Príjem omega-3 mastných kyselín v tehotenstve znižuje riziko výskytu ekzému u detí

Príjem omega-3 mastných kyselín v tehotenstve znižuje riziko výskytu ekzému u detí

Publikované: 09.05.2012

Zobrazenie: 0

Příjem omega-3 mastných kyselin v těhotenství snižuje riziko výskytu ekzému u dětíVedci zistili, že ak matka prijíma v tehotenstve omega-3 nenasýtené mastné kyseliny,  znižuje to u dieťaťa riziko vzniku ekzému a vzniku alergie na vajíčka, a to až o tretinu.

Tieto poznatky pochádzajú z výsledkov jednej z najväčších klinických štúdií, ktoré sledujú účinky onega-3 nenasýtených mastných kyselín u tehotných žien. Štúdie sa v Austrálii zúčastnilo viac ako 700 tehotných žien. Sledovalo sa, či príjem omega-3 zníži hladinu imunoglobulínu E (IgE), ktorý sa spája so vznikom ekzému alebo  potravinových alergií u detí.

Výsledky ukazujú, že tehotné ženy trpiace alergiou alebo žijúce v priemyslových oblastiach sú schopné znížiť riziko vzniku atopického ekzému či atopickej dermatitídy u svojho dieťaťa v prvom roku jeho života, a to užívaním necelého 1 g omega-3 mastných kyselín denne v priebehu druhej polovice svojho tehotenstva.

Ženy, ktoré sa zúčastnili tejto štúdie, užívali tri tobolky rybieho oleja denne (1 tobolka = 500 mg rybieho oleja, zodpovedá dennej dávke 900 mg omega-3 nenasýtených mastných kyselín). Ženy užívali rybí olej od 21. týždňa svojho tehotenstva. Následne potom merali ročným deťom týchto žien IgE, ktorý sa spája s alergickými ochoreniami.

Z výsledkov sa zistilo, že deti, ktorých matky prijímali denne v tehotenstve omega-3, mali o 36 % nižšie riziko vzniku ekzému, o 38 % nižšie riziko v súvislosti s citlivosťou na vaječnú bielkovinu a o 50 % nižšie riziko vzniku alergie na vaječnú bielkovinu.

 

 Zdroj: British Medical Journal

Autori: D.J. Palmer, T. Sullivan, M.S. Gold, S.L. Prescott, R. Heddle et al: „Effect of n-3 long chain polyunsaturated fatty acid supplementation in pregnancy on infant´s allergies in first year of life: randomised controlled trial“