Porušené nervy

Porušené nervy

Publikované: 04.01.2010

Zobrazenie: 1743

Diabetická polyneuropatia je strašiakom každého diabetika. Poškodenie nervových vlákien zo sebou prináša mnohé problémy, vedzte však, že aj tejto komplikácii sa môžete vyhnúť. Stačí mať ukážkové hodnoty glykémie a správnu životosprávu.

Ak vám na výsledkoch vašej liečby cukrovky nezáleží, žiaľ, nerovnováha metabolických parametrov sa môže odraziť práve v prepuknutí tejto chronickej komplikácie. Podľa diabetologičky MUDr. Adriany Ilavskej diabetická polyneuropatia postihuje 30 až 50 % diabetikov všetkých typov, niektorým spôsobuje zmenu kvality života, iní o nej nevedia a zistí sa až náhodne vyšetreniami. Jej závažnejšie formy môžu potrápiť najmä diabetikov 2. typu.

Komplexná liečba

Ešte raz vám pripomíname, že jej môžete predísť dobrou glykemickou kompenzáciou. Čím skôr začnete, tým lepšie pre vás. Ak sa snažíte, ale aj napriek tomu sa vám nedarí udržiavať optimálne hodnoty glykémie, nezúfajte a obráťte sa na lekára. On je ten, kto vás usmerní, pomôže vám, zmení liečbu či poradí, čo si naložiť na tanier. Zapamätajte si, že liečba diabetu by mala byť komplexná. Záležať by vám teda malo nielen na hodnotách glykémie, ale aj na vašej hmotnosti, hodnotách krvného tlaku a lipidov. Zároveň by ste mali vylúčiť zo svojho života fajčenie, alkohol, stres a nesprávnu obuv. MUDr. A. Ilavská odporúča, aby ste siahli aj po vitamínoch skupiny B, kyseline alfa-lipoovej alebo analógoch kyseliny maslovej.

Nepríjemné pocity

Určitej je vám známe, že diabetická polyneuropatia postihuje najčastejšie nervy na dolných končatinách. Ak vás trápi pocit pálenia, mravčenia, svalová slabosť, zvýšená únava končatín, pokojová bolesť či svalové kŕče, mali by ste vedieť, že to sú prejavy tejto chronickej komplikácie. Rovnakými príznakmi môžu byť postihnuté dokonca aj horné končatiny.

Vnútorné orgány

Špecifickým druhom ochorenia je autonómna neuropatia, ktorá postihuje nervové vlákna srdca, tráviaceho traktu, močovo-pohlavného alebo endokrinného systému. Ako hovorí diabetologička, perspektívne najzávažnejšie je postihnutie kardiovaskulárneho autonómneho systému, pretože predstavuje riziko tichej ischémie srdcového svalu, porúch srdcového rytmu a zmien krvného tlaku, hlavne pri zmene polohy. Je takisto rizikom náhlej srdcovej smrti.

V prípade, že máte častý pocit plnosti žalúdka, nafukuje vás, máte nepravidelnú stolicu, trápia vás problémy s močením, infekcie močového systému či ťažkosti v sexuálnom živote, môže ísť práve o autonómnu neuropatiu. Poruchy tráviaceho traktu sa navyše môžu prejaviť aj dekompenzáciou diabetu.

Obávaná komplikácia

Výsledkom diabetickej polyneuropatie môže byť aj komplikácia, ktorej sa iste obáva každý diabetik. Ide o syndróm diabetickej nohy, ktorý je najčastejšou príčinou amputácií dolných končatín. Táto komplikácia vzniká poškodením nervových vlákien a cievneho zásobenia nôh. Prejavuje sa bolesťami v noci, pri chôdzi, poruchami vnímania tepla, bolesti, vredmi na nohách a ranami. Stupeň postihnutia vám diabetológ určí podľa tzv. Wagnerovej klasifikácie. Pri stupni 0 môžete na svojich nohách pozorovať suchú kožu, zníženú citlivosť, môžete mať kladivkové prsty. Stupeň 5 je najťažší a znamená odumretie tkaniva celej nohy, tzv. gangréna.

Zájdite za lekárom

Máte podozrenie, že aj vy máte diabetickú polyneuropatiu? Ak áno, neváhajte a zájdite čo najskôr za svojím diabetológom. Absolvujete spektrum špecializovaných vyšetrení, ktoré stanovia diagnózu a na základe toho vám lekár určí liečbu. ZDROJ: časopis DIABETIK 1-2/2010