Omega-3 mastné kyseliny dokážu zmierniť následky metabolického syndrómu

Omega-3 mastné kyseliny dokážu zmierniť následky metabolického syndrómu

Publikované: 21.02.2011

Zobrazenie: 253

Doplnky stravy bohaté na omega-3 mastné kyseliny môžu mať u osôb s metabolickým syndrómom pozitívny vplyv na hladinu tukov v krvi, a tak znižovať riziko vzniku vážnych zdravotných problémov.

 

Štúdia publikovaná v odbornom časopise The Journal of Nutrition uvádza, že následky metabolického syndrómu (závažný rizikový faktor spôsobujúci diabetes a rezistenciu na inzulín) môžu byť zmiernené doplnením stravy s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom komplexných sacharidov o omega-3 mastné kyseliny.

Metabolický syndróm je označenie používané pre súbor rizikových faktorov, ktorý často zahŕňa obezitu, vysoký krvný tlak, vysokú hladinu tukov a cukru v krvi.

Tento syndróm je často predchodcom diabetu 2. typu a tiež sa výrazne spája so zvýšeným rizikom výskytu závažných zdravotných problémov, akými sú ochorenia srdca či porážka.

Príčiny vzniku metabolického syndrómu nie sú známe, hoci za rizikové sú považované genetické aj vonkajšie faktory, vrátane nesprávneho spôsobu stravovania.

Nová štúdia skúmala účinky štyroch rôznych kombinácii stravy na metabolizmus tukov u 117 pacientov trpiacich metabolickým syndrómom.

V súlade s predošlými názormi vedci zistili, že strava s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom komplexných sacharidov mala „niekoľko nepriaznivých účinkov“, vrátane výrazného zvýšenie hladiny triglyceridov a hladiny lipoproteínového cholesterolu bohatého na triglyceridy.

Na rozdiel od toho, príjem stravy rovnakého zloženia s pridaním omega-3 mastných kyselín nepreukázalo žiadny účinok na hladinu tukov v krvi, pričom však vedci spozorovali, že strava bohatá na mono-nenasýtené tuky alebo strava s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom komplexných sacharidov a omega-3 mastných kyselín sa preukázala účinnejšia v znižovaní hladiny tukov v krvi ako strava bohatá na nasýtené tuky alebo strava s nízkym obsahom tukov a vysokým obsahom komplexných sacharidov.

Výsledky štúdie poukazujú na pozitívny účinok zvýšeného príjmu omega-3 mastných kyselín u ľudí s metabolickým syndrómom a podporili tak výsledky predošlého výskumu, ktorý preukázal pozitívne účinky mono-nenasýtených mastných kyselín na hladinu tukov v krvi.

Zdroj: The Journal of Nutrition
Pred tlačou publikované na internete, doi:10.3945/jn.109.120816
“A Low-Fat, High-Complex Carbohydrate Diet Supplemented with Long-Chain (n-3) Fatty Acids Alters the Postprandial Lipoprotein Profile in Patients with Metabolic Syndrome”
Autori: Y. Jimenez-Gomez, C. Marin, P. Perez-Martinez a kol.