Pitný režim neoklamete!

Pitný režim neoklamete!

Publikované: 12.07.2006

Zobrazenie: 434

Najdlhšie vraj človek bez vody vydržal nažive sedemnásť dní. Bol to asi trénovaný jedinec, pretože za normálnych okolností vám bez tekutín zostávajú na tomto svete tak tri až štyri dni.

Odborníci zistili, že ak zviera stratí takmer všetok glykogén, tuky a polovicu bielkovín, prežije. Ale pri strate čo i len 20 percent vody zomiera. Pri strate dvoch kíl vody nastávajú ťažkosti, štyri kilá spôsobujú neschopnosť fungovať a strata ôsmich kíl vody človeka pochová. Už desaťpercentý pokles hydratácie vážne poškodzuje ľudské zdravie a môže spôsobovať trvalejšie poruchy.
Dvadsaťpercentná dehydratácia znamená vo väčšine prípadov smrť. Čas prežitia závisí aj od rýchlosti, akou telo vodu stráca. V tomto prípade rýchlejší prehráva. Ak chceme žiť dobre a zdravo, teda "well", musíme v organizme udržiavať vodnú rovnováhu. To znamená, systematicky a premyslene dodávať telu toľko a takých tekutín, aby ho udržiavali v dobrej kondícii po všetkých stránkach. Zachovávanie vodnej rovnováhy v organizme patrí medzi základné ciele správnej výživy. Prívod tých pravých tekutín do organizmu v správnom čase a v správnom množstve je otázkou zdravia a choroby, života a smrti.

Sme voda, čo sa na prach obráti

Pravdepodobne ste už počuli, že organizmus človeka z väčšej časti tvorí voda. Voda je stavebným materiálom každej bunky tela. Tkanivá obsahujú rozdielne množstvá vody, od 25 do 75 percent, krvná plazma až 90 percent. Svalnáči sú na tom najlepšie, každý sval totiž obsahuje takmer trikrát toľko vody, ako tukové tkanivo. Telo dospelého človeka obsahuje 50 až 70 percent vody. Novorodenec - to je vlastne malý vodník - voda tvorí až 80 percent jeho telíčka.
Možno aj preto je taký hebký, jemný, voňavý a hladký. S pribúdajúcim vekom, človek postupne vyschýna... Ako strom, ktorý má málo vlahy, pretože si ju už nevie s dostatočným dôrazom a razanciou dopĺňať. Obsah vody v jednotlivých orgánoch je stabilný: 50 percent v bunkách, 15 percent v medzibunkovej tekutine, päť percent v krvi a lymfe.

Voda, čo nás drží nad zemou

Prečo pre život tak veľmi potrebujeme práve vodu? Voda rozpúšťa celý rad životne dôležitých látok a umožňuje tak vstrebávanie živín, iónov a vo vode rozpustných vitamínov. Tvorbou moču umožňuje vylučovanie splodín látkovej premeny a škodlivých látok. Takto sa z tela vylučuje aj nadbytok glukózy a nespotrebovaných vitamínov. Voda je základnou zložkou cirkulujúcich tekutín v tele. Krv prináša tkanivám kyslík a živiny a odvádza kysličník uhličitý a splodiny látkovej premeny. Lymfa umožňuje priame vstrebávanie tukových čiastočiek, odvádza prebytočnú tekutinu z medzibunkového priestoru a odstraňuje infekciu z postihnutých tkanív do miazgových uzlín. Voda riadi tok energie buď svojím rozkladom, alebo syntézou.
Voda v mozgovomiechovom priestore chráni mozog pred nárazmi rovnako ako plodová voda plod.
Kĺbová tekutina je ochrankyňou kĺbovej chrupavky pred poškodením.
Ani oko by bez vody nebolo tým, čím je: súčasťou oka je sklovec, čo je priezračný vodný rôsol, cez ktorý prechádzajú svetelné lúče. Bez vody nefunguje nijaká časť ľudského organizmu.

Pijeme málo vhodných tekutín

Ľudia sú aj na začiatku 21. storočia presvedčení, že piť sa má vtedy, keď je človek smädný. Tento zavádzajúci názor poškodzuje najmä malé deti a starých ľudí, u ktorých prirodzený pocit smädu často chýba. Nedostatočný prísun tekutín zaťažuje obličky, znižuje výkonnosť (dobrí zamestnávatelia preto zamestnancom zabezpečujú pitný režim - je to aj pre ich dobro), zhoršuje činnosť mozgu (nie je však dokázané, že pravidelné pitie IQ zvyšuje a ani nápoj na zvýšenie IQ zatiaľ ešte nemáme), vyvoláva bolesti hlavy (namiesto tabletiek neraz stačí pravidelne piť), zhoršuje stav pleti (načo drahé krémy, ak si nedáme pozor na tekutiny?). Podľa európskych odborníkov sú traja ľudia zo štyroch dehydrovaní! Európania pijú málo vhodných tekutín. Na Slovensku je situácia ešte horšia, hoci v prieskumoch nie sú zachytené prírodné, voľne dostupné pramene minerálok v osadách a voda z verejných vodovodov (v SR má dobrú kvalitu, preto je tiež významným zdrojom tekutín pre slovenské domácnosti).
Väčšina postihnutých o deficite vody v organizme nevie a plánovanému pitnému režimu nevenuje pozornosť.

