Viete, ktorý výživový doplnok vám skutočne pomôže?

Viete, ktorý výživový doplnok vám skutočne pomôže?

Publikované: 14.10.2008

Zobrazenie: 177

Nasledovných 5 krokov vám pomôže poznať rozdiely medzi výživovými doplnkami a odhalí, na čo sa opýtať vo vašej lekárni.

1. Ako výrobca garantuje, že vám prípravok skutočne pomôže?

Aby výživový doplnok  skutočne vášmu telu pomohol, musí splniť tri úlohy: musí obsahovať aktívnu zložku a musí jej obsahovať vhodné množstvo a látku musí byť vaše telo schopné vstrebať.
Výrobky, na ktoré sa dá spoľahnúť, prechádzajú tzv. meraním obsahu aktívnych zložiek. To zaručuje, že v prípravku dostávate skutočne také množstvo aktívnej zložky, ktoré výrobca garantuje. Walmark používa liekopisné metódy stanovenia aktívnych zložiek s validáciou priamo na daný produkt, vykonané na špeciálnych prístrojoch. Tým je zaručená správnosť a presnosť merania.

Veľkí výrobcovia dôsledne merajú v laboratóriách  aj rozpadavosť tabliet. Podľa štandardov  spoločnosti Walmark sa obaľovaná tableta musí v simulovanom žalúdočnom prostredí rozpadnúť do 30 minút, neobaľovaná tableta do 15 minút. Včasný rozpad tablety je nevyhnutným predpokladom na to, aby sa aktívne zložky vstrebali do tela.
 

2. Ako zistím, že dávka aktívnej zložky je vhodná práve pre mňa?

Aby výrobcovia výživových doplnkov určili vhodné množstvo aktívnych zložiek, vychádzajú z nákladných vedeckých výskumov, klinických štúdií a poznatkov o tom, ktoré látky našej populácii chýbajú a ktoré látky je možné kombinovať, aby sa dosiahol požadovaný efekt.

Popri všeobecne známych klinických štúdiách, publikovaných v renomovaných odborných periodikách, robí Walmark aj vlastné klinické štúdie, ktoré hodnotia účinnosť a bezpečnosť jeho prípravkov.
 

3. Ako preveruje výrobcu suroviny?

Na výsledný produkt sa môžeme spoľahnúť len vtedy, ak je vyrobený z kvalitných surovín. Nekvalitné suroviny môžu obsahovať ťažké kovy alebo nežiaduce látky, ktoré nielenže nepomáhajú, ale navyše môžu spôsobovať alergie a iné zdravotné problémy.

Dôveryhodný výrobca doplnkov stravy teda nielen vyberá kvalitné suroviny u renomovaných dodávateľov, ale navyše ich pred použitím ešte laboratórne testuje. Určite by sa nemal spoliehať len na vyhlásenie dodávateľa.

Výrobca Walmark napríklad kontroluje suroviny tzv. infračervenou analýzou. Test upozorní výrobcu na odchýlky v kvalite surovín. Tým je zabezpečená zhoda s presnou špecifikáciou výrobku.  Navyše, podstatnou časťou kontrolného procesu je vo Walmarku aj nadštandardná mikrobiologická kontrola. Tá garantuje, že obsah prípravku nie je kontaminovaný hubami, plesňami a patogénnymi baktériami, ako  je napr. Salmonella, Staphylococcus aureus či baktériami zo skupiny Enterobacteriaceae.
 

4. Ako je zaručená bezpečnosť prípravku?

Záruku bezpečnosti liekov a výživových doplnkov máme len vtedy, keď je obal výrobku dostatočne zabezpečený proti otvoreniu. Pri výrobkoch Walmarku v plastových obaloch máte túto záruku hneď dvojitú. Obal je chráný bezpečnostným uzáverom aj špeciálnou fóliou Siltec. Tá zaručuje, že prípravok nebol otvorený pred tým, ako sa dostal do vašich rúk.

Podobne musia byť chránené aj tablety v blistroch (hliníkovej fólii). Walmark napríklad vďaka meraniam nepriepustnosti blistrov garantuje, že nedôjde ku kontaminácii cudzorodými látkami.
 

5. Má výrobca „Certifikát GMP“?

Certifikát GMP sa udeľuje len výrobcom, ktorí dodržujú tzv. podmienky správnej výrobnej praxe. Starostlivosť o hotový prípravok začína ešte pred tým, ako sa východiskové suroviny použijú vo výrobnom závode. Predovšetkým ide o výber kvalitných a overených výrobcov farmakologicky účinných látok prevažne rastlinného pôvodu. Tieto extrakty, ktoré sa overujú vo vlastných laboratóriách, potom zaručujú účinok v súlade s textom uvádzaným na obale hotového výrobku. Starostlivosť, ktorá sa prípravku venuje v priebehu výroby, je rovnocenná s výrobou liečiv, ktorá je pod priebežnou kontrolou špecialistov – inšpektorov správnej výrobnej praxe (SÚKL Praha). Certifikát GMP je potvrdzujúcim dokladom, že daný výrobca spĺňa prísne kritéria uplatňované pri výrobe a kontrole liečiv.

Certifikát GMP inými slovami zaručuje, že výživový doplnok, ktorý ste si vybrali, nebol vyrobený v amatérskom prostredí, ale v starostlivo kontrolovaných výrobných podmienkach. Dodáva vám istotu, že produkt nie je nijako kontaminovaný. Walmark, najväčší výrobca výživových doplnkov v celej strednej a východnej Európe, je jednou z mála firiem, ktoré certifikátom GMP disponujú.

Vkročte do nového roku so silnou imunitou
12.01.2021

Vkročte do nového roku so silnou imunitou

V zimnom období je správna starostlivosť o vašu imunitu dôležitejšia ako kedykoľvek inokedy počas roka. Pre chladné mesiace je typický napríklad nedostatok vitamínu D, ktorý nám obyčajne zabezpečujú slnečné lúče. Tých je v tomto období málo. Nemenej dôležité sú však aj iné látky prospešné pre vašu imunitu. V tomto článku sa dozviete, ako ich dodať svojmu telu.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 248
Cvičiť môžete aj z pohodlia domova
20.11.2020

Cvičiť môžete aj z pohodlia domova

Ako na to? Povieme vám v tomto článku.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 156
Buďte FIT! Ako sa správne starať o svoje telo?
10.11.2020

Buďte FIT! Ako sa správne starať o svoje telo?

Zdravie, či už fyzického, alebo psychického charakteru, by malo byť pre každého človeka na poprednom mieste rebríčka priorít, veď ako sa hovorí, zdravie máme všetci iba jedno. Ako sa však o svoje zdravie ideálne starať?

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 914