Kŕčové žily a cestovanie

Kŕčové žily a cestovanie

Publikované: 07.07.2006

Zobrazenie: 304

Väčšina z nás sa už stretla s opuchom nôh po dlhšej ceste lietadlom či autobusom. Možno im zabrániť? Aké sú preventívne opatrenia?

Najmä vodiči osobných áut, predovšetkým profesionálni šoféri (autobusov, kamiónov, ale aj osobných vozidiel), sediaci za volantom niekoľko hodín denne, určite poznajú opúchanie dolných končatín. Dlhodobý sed vplýva nepriaznivo na žilový návrat krvi z dolných končatín do srdca, dochádza k nahromadeniu krvi v dolných končatinách v dôsledku spomalenia lineárneho prietoku krvi a to asi na polovicu až tretinu v porovnaní s prietokom v ležiacej polohe. V sede nemôže dostatočne fungovať ani žilová pumpa lýtkových svalov, ako najúčinnejší mechanizmus ženúci žilovú krv z periférie smerom k srdcu, keďže svaly sú nečinné. Preto aj celkom zdravému človeku môže dlhodobý sed spôsobiť opuch dolných končatín.

CESTOVNÁ TROMBÓZA

Ľudia, ktorí už majú kŕčové žily, majú situáciu ešte horšiu, pretože chlopový apart žilového systému býva často nedovieravý a tak ľudia s varixami majú opuch aj po kratšom trvaní cesty. V takýchto prípadoch, najmä u rizikových osôb, sa môže vytvoriť aj krvná zrazenina v dôsledku spomaleného prúdenia krvi. Hovoríme o tzv. cestovnej trombóze.

MYSLITE NA OPUCHY VČAS

Všetci, ktorí cestujú posediačky (lietadlom, autom, či autobusom) by mali myslieť na to, že im opuchnú nohy a mali by pre to urobiť preventívne opatrenia. Medzi ne patrí predovšetkým použitie kompresívnych podkolienok, cviky podporujúce žilový návrat ako aj rastlinné výťažky zamedzujúce tvorbe opuchu. Antitrombotické podkolienky sa odporúčajú aj mladým bez akýchkoľvek rizikových faktorov.

PREVENTÍVNE OPATRENIA

Ľuďom s kŕčovými žilami okrem toho hrozí aj zvýšené riziko vzniku trombózy, preto by mali poznať cviky zlepšujúce venózny návrat z dolných končatín (ako sú napr. pohyby v členkovom kľbe či zdvíhanie prstov a šľapy smerom nahor pri päte opretej o podložku). Kompresívna podkolienka, stehnová pančucha či pančuchové nohavice spolu s užitím protiopuchovo pôsobiaceho výživového doplnku či lieku by malo byť samozrejmosťou. Pacienti s rizikovými faktormi tromboembolickej choroby (predovšetkým pacienti s prekonanou trombózou, tuční ľudia s BMI väčším ako 40 kg/m2, s maligným ochorením, operáciou v posledných 3 mesiacoch) by okrem toho mali pred cestou dostať heparín s nízkou molekulovou hmotnosťou, pričom prvá injekcia sa aplikuje dve hodiny pred cestou a ďalšia prípadne o 24 hodín neskôr, v závislosti od dľžky cestovania.