Logika tela

Ľudský organizmus je veľký mág. Snaží sa dostať z každej situácie, preto aj množstvo tekutín rieši po svojom: reguluje. V prípade nedostatku tekutín znižuje vylučovanie moču (veď je to logické!), koncentruje ho až päťnásobne oproti koncentrácii solí v jeho krvnej plazme. Koncentrovaný moč má tmavú farbu a stúpa v ňom množstvo kameňotvorných látok.
Nadmerne sa zaťažujú obličky a zároveň znižuje vylučovanie jedovatých látok z tela. Škodliviny v organizme sa hromadia a logicky vyúsťujú do jeho otravy. Hromadenie toxických látok môže spôsobiť zlyhanie celého krvného obehu, strata vody môže mať fatálne následky. Ani opačný extrém, teda nadmerné množstvá tekutín, nie sú pre človeka vhodné. Pri nadmernom množstve tekutín telo výrazne zvýši vylučovanie, moč je svetlý, takmer bezfarebný, z tela sa strácajú dôležité látky, narúša sa osmotický tlak, čo môže tiež viesť k závažným zdravotným komplikáciám. Najväčším regulátorom vodnej rovnováhy v tele sú obličky.

Koľko tekutín potrebujeme

Množstvo potrebných tekutín sa mení podľa veku, prostredia a fyzickej aktivity. Dojča v prvých mesiacoch života potrebuje až 150 ml na kilogram hmotnosti.
Päťkilogramové bábätko by teda malo prijať trištvrte litra tekutín denne. Ročné desaťkilogramové batoľa asi 1,5 litra.
V ďalších rokoch je potreba tekutín asi 10 percent hmotnosti. Školáci by si mali do tela denne doplniť až dva litre tekutín. Dospelý človek podľa odborníkov na výživu potrebuje najmenej dva až tri litre tekutín, pri fyzickej záťaži, športových výkonoch, chorobe alebo v extrémnych podmienkach dokonca tri až päť litrov.

Správny pitný režim

Prísun tekutín do organizmu má byť rozložený na celý deň. V niektorých európskych krajinách, napríklad vo Veľkej Británii, sa o dodržiavanie pitného režimu postarala samotná vláda, ktorá podporuje rozličné podujatia a akcie na zvýšenie informovanosti obyvateľstva už vyše päť rokov. Podporila aj program 8 + 5. Jeho základom je denne vypiť osem pohárov vhodnej tekutiny a zjesť päť porcií surového ovocia alebo zeleniny (porcia = asi 100 g). Osem pohárov denne pomôže detoxikovať organizmus. Je to jednoduchý a každému prístupný spôsob zlepšenia kondície a celkového zdravotného stavu. Ak sa človek cíti unavený, všetko ho bolí a nemá dostatok energie, ak je pleť sivá a bez pružnosti, ak svalstvo tela, ruky a nohy odmietajú poslušnosť, je načase zamyslieť sa nad životosprávou a pitným režimom.
Do správneho pitného režimu môžeme zaradiť prírodné minerálne vody, minerálne vody zmiešané so stopercentými džúsmi v pomere dva diely minerálky a jeden diel džúsu, rozličné slabé čaje bez kofeínu, pitnú vodu z vodovodu, ovocné nesladené čaje, vodu zmiešanú s prírodnými sirupmi. Najlepšie je tieto nápoje striedať.
Žiaden z nich by sa nemal piť ľadový, teplota nápojov aj v letnom období má byť 12 až 15 stupňov, teplota čajov okolo 22 stupňov.

Deti a pitný režim

Pre dojčatá je najvhodnejšou tekutinou materské mlieko, niekedy sa môže podávať aj slabý čaj. Deťom nie je vhodné podávať presladené nápoje, ktoré do tela dopravujú nadmerné množstvo cukru. Detský organizmus na to môže doplatiť cukrovkou alebo zubným kazom. Výborný nápoj pre dieťa je prírodná minerálna voda, ktorú môžeme miešať s džúsom alebo s prírodným sirupom. Deti sú mimoriadne citlivé na stratu vody, znášajú ju oveľa horšie ako dospelí. Nebezpečné sú horúčky, hnačkovité ochorenia a veľmi teplé počasie, na ktoré v rozvojových krajinách ročne zomierajú milióny detí.

