Na smútok bylinky a vitamíny

Na smútok bylinky a vitamíny

Publikované: 26.02.2008

Zobrazenie: 139

Smútok pomáha odstrániť čaj z ľubovníka bodkovaného a medovky lekárskej, ktorá pôsobí upokojujúco. Aj chmeľ obyčajný obsahuje lupulín, ktorý tlmí mozgovú kôru a používa sa pri predráždenosti a pocitoch napätia.

Ženšen (všehoj ázijský) podporuje adaptačné mechanizmy, pôsobí protistresovo a chráni organizmus pred vyčerpaním. Z ďalších rastlín sa odporúča kava-kava, ginko biloba a kofeín. V arómoterapii sa používajú silice, ako napríklad gerániová, levanduľová a petitigrainová silica, ako aj silica ylang ylang. Niektoré potraviny, ako napríklad čokoláda alebo banány, môžu tiež zlepšiť náladu, bez rizika vzniku závislosti. Nedostatok vitamínov skupiny B, C vitamínu, biotínu, kyseliny listovej a ďalších môže byť tiež jedna z príčin depresie. Odporúča sa ráno tableta 1 500 mg aminokyseliny DL- fenylalanín, 500 mg vitamínu C, 100 mg vitamínu B6, kúsok ovocia alebo pohár džúsu.

Máte nulový záujem o dianie okolo seba, neviete pociťovať ani radosť zo sexu. Sú to pre vás iba smiešne pohyby, kde to zapácha potom. Vieme tiež, že máte problémy so spánkom a husacie stehno má pre vás chuť polystyrénu. Minimálne tri hodiny pred spaním by sa nemali piť alkoholické nápoje, čo je troška rozdiel, keď ste vďaka splínu pili tri dni v kuse.

Pri ľahších formách depresie je užitočná psychoterapia a zvládnutie techník napomáhajúcich relaxáciu. Sú to autosugescia a autogénny tréning. Ako sme spomínali, fototerapia - ožarovanie svetlom sa používa hlavne pri sezónnej depresii, napríklad desať dní po dve hodiny ráno. Pri ťažkých depresiách je často nevyhnutná liečba elektrickými šokmi, teda elektrokonvulzívna terapia. Pri manickom syndróme sa ordinujú soli lítia. Používajú sa lieky, ktoré blokujú spätné vychytávanie sérotonínu. Liečba týmito prípravkami je dlhodobá, treba ich užívať pravidelne, bez prerušenia, a výraznejší účinok sa prejaví po mesiaci. Liečba depresie patrí do oblasti psychiatrie, je to ochorenie ako každé iné. Netreba sa hanbiť vyhľadať lekársku pomoc.

Brejk | 18.2.2008 | rubrika: Život je pes | strana: 114 | autor: Vladimír TURKOVIČ