valentín:
je pravdou že jedlá zásadité sú ľahke pre organizmus a organzmus ochladzujú (ovacie zelenina) a kyslé sú jedlá tazké jedlá prevažne bielkovinové (mäso a ich produkty) a organizmus prehrievajú. Veľmi pekne dakujem za objasnenie uvednej problematiky. ´dakujem s pozdravom valentín nikorovič
12. 4. 2006 dňa 20:59
Dobrý deň, k uvedenej problematike sa neviem vyjadriť. Trávenie je veľmi zložitý komplexný proces a nie je ho možné objasniť mailom. Celkovo platí, že pre organizmus sú najľahšie stráviteľné cukry a sú rýchlym zdrojom energie, nasledujú bielkoviny a naťažšie sú stráviteľné tuky, ktoré majú oproti bielkovinám a cukrom viac ako dvojnásobnú energetickú hodnotu /9,3 kcal/g/. Preto aj pri hladovaní naskôr organizmus využije zásoby glykogénu uloženého v pečeni, z ktorého získava glukozu až neskôr dochádza ku glukoneogenéze z bielkovín/svalov/ a využitiu tukových zásob a tvorby glukozy z glycerolu. Komplexný prehľad nájdete v knihe Přehled fysiologické chemie od H.A.Harpera, PhD.
4. 5. 2006 dňa 18:19