Betakarotén je účinný ako ochrana pred slnečným žiarením: výsledky metaanalýzy

Betakarotén je účinný ako ochrana pred slnečným žiarením: výsledky metaanalýzy

Publikované: 11.07.2008

Zobrazenie: 92

Užívanie toboliek s obsahom betakaroténu môže chrániť pleť pri nadmernom opaľovaní, a čím dlhšie obdobie sa betakarotén užíva, tým vyššia je ochrana, hovoria výsledky novej metaanalýzy.

Podľa metaanalýzy siedmich štúdií, uverejnenej v časopise Photochemistry and Photobiology,  bolo na dosiahnutie ochranného účinku potrebných desať týždňov užívania doplnku stravy s obsahom betakaroténu.

„Táto metaanalýza naznačuje, že užívanie betakaroténu u ľudí je účinné pri poskytovaní ochrany proti reakciám pleti po nadmernom opaľovaní,“ napísali  Wolfgang Kopcke z Univerzitnej nemocnice v Münsteri a Jean Krutmann z Univerzity Heinricha Heineho v Düsseldorfe.

„Tieto pozorovania zdôrazňujú, že systémová fotoprotekcia betakaroténom je úplne odlišná od tej, ktorá je dosiahnutá miestne aplikovanými ochrannými prostriedkami,“ dodávajú.

Kopcke a Krutmann hľadali v literatúre štúdie o podávaní betakaroténu za účelom ochrany človeka proti slnečnému žiareniu. Takýchto štúdií bolo celkom sedem.

Metaanalýzou bolo  dokázané, že karotenoidy môžu poskytnúť ochranu proti dôsledkom nadmerného slnenia a že na dosiahnutie tohto efektu ich treba užívať najmenej desať týždňov.

Navyše, s každým ďalším mesiacom užívania stupeň ochrany vzrástol, dodávajú Kopcke a Krutzmann.

„Tieto pozorovania zdôrazňujú, že systémová fotoprotekcia betakaroténom sa líši od tej, ktorá sa dosiahne lokálne aplikovanými prostriedkami na ochranu pri opaľovaní,“ napísali. „Zatiaľ čo správne použitie ochranných prípravkov poskytuje ochranu proti rozvoju reakcie na opaľovanie minúty po aplikácii, betakaroténom navodená fotoprotekcia sa vytvára len pomaly počas niekoľkých týždňov užívania.“

Zodpovedne zdôrazňujú, že karotenoidy nenahradzujú topické prípravky s ochranným faktorom, najmä pri nadmernom vystavovaní tela slnečnému žiareniu, ale môžu pôsobiť ako ich doplnok. Povedali, že ochranný faktor (SPF) betakaroténu sa v najlepšom prípade pohybuje okolo 4.

„Topická aplikácia ochranných prípravkov a systémová fotoprotekcia betakaroténom nie sú navzájom si konkurujúce stratégie, ktoré by sa mali snažiť nahradiť jedna druhú, ale naopak, navzájom sa doplňujú a mali by sa kombinovať,“ napísali Kopcke s Krutmannom.

„Z tohto pohľadu používanie betakaroténu môže poskytnúť základnú celodennú ochranu proti slnečnému žiareniu celému povrchu tela, zatiaľ čo topickú aplikáciu ochranných prípravkov je možné použiť ako doplnenie, najmä v prípade, že človek predpokladá zvýšené vystavenie určitých partií pleti UV žiareniu.“

Mechanizmus

Výskumníci hovoria, že presný mechanizmus účinku betakaroténu pri ochrane proti slnečnému žiareniu nie je zatiaľ známy, aj keď sa ponúka lákavá domnienka, že za tým môže byť ich antioxidačná aktivita. Pri expozícii UV žiarenia, najmä UV-B lúčov, sa v koži vytvárajú voľné kyslíkové radikály, ktoré môžu viesť k oxidatívnemu stresu, známemu ako „urýchľovač procesu starnutia pleti“. Betakarotén dokáže tieto voľné kyslíkové radikály zneškodniť a tým poskytnúť pleti ochranu.

Kopcke a Krutmann však, naopak, predpokladajú iný mechanizmus: betakarotén môže zasahovať do rozdielnych signálnych dráh, vychádzajúcich z DNA po jej zasiahnutí UV-B lúčmi.

„Účinnosť betakaroténu pri predchádzaní poškodenia z nadmerného opaľovania tak môže byť alternatívne vysvetlená jeho schopnosťou zasiahnuť do jednej alebo niekoľkých týchto signálnych dráh,“ uzatvárajú.

Zdroj:

Photochemistry and Photobiology
Volume 84, Issue 2, Page 284-288, doi: 10.1111/j.1751-1097.2007.00253.x
"Protection from Sunburn with beta-carotene - A meta-analysis"
Authors: W. Kopcke and J. Krutmann