Multivitamíny môžu znížiť  riziko rakoviny pľúc u fajčiarov

Multivitamíny môžu znížiť riziko rakoviny pľúc u fajčiarov

Publikované: 12.03.2010

Zobrazenie: 13

Podľa novej štúdie z USA môžu multivitamíny, kyselina listová a zelená listová zelenina znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc u súčasných aj bývalých fajčiarov.

Nová štúdia, ktorú podporil US National Cancer Institute (NCI), ukázala zníženie metylácie génu prísunom  multivitaminových doplnkov, ktoré sú bohaté na látky ako vitamín C, karotenoidy, luteín, listové kyseliny a vitamíny A a K. Tieto mikroživiny sú taktiež prítomné v zelenej listovej zelenine.

 

 

1 100 súčasných aj bývalých fajčiarov predložilo vzorky sputa a vyplnené dotazníky týkajúce sa ich výživy. Vzorky sputa sa použili na analýzu stupňa metylácie ôsmich génov spojených s rizikom tejto choroby.

 

 

Ľudia, ktorí jedli aspoň 12 porcií zelenej listovej zeleniny za mesiac, mali o 17 percent nižšie riziko metylácie, zatiaľ čo denný príjem kyseliny listovej minimálne 750 mikrogramov bol spojený so 16-percentným znížením rizika.

 

 

Vyšší príjem niektorých stopových prvkov môže redukovať proces nazývaný metylácia, ktorý ovplyvňuje signalizáciu génu.

 

 

Štúdia je ďalším dôkazom, že rovnako ako prírodne identické stopové prvky zo zeleniny a ovocia, môžu byť aj syntetické mikroživiny v multivitamínoch účinné pri znižovaní rizika ochorenia.

 

Zdroj: Cancer Research
Publikované online, doi: 10.1158/0008-5472.CAN-09-3410
"Multi-Vitamins, Folate, and Green Vegetables Protect Against Gene Promoter Methylation in the Aerodigestive Tract  of Smokers"

 

 

Autori: C.A. Stidley, M.A. Picchi, S. Leng, R. Willing, R. Crowell, F. G. Flores, H. Kang, T. Byers, F.D. Gilliland, S.A. Belinsky