Ako sa žije s cukrovkou?

Ako sa žije s cukrovkou?

Publikované: 07.04.2008

Zobrazenie: 222

Pacientov, ktorým diagnostikovali cukrovku, pribúda každým rokom. Za posledných 20 rokov ich počet na Slovensku stúpol takmer 2-násobne. Cukrovka (diabetes mellitus) je chronická porucha látkovej premeny, ktorá je charakteristická zvýšenou hladinou cukru v krvi.

Podľa MUDr. Adriany Ilavskej, typickými prejavmi, ktoré signalizujú prítomnosť cukrovky, sú napríklad veľký smäd, časté močenie, prudký hlad, svrbenie, pocit únavy, malátnosť alebo poruchy videnia. Ale príznaky môžu byť aj veľmi mierne, dokonca také, že si ich nositeľ ani neuvedomuje. Alebo choroba môže hlavne na začiatku prebiehať úplne bezpríznakovo a čaká na svoje potvrdenie iba laboratórnym vyšetrením.
Cukrovka má väčšinou genetický pôvod, no možno jej "pomôcť prepuknúť" aj nesprávnou životosprávou. Práve súčasný hektický spôsob života výraznou mierou napomáha a nahráva dedičnej predispozícii všetkým civilizačným ochoreniam. Súhra viacerých faktorov, ako napríklad dedičnosť, stres, oslabený imunitný systém, ale hlavne zvyšovanie hmotnosti cez nadváhu až k obezite, nevhodné stravovanie a nedostatok pohybu, prispievajú rozhodujúcou mierou ku vzniku ochorenia.

Ako bojovať proti cukrovke

Je nevyhnutné, aby sa diabetik snažil o udržanie optimálnej hladiny cukru a tuku v krvi a hladiny krvného tlaku, aby sa predišlo následným komplikáciám, ktoré často bývajú s cukrovou spojené. K takýmto patrí napríklad srdcový infarkt, mozgová porážka, poškodenie obličiek, poškodenie očí až s rizikom oslepnutia, poškodenie nervového systému, ciev na dolných končatinách, k rozvoju tzv. diabetickej nohy, poruchám erekcie a pod. Najdôležitejšie sú tri veci: dodržiavanie diéty, regulácia hmotnosti a telesné cvičenie.