Seniori a pitný režim

Organizmus staršieho človeka obsahuje menej tekutín - už len okolo 50 percent hmotnosti, u žien ešte menej. Obličky pracujú pomalšie a nevedia tak dobre regulovať vylučovanie tekutín ako u mladších ľudí. Starší ľudia majú často narušenú funkciu smädového centra, majú znížený pocit smädu alebo ho nepociťujú vôbec, ale tekutinám sa vyhýbajú aj pre iné príčiny (napr. pri výskyte prostatizmu u mužov, inkontinencie u žien). Preto je potrebné príjem tekutín u seniorov sledovať, aktívne im ich ponúkať a urýchlene nahrádzať eventuálne väčšie straty pri zrýchlenom dýchaní, horúčke, hnačke.
Najlepším riešením je zostaviť denný pitný plán a presne ho plniť. Pre zábudlivých vyrobte špeciálny krčah či fľašu s označenými časmi a hladinami, ktoré sa majú vypiť.

Pitný režim pri športe

Pri športe sa z tela stráca nielen voda (za hodinu pol až jeden liter), ale aj minerálne látky. Preto odborníci odporúčajú pri športovaní uprednostniť pred obyčajnou vodou prírodné minerálne vody alebo izotonické nápoje s obsahom minerálov. Pri hodinovom cvičení by sme mali vypiť asi 0,8 l tekutiny v menších dávkach. Aj po cvičení by sme mali ešte vypiť asi pol litra minerálky.

Pitný režim v chorobe

Ak chcete vyzdravieť, počas choroby si dopĺňajte vhodné tekutiny. Pri chrípkach ovocné a bylinkové čaje mierne osladené medom, v horúčkach je potrebné dopĺňať minerály pitím minerálnych vôd, príležitostne aj tých liečivých, s vyšším obsahom minerálov.

Pitný režim pri chudnutí

Pri chudnutí je pitný režim obzvlášť dôležitý. Na nedostatok tekutín reaguje telo stresovo.
Spomalí sa spaľovanie tukov, vzrastie spaľovanie svaloviny. Proces chudnutia sa naruší. Základné pravidlo pri chudnutí je, aby sme pili ešte predtým, ako pocítime smäd. Do pitného režimu zaraďte minerálky v kombinácii s vodou. Ak vyvíjame fyzickú aktivitu, musíme vypiť viac ako tri litre tekutín. Pri chudnutí sú nevhodné sladené nápoje a džúsy, pretože obsahujú priveľa cukru. Pravidelný a dostatočný prísun tekutín vyreguluje chuť do jedla a pomôže kontrolovať, prípadne znižovať telesnú hmotnosť. Malé zmeny stravovacích a pitných návykov urobia v krátkom čase veľké zmeny v kondícii a výkonnosti organizmu. Ľahká, nie priveľmi mastná strava, dostatočný prísun tekutín, ovocia a zeleniny posilnia imunitný systém a odbúrajú ničivé toxíny.

Program 8 plus

1. Prvý pohár vypite vždy ráno po zobudení nalačno. Odporúča sa vlažná voda alebo minerálka.
2. Posledný pohár vypite každý večer pred spaním. Môže to byť ovocný čaj, ochutená voda alebo minerálka.
3. Desať až pätnásť minút pred každým hlavným jedlom vypite pohár vody alebo minerálky. (Je to lepšie, ako piť po jedle. Oklamete žalúdok a súčasne necháte žalúdočné šťavy pracovať samostatne. Túto zásadu dodržiavajú jogíni už celé tisícročia).
4. Ďalšie tri poháre vypite počas dňa.

Stupne dehydratácie:

0 - 1 % -  Prejavuje sa smädom,v tejto fáze je ešte pomerne neškodná a dá sa pomerne jednoducho odstrániť.
1 - 3 % -  Spomaľuje sa myslenie, stráca chuť do jedla. Čím skôr sa treba napiť!
3 - 5 % -  Nastupujú bolesti hlavy, začne vám byť zle od žalúdka. Choďte do tieňa a pite!
5 - 7 % -  Prichádzajú závrate. Strácate schopnosť vyjadrovať sa. Potrebujete pomoc!
8 - 9 % -  Strácate schopnosť pohybu. Ste mimo. Potrebujete pomoc! 9 - 10 percent Zlyhávajú základné zmysly, človek prestáva počuť, vidí rozostrene, nič necíti, upadá do apatie, všetko mu je jedno. Stav je vážny a vyžaduje okamžité doplnenie tekutín.
10 - 11 % -  K predchádzajúcim ťažkostiam pribudne neschopnosť prehĺtať - človek už nie je schopný napiť sa sám, je potrebná infúzia.
11 - 20 % -  Zlyháva celý organizmus. Nastáva totálny kolaps; bez rýchlej lekárskej pomoci niet záchrany.

Wellness | 3.7.2006 | rubrika: Zdravie | strana: 8 | autor: Katarína Dobrovodská