Opäť preukázané pozitívne účinky prebiotík na posilnenie kostí u „...násťročných“

Opäť preukázané pozitívne účinky prebiotík na posilnenie kostí u „...násťročných“

Publikované: 01.12.2011

Zobrazenie: 16

Nová štúdia potvrdzuje, že denný príjem prebiotickej vlákniny môže posilniť vstrebávanie vápnika a horčíka v črevách a tým zlepšiť budovanie zdravých kostí v priebehu adolescencie. Štúdia sa robila na hlodavcoch.

Výskumní pracovníci z univerzity v Purdue zistili, že zaradenie 2 – 6 % galaktooligosacharidov (GOS) do stravy zvýšilo využitie vápnika a horčíka a tým aj zlepšilo vlastnosti kostí u rastúcich hlodavcov.

V periodiku Journal of Agricultural and Food Chemistry uviedli vedci nasledujúce: „Každé percento GOS v strave je schopné zvýšiť vstrebávanie vápnika takmer o 1,7 % a horčíka o 3 %, čo je dôležitý prínos tejto zložky.“

Táto štúdia sa pridáva k radu ďalších z tejto oblasti, ktoré potvrdzujú potenciálne výhody príjmu prebiotickej vlákniny pre zdravé kosti. Vláknina pomáha zosilniť kosti, a to na základe zmeny mikroflóry v čreve.

Vláknina selektívne podporuje rast prospešných baktérií v črevách, ktoré na odplatu  produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Tieto mastné kyseliny znižujú pH v črevách a zlepšujú tak rozpustnosť tam prítomných minerálnych látok. Vápnik a horčík sa tak lepšie vstrebávajú do tela.

Maximálne vybudovanie kostnej hmoty v priebehu (pre kosti) veľmi dôležitých rokov dospievania sa javí ako jeden z dvoch najlepších spôsobov, ako znížiť riziko budúcej možnej osteoporózy (rednutie kostí). Iný prístup je zvýšenie hustoty kostného tkaniva vo vysoko rizikovej skupine žien po menopauze, a to buď vylepšenou stravou, alebo výživovými doplnkami.

Osteoporóza je charakterizovaná rednutím kostnej hmoty, ktoré vedie k zvýšenému riziku zlomenín, najmä bedier, chrbtice a zápästí.  Odhaduje sa, že osteoporózou trpí až 75 miliónov ľudí v Európe, USA a Japonsku. Ženy sú na osteoporózu až štyrikrát náchylnejšie ako muži.

Štúdia prebiehala tak, že zvieratá mali svoju bežnú stravu obohatenú o 0, 2, 4, 6 alebo 8 % GOS počas ôsmich týždňov. Výsledky ukázali, že konzumácia GOS viedla k zníženiu pH v hornej časti hrubého čreva, čo je výsledkom mechanizmu pôsobenia prebiotík.  Navyše bola v črevách zvýšená aj koncentrácia bifidobaktérií. Vedci prišli tiež na to, že čím viac sa zvyšovala dávka prebiotík, tým viac sa zvyšovalo aj vstrebávanie vápnika. Aj pri horčíku bolo preukázané zvýšené vstrebávanie v závislosti od suplementácie prebiotikami, ale toto vstrebávanie nebolo závislé od veľkosti dávky prebiotík, tak ako pri vápniku.

Odporúčaná denná dávka vlákniny pre deti je 14 g/1 000 kcal, ale príjem vlákniny je u väčšiny detí hlboko pod odporúčanou úrovňou. Stratégiou zvýšenia príjmu vlákniny detskou populáciou je pridávanie prebiotík do potravín, ktoré sú  medzi deťmi populárne.

Zdroj: Journal of Agricultural and Food Chemistry
"Galactooligosaccharides Improve Mineral Absorption and Bone Properties in Growing Rats through Gut Fermentation"
Autori: C.M. Weaver, B.R. Martin, C.H. Nakatsu, A.P. Armstrong, A. Clavijo, L.D. McCabe, et al.