Vitamín D a úmrtnosť

Vitamín D a úmrtnosť

Publikované: 03.05.2010

Zobrazenie: 8

Nízka hladina vitamínu D v krvi bola opäť daná do súvislosti s nižším vekom úmrtnosti starších ľudí.

Výskumníci pozorovali hladiny vitamínu D vo forme 25-hydroxyvitamínu D (25(OH)D) u 714 žien vo veku medzi 70 až 79 rokov bývajúcich v komunite, zúčastňujúcich sa štúdií Zdravie žien a starnutie I a II. Nová štúdia použila dáta 614 ľudí, mužov a žien s priemerným vekom 69,8 rokov, ktorí sa zúčastnili štúdie Hoom. Hladiny 25 (OH) D boli namerané na začiatku štúdie.

U ľudí s najnižšou priemernou hladinou vitamínu D (30,6 nanomol/liter) sa zistilo, že majú o 124 a 378 percent zvýšené riziko celkovej úmrtnosti a kardiovaskulárnej úmrtnosti.  Niektoré biologické mechanizmy by mohli vysvetliť príčinnú súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D a úmrtnosťou. S vitamínom D v aktívnej forme (1,25-dihydroxyvitamín D) sa spája rad účinkov, včítane kontroly nad zápalovými látkami, regulácie imunitného zdravia a krvného tlaku alebo zníženia kôrnatenia tepien.

Zdroj:
Clinical Endocrinology, November 2009, Volume 71, Issue 5, Pages: 666-672.
"Vitamin D and moratlity in older  men and women"
Autori: Pilz S., Dobnig H., Nijpels G., Heine R.J., Stehouwer C.D.A., Snijder M.B., van Dam R.M., Dekker J.M.