často penicilín) a nariadi pokojový režim. A v tom práve býva kameň úrazu. Pri šarlachu sa totiž malý pacient už po krátkom čase cíti fit a nemá chuť ďalej disciplinovane odpočívať. Napokon ako väčšina malých detí, ktorými často šijú všetci čerti. Potom sa ľahko môže stať, že vás zaskočia komplikácie, s ktorými ste už vôbec nepočítali. Pokojnejší režim by malo dieťa dodržovať aj nejaký čas po doliečení choroby. Nevyhnutne mu tiež treba prezliekať každý deň pyžamo a obliečky (ktoré treba vyprať aspoň pri 60°C) a často vetrať, aby sa v miestnosti vymenil infekčný vzduch.

Dbajte na hygienu a podporujte imunitu
Streptokokové infekcie sú veľmi nákazlivé a nedá sa pred nimi stopercentne chrániť. Ich šíreniu sa dá čiastočne zamedziť dostatočnou hygienou: pravidelné umývanie rúk, kašľanie so zakrytými ústami, používanie vlastného príboru a pohára a pod. O tom všetkom je vhodné dieťa vopred poučiť. Dôležitou súčasťou prevencie je aj prirodzená podpora imunity – pestrý vyvážený jedálny lístok s dostatkom vitamínov, predovšetkým C a B, ktoré vedia povzbudiť imunitný a nervový systém (kvasená kapusta, rakytník, šípky, červená paprika, brokolica, kiwi, čierne ríbezle, ružičkový kel, papája, zelená listová zelenina, orechy a rôzne semienka, vaječný žĺtok, pšeničné klíčky, šošovica, fazuľa). Po užívaní antibiotík je vhodné zaradiť aj potraviny obsahujúce probiotiká, ktoré priaznivo ovplyvňujú stav našej črevnej mikroflóry narušenej užívaním antibiotík. Tieto živé mikroorganizmy nájdete napríklad v jogurtoch či rôznych acidofilných nápojoch. Obranyschopnosť pomáha podporovať aj pohyb na čerstvom vzduchu, pravidelný odpočinok a výdatný spánok