Vitamíny a minerály môžu znížiť riziko  rakoviny močového mechúra

Vitamíny a minerály môžu znížiť riziko rakoviny močového mechúra

Publikované: 25.03.2010

Zobrazenie: 61

Zvýšený príjem vitamínu E môže znížiť riziko rakoviny močového mechúra o 35 percent, uvádza nová štúdia medzinárodného tímu výskumníkov. Závery boli uverejnené v Cancer Causes and Control a ukázalo sa tiež, že karotenoidy, niacín, tiamín a vitamín D môžu znížiť riziko rakoviny močového mechúra u starších ľudí.

Rakovina močového mechúra je diagnostikovaná asi 336 000 ľudí ročne na celom svete a trikrát častejšie postihuje mužov než ženy.  V štúdii boli analyzované stravovacie návyky 322 ľudí s rakovinou močového mechúra a 239 zdravých kontrol.

Výsledky ukázali, že ľudia s najvyšším priemerným príjmom vitamínu E (najmenej 193,4 mg denne) mali o 34 percent nižšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny močového mechúra. Najvyšší priemerný príjem látok obsahujúcich fosfor (1 557 mg) bol spojený s 51-percentným znížením rizika rakoviny močového mechúra.

Keď sa výskumníci zamerali na analýzu fajčiarov, zistili, že najvyšší príjem vitamínu E, karotenoidov (18 mg) a niacínu (46,5 mg) bol spojený s 42, 38 a 34-percentným znížením rizika rakoviny močového mechúra u silných fajčiarov.

U starších jedincov najvyšší priemerný príjem karotenoidov, vitamínu D (641 medzinárodných jednotiek), tiamínu (3,35 mg), niacínu a vitamínu E súvisel so zníženým rizikom rakoviny močového mechúra.

Zdroj: Cancer Causes and Control
Publikované online, doi: 10.1007/s10552-009-9490-0
„Minerals and vitamins and the risk of bladder cancer: results from the New Hampshire Study“
Autori: M.T. Brinkman, M.R. Karagas, M.S. Zens, A. Schned, R.C. Reulen, M.P. Zeegers