Aby nohy ako pierko boli

Aby nohy ako pierko boli

Publikované: 28.06.2012

Zobrazenie: 210

Kde sú tie časy, keď bolo na naše nohy radosť sa pozrieť? Keď nás samy nosili bez toho, aby sme si to vôbec uvedomili. A pretancovali sme na nich niekedy až do rána. Odpoveď je jednoduchá. Boli to časy pred nástupom problémov s cirkuláciou krvi v končatinách. S vekom totiž v mnohých prípadoch dochádza k narušeniu žilového systému dolných končatín, k strate pružnosti žilových stien. Rizikovými faktormi sú predovšetkým dedičnosť, nedostatok pohybu, nadváha, tehotenstvo a užívanie antikoncepcie, dlhodobé sedenie i státie či nevhodná strava. A zrazu máme opuchnuté členky, vystúpené žily a nohy ako z olova...

Bojujme s rizikovými faktormi!

S niektorými rizikovými faktormi sa dá bojovať. Napríklad pri obezite, ktorá prináša aj ďalšie zdravotné riziká, je namieste snažiť sa regulovať si hmotnosť. Treba zmeniť životný štýl, namiesto sedenia na stoličke sa začať viac pohybovať, prestať fajčiť, vymeniť tesnú spodnú bielizeň a dámy i vysoké podpätky za pohodlnejšie. So zmenou životného štýlu úzko súvisí aj snaha zmeniť genetickú predispozíciu a neopakovať vžité nesprávne a často nezdravé návyky svojich rodičov. Ak nebudeme bojovať proti týmto rizi­kovým faktorom, je pravdepodobné, že sa u nás ťažkosti s cirkuláciou krvi v nohách prejavia. V dospelosti totiž trpí jeho rôznymi prejavmi až do 35 % mužov a do 60 % žien vo veku 35 – 40 rokov. Výskyt výrazne narastá u obi­dvoch pohlaví s vekom. A aké sú príznaky zlého obehu krvi? Je to predovšetkým únava a sla­bosť v rôznych častiach dolných končatín, kŕče v nohách a lýtkach, pocity pálenia, svrbenia, mravčenia a napokon vnútorného napätia v nohách. Ak tieto varovné signály ignorujeme, čoskoro pobadáme aj zmeny v podobe metličko­vito rozšírených cievok a neskôr aj vystúplych, zhrubnutých žíl – varixov.

Bezpečne, prírodne a ľahko

Aby sa naše ťažkosti ďalej nestupňovali, treba ich riešiť. Na trhu existuje mnoho preparátov pre zdravé žily a pre úľavu unaveným nohám, ktoré pomôžu opäť zažiť ten pocit ľahkosti, na ktorý sme už s pribúdajúcimi problémami takmer zabudli. Jedným z tých kvalitných a osvedčených je výživový doplnok na prírod­nej báze Varixinal® PLUS. Obsahuje výťažky zo štyroch tradičných rastlín – pagaštana konského, gotu kola, čučoriedky a listnatca bodlinatého, ktoré chránia zdravie ciev, pod­porujú dobré prekrvenie a tým aj dostatočné zásobenie tkanív kyslíkom. Pagaštan konský teraz vo vyššom množstve pomáha zachovať zdravý krvný obeh a revitalizuje unavené nohy. Listnatec bodlinatý pomáha pri znižovaní tvorby opuchov a spolu s gotu kola podporujú žilový mikroobeh a napomáhajú znižovať pocit ťažkých nôh. Čučoriedky sú známe ako účinné antioxidanty a umožňujú zachovať pružnosť a zdravie cievnych stien. Zloženie je obohatené o významný bioflavonoid hesperidín a vita­mín C, ktoré pôsobia antioxidačne, potláčajú zápal, zmierňujú opuch nôh a sú dôležité pre celkové zachovanie zdravia ciev.

Desať pravidiel pre zdravé žily

  1. Neprekrižujte si nohy, keď sedíte.
  2. Nenoste príliš úzke nohavice, ktoré by mohli obmedziť krvný obeh v oblasti stehien a lýtok.
  3. Nenoste topánky s príliš vysokým podpätkom.
  4. Snažte sa vyhýbať dlhému státiu či sedeniu.
  5. Relaxujte s nohami vo vyvýšenej polohe.
  6. Nezabúdajte na aktívny pohyb (chôdza, džoging, plávanie a gymnastika pre zdravé nohy – nájdete
  7. Dávajte si pozor na svoju váhu.
  8. Vyhýbajte sa konzervovaným potravi­nám, vyprážaným jedlám, prílišnému soleniu, tabaku,
  9. Jedzte stravu bohatú na vlákninu.
  10. Užívajte pravidelne tablety kompletnej gélom najmä v horúcom počasí alebo pri ceste na dlhú vzdialenosť.