Omega 3-mastné kyseliny môžu predchádzať strate  zraku súvisiacej s vekom

Omega 3-mastné kyseliny môžu predchádzať strate zraku súvisiacej s vekom

Publikované: 04.11.2009

Zobrazenie: 0

Zvýšený prísun omega-3 mastných kyselín môže o 30 % znižovať riziko rozvoja slepoty závislej od veku.

 Vekom podmienená makulárna degenerácia (AMD) je degeneratívne ochorenie sietnice, ktoré spôsobuje stratu centrálneho zraku a ponecháva len periférne videnie. Je to základná príčina slepoty u ľudí nad 55 rokov v západnom svete.

Je známe, že omega-3 mastné kyseliny, a najmä DHA, hrajú dôležitú úlohu vo vrstve nervových buniek retiny a zo štúdií je známe, že omega-3 mastné kyseliny chránia proti začiatku rozvoja AMD.

V metaanalýze publikovanej v júni roku 2008 v časopise Archives of Ophthalmology bolo potvrdené, že vysoký prísun omega-3 mastných kyselín a rýb môže znižovať riziko AMD o 38 %. Vedci z univerzity v Melbourne v Austrálii zistili, že prínosy boli najviac zrejmé pri neskorej (pokročilejšej) forme AMD, zatiaľ čo konzumácia rýb dvakrát týždenne bola spojená so znížením rizika obidvoch foriem AMD – ranej i neskorej.

Účastníci s vysokým príjmom omega-3 mastných kyselín, ekvivalent okolo 0,11 % celkového energetického príjmu, mali o 30 % nižšie riziko  rozvoja obidvoch druhov vekom podmienenej makulárnej degenerácie ako ľudia s nižším príjmom omega-3 kyselín.

Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition
Publikované online, doi: 10.3945/ajcn.2009.27594
„Omega-3 Long-chain polyunsaturated fatty acid intake and 12-y incidence of neovascular age-related macular degeneration and central geographic atrophy: a prospective cohort study from the Age-Related Eye Disease Study“

Autori:
J.P. SanGiovanni, E. Argon, A.D. Meleth, G.F. Reed, R.D. Sperduto, T.E. Clemons,  E.Y. Chew