Detoxikácia organizmu

Detoxikácia organizmu

Publikované: 15.08.2006

Zobrazenie: 67

 Aj  vy sa každé ráno zobudíte plní vitality a energie, s pocitom pohody pred začínajúcim dňom? Že nie? Potom  vedzte, že vaše telo ovládajú toxíny.

Toxíny sú všade, kam sa len pozriete, napríklad vo vzduchu, v potravinách, vo vode atď. Zvýšený výskyt toxínov sa môže pripísať znečisteniu životného prostredia, množstvu chemických prípravkov v našich domácnostiach, umelých prísad v našej potrave.... Vďaka zvýšenému množstvu toxínov stále viac ľudí trpí na alergie či precitlivenosť na rôzne látky. Okrem záberu na naše telo, trpí aj naša myseľ. Pod vplyvom uponáhľanej doby rastie napätie, stres, psychické vyčerpanie.... Všetko má za následok, že naše rána nie sú také optimistické, ako by nám malo byť prirodzené.

Pod pojmom detoxikácia si rôzne skupiny odborníkov predstavujú niečo iné. Pre niekoho je tou najlepšou metódou pôst, pre iného redukcia toxického preťaženia pomocou tzv. detoxikačného programu.

Prirodzené cesty detoxikácie organizmu

Telo je od prírody pripravené vysporiadať sa s hrozbami, ktoré sú súčasťou nášho každodenného života : s baktériami, vírusmi či s nadmernou fyzickou záťažou. Bohužiaľ súčasný svet pre náš organizmus pripravuje väčšiu záťaž, než sme schopní spracovať. Močom, stolicou, potením i dychom sa náš organizmus denne zbavuje obrovského množstva odpadu. Stále častejšie ide o  odpady toxické: pesticidy, potravinárske prísady, lieky, chemikálie, ktoré inhalujeme zo znečistenej atmosféry či z prostriedkov používaných v domácnosti. Preto je veľmi dôležité povzbudzovať naše prirodzené detoxikačné mechanizmy k optimálnej funkcii  a preto vás oboznámime s jednotlivými  telesnými detoxikačnými systémami – pečene, pľúc, kože, ľadvín, čriev a lymfatického systému.

Pečeň - očisťuje krv od všetkých jedovatých zložiek ( od alkoholu po pesticidy), vychytáva toxiny, premieňa ich chemickú štruktúru tak, že sa stávajú rozpustné vo vode a potom ich odvádza do žlče. Žlč ďalej prenáša odpadové produkty z pečene do čriev, cez ktoré sa vylučujú do tela. Ak je pečeň preťažovaná, môžete trpieť na opuchy, pocity zvracania, zlým trávením, potiahnutým jazykom.

Ľadviny - jednu z najdôležitejších úloh ľadvín je filtrácia krvi a výroba moču, ktorý odvádza toxiny a odpadové látky vzniknuté rozpadom bielkovín. Ďalej riadi vodné hospodárstvo organizmu, vracia do krvi všetky hodnotné živiny, ktoré sa musia uchovať na ďalšie využitie. Keď sú ľadviny preťažované, môže sa to prejaviť tmavo sfarbeným, zakaleným močom, malým množstvom moču, silne zapáchajúcim močom, bolesťou pri močení.

Pľúca -  tvoria milióny drobných vzduchových vačkov s celkovou plochou cca 50 metrov štvorcových. Na tejto ploche prebieha výmena plynu. Pri dýchaní vstupuje kyslík do krvi a zvyšné odpadové látky – voda a oxid uhličitý sa odstraňujú pri výdychu. Ak sa človek pohybuje v silne znečistenom ovzduší napr. oxidom uhoľnatým z výfukových plynov aut, nikotínom z cigaretového dymu či formaldehydom zo stavebných materiálov či tkanín – pľúca sa musia vysporiadať aj s týmito škodlivinami, čo  vôbec nie je jednoduché a málokedy to pľúca dobre zvládnu.

Lymfatický systém - sieť lymfatických ciev filtruje tekutinu v telesných tkanivách a zabraňuje vzniknutiu toxinu do krvi. Lymfa sa pozvoľne pohybuje po celom tele. Pri prechode lymfatickou uzlinou sa z lymfy odfiltrujú cudzie látky a toxiny. Priamo v uzlinách sa tieto cudzie látky (infekcie) a jedovaté látky stretávajú s našimi imunitnými mechanizmami, ktoré zabraňujú týmto látkam návrat do krvi. Preto keď napríklad naše telo bojuje s chrípkou, máme zdurené lymfatické uzliny.

Koža - je najväčší ľudský orgán. Jej pot a mazové žľazy odstraňujú toxiny, ktoré sa z tela nedajú odstrániť inou cestou. Ak je preťažený tento systém, spôsobuje to celulitídu, vyrážky, akné, prekrvenú škvrnitú kožu.

Črevá - rozkladajú a vstrebávajú potravu a vodu do krvného obehu. Ďalej nás zbavujú odpadových látok vzniknutých pri trávení a metabolizmu pečene. Dobre fungujúci tráviaci systém odvádza veľmi rýchlo z tela odpad. Ak však potrava obsahuje veľké množstvo priemyslovo spracovaných potravín, často to vedie k zápche a tým aj k dlhšej prítomnosti toxínov v našom tele.