Horčík a diabetes mellitus 2. typu

Horčík a diabetes mellitus 2. typu

Publikované: 31.10.2011

Zobrazenie: 623

Nízka hladina horčíka môže zhoršiť príznaky diabetu 2. typu ďalším ovplyvnením hladiny inzulínu. Štúdia zverejnená v klinickej výžive preukázala, že dlhodobá vysoká hladina cukru v krvi ( za predpokladu, že vedie k nadmernému množstvu horčíka v moči) u pacientov s diabetom 2. typu zvyšuje riziko vzniku chronických komplikácií, ako je nefropatia, a môže zhoršiť ďalší klinický stav spojený s diabetom.

Horčík je potrebný na reguláciu mnohých bunkových procesov a funkcií a ako kofaktor v celom rade metabolických reakcií. Funkcia inzulínu závisí od horčíka, pretože je zodpovedný za aktiváciu inzulínových receptorov.

Doterajšie výskumy naznačujú, že pacienti s diabetom prijímajú  často nižšie množstvo horčíka, než je odporúčané. Výskumníci zistili, že hladina horčíka u pacientov s diabetom má tendenciu sa meniť, a že nízke hladiny môžu mať vplyv na vývoj choroby tým, že vedú k ďalším komplikáciám.

Nový výskum sa zameral na príjem horčíka u pacientov s diabetom typu 2 s cieľom určiť parametre, ktoré najlepšie predpovedajú zmenu hladiny glukózy nalačno a plazmovej hladiny horčíka. 77 percent účastníkov malo nedostatočnú hladinu horčíka. Hladinu cukru v krvi u pacientov s diabetom 2. typu  ovplyvňoval príjem horčíka.

Autori štúdie došli k záveru, že porucha funkcie obličiek môže viesť k vysokej hladine horčíka v moči, ktorá spolu s nízkym príjmom horčíka môže vyvolať vzostup glukózy v krvi.

 

Zdroj: Clinical Nutrition
Publikované  online, doi: 10.1016/j.clnu.2010.12.011
“Influence of magnesium status and magnesium intake on the blood glucose control in patients with type 2 diabetes”
Autori: C.H. Sales, L.F.C. Pedrosa, J.G. Lima, T.M.A.M. Lemos, C. Colli