Walmark má nové strategické ciele

Walmark má nové strategické ciele

Publikované: 04.02.2008

Zobrazenie: 14

Třinecká farmaceutická spoločnosť sa chystá expandovať aj na západoeurópske trhy. Po tom, čo v lete minulého roku Walmark oznámil splnenie svojho strategického cieľa z roku 2001 a stal sa lídrom trhu s doplnkami stravy v regióne strednej a východnej Európy, chce svoju vedúcu pozíciu rozšíriť na trhy celej Európy.

Vedenie spoločnosti zverejnilo nové strategické ciele firmy. Walmark v nich deklaruje, že  do roku 2012 sa stane jedným z troch najväčších producentov doplnkov stravy v Európe a do roku 2017 získa na tomto trhu pozíciu lídra. Súčasne chce razantnejšie vstúpiť na trh športovej výživy a stať sa do roku 2012 jednotkou v tomto segmente v strednej Európe. Chystá sa tiež rozšíriť svoje portfólio liekov (Rx aj OTC) tak, aby ich podiel na tržbách spoločnosti realizovaných v krajinách višegrádskej štvorky a Rumunska dosiahol aspoň 10 %.

Ako to chce spoločnosť dosiahnuť, na to sme sa opýtali generálneho riaditeľa Tomáš Macuru: „Nám vo Walmarku sa vždy osvedčilo mieriť vysoko, a tak výnimku nerobíme ani teraz. Žiadny z našich cieľov nie je nereálny. Investovali sme stovky miliónov korún do nášho výrobného závodu, systémov zabezpečenia kvality a vývojového zázemia. Sme schopní vyrábať inovatívne produkty špičkovej kvality. Pokiaľ zachováme súčasné tempo otvárania minimálne jednej zahraničnej pobočky ročne, je splnenie tohto ambiciózneho cieľa úplne reálne.“ „Znamená to teda, že sa chystáte expandovať aj do západnej Európy?“ „Áno, splnenie našich celoeurópskych ambícií, prirodzene, vyžaduje zbaviť sa našej doterajšej primárnej orientácie na krajiny strednej a východnej Európy a porozhliadnuť  sa aj na západ od našich hraníc. V tejto chvíli analyzujeme dostupné dáta z jednotlivých národných trhov a ja predpokladám, že prvá pobočka Walmarku v regióne západnej Európy bude otvorená niekedy na jar budúceho roka,“ odpovedal Macura.

Do segmentu športovej výživy vstúpil  Walmark  v roku 2006 odkúpením 75-percentného podielu v trutnovskej firme Aminostar, tradičnom tuzemskom výrobcovi výživy a doplnkov stravy pre športovcov. Počas prvého roka, po kapitálovom vstupe Walmarku, zvýšil Aminostar svoje predaje medziročne o 45 %. Prispela k tomu inovácia sortimentu a významné investície do rozšírenia výrobných kapacít a systémov riadenia kvality. Na ďalší rast Aminostaru chce Walmark ešte výraznejšie využívať distribučné kanály v krajinách, kde má  vlastné zahraničné pobočky a aktivity svojho exportného oddelenia.

Ako výrobca humánnych liečiv sa Walmark etabloval v roku 2004, kedy uviedol na trh prvý voľne predajný liečivý prípravok Septofort. „Odvtedy sme rozšírili naše portfólio liekov na súčasných 6 liečiv, a to ako kategórie OTC, tak Rx. Lieky sa aktuálne podieľajú na celkových tržbách spoločnosti necelými 4 %. Našou ambíciou je ďalej rozšíriť naše liekové portfólio na zhruba dve desiatky generických prípravkov vo vybraných indikačných skupinách a tieto postupne uvádzať aj na ďalšie trhy, na ktorých je Walmark aktívny,“ komentuje situáciu okolo liekov Macura.

Vedenie spoločnosti Walmark vyhodnotilo tento rok v lete relevantné dáta (IMSm Cegedim) v segmente tzv. neregistrovaných voľne predajných prípravkov a zistilo, že  Walmark sa  stal s takmer štvornásobným náskokom lídrom na trhu doplnkov stravy v štátoch višegrádskej štvorky a rovnako tak aj v širšie definovanom regióne, vymedzenom deviatimi štátmi strednej a východnej Európy, v ktorých má Walmark vlastné pobočky (ČR, SR, PL, HU, RO, BG, UA, LT, LV). Konkurencia aj v týchto regiónoch oproti Walmarku významne stráca.

1. Štáty višegrádskej štvorky  (ČR, SR, PL, HU)

Poradie

Firma

Sídlo

Obrat v segmente DS v mil.Kč 2006

1.

Walmark

CZ

1 447

2.

Aflofarm

PL

   467

3.

Pharma Nord

DK

   398

4.

Green Swan

CZ

   369

5.

Natur Produkt

D

   364

2. Štáty, v ktorých  Walmark pôsobí prostredníctvom svojich pobočiek (9 krajín z regiónu CEEC)

Poradie

Firma

Sídlo

Obrat v segmente DS v mil.Kč 2006

1.

Walmark

CZ

1 926

2.

Pharma Nord

DK

   522

3.

Aflofarm

PL

   467

4.

Wyeth

USA

   383

5.

Green Swan

CZ

   369

Spoločnosť WALMARK bola založená v roku 1990. V roku 2001 sa firma transformovala zo spoločnosti s r.o. na akciovú spoločnosť, ktorá má aktuálne 8 akcionárov, tuzemských fyzických osôb. V súčasnosti má jeden z najmodernejších farmaceutických závodov v ČR, v ktorom zamestnáva 400 osôb. Je najväčším výrobcom doplnkov stravy v strednej a východnej Európe. Má dcérske spoločnosti v 8 európskych štátoch a svoje produkty vyváža do viac ako 2 desiatok krajín sveta. V celej skupine podnikov zamestnáva takmer 900 ľudí.

 

Viac o Walmarku nájdete  na www.walmark.cz
V prípade záujmu o ďalšie informácie, prosím, kontaktujte:

Mgr. Kateřina Ondřejková
tlačová hovorkyňa

tel.: +420724616501
e-mail: katerina.ondrejkova@walmark.cz

Walmark,a.s.
Oldřichovice 44
739 61 Třinec