Kyselina listová a norovodenci

Kyselina listová a norovodenci

Publikované: 14.04.2009

Zobrazenie: 232

Prísun kyseliny listovej pred otehotnením môže znižovať riziko nízkej pôrodnej hmotnosti novorodenca.

Začatie užívania kyseliny listovej pred otehotnením bolo spojené s 57 % znížením rizika nízkej pôrodnej hmotnosti a s 60% znížením  rizika, že dieťa bude malé na svoj gestačný vek.

V priebehu prvých 22 až 28 dní tehotenstva sa môžu vytvoriť defekty neurálnej trubice, preto je užívanie kyseliny listovej doporučované všetkým ženám v plodnom veku. Suplementácia kyseliny listovej po tomto období už nezabráni  týmto prípadným defektom.

Holandskí výzkumníci analyzovali údaje od 6 353 tehotných žien a zvážili vlyv suplementácie kyseliny listovej (400 - 500 mcg/d)  pred, v priebehu a po otehotnení na hmotnosť novorodencov. Bolo zistené, že suplementácia pred otehotnením je spojená s vyššou hmotnosťou novorodencov a s ťažšou placentou. 

Priaznivý účinok tejto suplementácie bol zaznamenaný tiež u žien, ktoré začali užívať kyselinu listovú ihneď ako im bolo tehotenstvo potvrdené (zníženie rizika nízkej pôrodnej hmotnosti novorodenca o 39 %).

Zdroj:

British Journal of Nutrition

Published online, doi: 10.1017/S0007114509288994

"Periconception folic acid supplementation, fetal growth and the risks of low birth weight and preterm birth: the Generation R Study"

Authors: S. Timmermans, V.W.V. Jaddoe, A. Hofman, R.P.M. Steegers-Theunissen, E.A.P. Steegers.