Omega-3 DHA môže znížiť stupeň závažnosti mozgovej mŕtvice

Omega-3 DHA môže znížiť stupeň závažnosti mozgovej mŕtvice

Publikované: 06.06.2012

Zobrazenie: 144

Omega-3 DHA může snížit stupeň závažnosti mozkové mrtviceUžívanie omega-3 DHA (kyselina dokozahexaénová) môže znížiť rozsah poškodenia mozgu nasledujúceho po mozgovej príhode až o 25 %.

Vedci z univerzity Laval v Kanade uvádzajú, že kŕmením hlodavcov krmivom bohatým na omega-3 počas troch mesiacov sa preukázane znížil stupeň závažnosti pri mozgovej mŕtvici. Táto štúdia sa radí k ďalším, ktoré podporujú potenciálny zdravotný prínos omega-3 mastných kyselín pre kardiovaskulárny systém a mozog.

Zdravotné výhody rybieho tuku a omega-3 mastných kyselín v ňom obsiahnutých boli zdokumentované veľmi dobre. Polynenasýtené mastné kyseliny sa spájajú so zlepšením hodnôt triglyceridov v krvi, so znížením vzniku trombóz, s krvným tlakom a taktiež so zlepšením srdcovo-cievnych funkcií.

Nová štúdia naznačuje, že DHA môže znížiť počty molekúl, ktoré stimulujú zápalové procesy, a na druhej strane podporuje produkciu väčšieho množstva molekúl, ktoré zabraňujú aktivácii bunkového zániku.

Detaily štúdie

Myši, ktoré mali genetickú predispozíciu mozgovej mŕtvice, rozdelili do 3 skupín. Prvej – kontrolnej skupine podávali normálne krmivo, druhej  krmivo s nízkym obsahom DHA a tretej krmivo s vysokým podielom DHA (0,7 g DHA na kilogram hmotnosti myši). Nasledujúce tri mesiace bolo v tretej skupine pozorované zníženie hodnôt prozápalových zložiek a aj priaznivá zmena v pomere omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín v mozgu.

Keby sme prepočítali dávku 0,7 g DHA/kg hmotnosti myši, dostali by sme sa u 60 kg vážiaceho človeka na dennú dávku 42 g DHA (to je obrovské množstvo). Prof. Calon, jeden z autorov štúdie, však dodáva, že existujú značné rozdiely medzi metabolizmom hlodavcov a ľudí a že porovnávanie vhodného dávkovania je teda veľmi zložité. Napr. 25 g vážiaca myš príjme za deň až 3 g potravy – jej príjem potravy (v súvislosti s telesnou hmotnosťou) je teda oveľa väčší v porovnaní s množstvom potravy, ktoré za deň príjme človek. Po prepočte by teda zodpovedajúca dávka DHA pre človeka činila množstvo 2,5 – 3 g za deň.

Zdroj: Stroke„Accumulattion of Dietary Docosahexaenoic Acid in the Brain Attenuates Acute Immune Response and Development of Postischemic Neuronal Damage“

Autori: Lalancette-Hebert et al.,