Konzumácia mastných  rýb môže znížiť riziko srdcového zlyhania u mužov

Konzumácia mastných rýb môže znížiť riziko srdcového zlyhania u mužov

Publikované: 20.05.2009

Zobrazenie: 1

Podľa novej štúdie z Veľkej Británie a Švédska jedna porcia mastných rýb týždenne môže znížiť riziko zlyhania srdca u mužov.

Omega-3 mastné kyseliny, medzi najvýznamnejšie patrí dokozahexaenová kyselina(DHA) a ikozánpenténová kyselina (EPA), boli spojené so širokou škálou zdravotných benefitov včítane znižovania rizika kardiovaskulárneho ochorenia a určitých typov rakoviny, dobrým rozvojom dieťaťa počas tehotenstva, zdravím kĺbov a zlepšovaním chovania i nálady.

Štúdie sa zúčastnilo 39 367 švédskych mužov vo veku 45 – 79 rokov, štúdia sa realizovala v rokoch 1998 – 2004. Muži nemali v predchádzajúcej anamnéze srdcové ochorenie a cukrovku. V priebehu štúdie sa u 597 mužov rozvinulo srdcové zlyhanie, 34 mužov zomrelo.

Výhody konzumácie mastných rýb sú spojené s obsahom omega-3 mastných kyselín v rybách, uvádzajú výskumníci z Beth Israel Deaconess Medical Center a z Karolinska Institute vo Švédsku v European Heart Journal. Vyšší príjem omega-3 mastných kyselín z morských rýb bol spojený so znížením rizika zlyhania srdca o 33 %. Predchádzajúce štúdie dokázali, že mastné ryby a omega-3 mastné kyseliny pomáhajú bojovať proti radu rizikových faktorov ochorenia srdca, ako zníženiu triglyceridov a zníženiu krvného tlaku, pulzovej frekvencii a premenlivosti pulzovej frekvencie,  uviedol hlavný autor Emily Levitan, PhD.

Okrem trendu znižovania rizika srdcového zlyhania u mužov konzumujúcich jednu porciu mastnej ryby týždenne, muži, ktorí konzumovali približne 0,36 g omega-3 mastných kyselín mali o 33 % menej pravdepodobný výskyt srdcového zlyhania ako muži, ktorí konzumovali málo alebo žiadne omega-3 MK.

Zdroj: European Heart Journal
Published online, doi: 10.1093/eurheartj/ehp111

"Fish consumption, marine omega 3 fatty acids, and incidence of heart failure: a population-based prospective study of middle-aged and elderly men."

Authors: E.B. Levitan, A. Wolk, M.A. Mittleman