Selén chráni pred rakovinou močového mechúra

Selén chráni pred rakovinou močového mechúra

Publikované: 21.06.2012

Zobrazenie: 10

Príjem vysokých dávok selénu môže mať priaznivý vplyv na zníženie rizika vzniku rakoviny močového mechúra.

Podľa výsledkov zverejnených v odbornom časopise Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention meta-analýza siedmych skôr publikovaných štúdií preukázala, že potenciál ochranného účinku minerálov bol zistený prevažne u žien. Tieto výsledky poukazujú na rozdiely medzi pohlaviami v akumulácii a vylučovaní selénu.

Z týchto výsledkov vyplýva, že príjem vysokých dávok selénu má priaznivý vplyv na zníženie rizika vzniku rakoviny močového mechúra.

Selén je základná makroživina a je považovaný za antioxidant. Vysoká hladina selénu znižuje riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny močového mechúra, prostaty a štítnej žľazy. Selén je tiež spájaný so znižovaním rizika vzniku rakoviny kože.

Výsledky tejto analýzy preukázali, že celkové riziko vzniku rakoviny močového mechúra je tým nižšie, čím je vyššia hladina selénu. Výrazný ochranný účinok selénu bol pozorovaný predovšetkým u žien. Vedci sa domnievajú, že to môže byť v dôsledku rozdielov medzi pohlaviami v akumulácii a vylučovaní selénu.

 

Zdroj: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention
Pred tlačou publikované na internete, doi: 10.1158/1055-9965.EPI-10-0544
“Selenium and Bladder Cancer Risk: a Meta-analysis”
Autori: A.F.S. Amaral, K.P. Cantor, D.T. Silverman, N. Malats