Pred zápalom priedušiek nevaruje iba kašeľ

Pred zápalom priedušiek nevaruje iba kašeľ

Publikované: 27.07.2018

Zobrazenie: 81093

Bronchitída, čiže zápal priedušiek, sa rozvíja náhle, väčšinou po predchádzajúcom nachladnutí. Na vine sú premnožené vírusy alebo baktérie, ktoré majú za následok hromadenie hlienov spôsobujúcich kašeľ.

Obyčajne trvá 10 – 20 dní, kým úplne odznie. Môže byť suchý i produktívny, sprevádzaný vykašliavaním číreho, žltého či zelenkastého hlienu (niekedy aj s prímesou krvi). To však nie je jediný príznak začínajúceho ochorenia.

K ďalším prejavom akútneho zápalu priedušiek patrí dýchavičnosť (pre zhoršené dýchanie nemôže človek často ani poriadne spať), bolesť v hrdle, nádcha a prekrvená nosná sliznica, bolesť hlavy, horúčka a zimnica, nepríjemný pocit na hrudníku (tlak alebo bolesť), nadmerná únava, bolesť svalov a chrbta.

Najčastejšia príčina? Tabakový dym

U pacientov, ktorí trpia opakovaným zápalom priedušiek, sa môže rozvinúť chronická bronchitída, pre ktorú je charakteristický produktívny kašeľ trvajúci aspoň tri mesiace vo dvoch po sebe idúcich rokoch. Príčinou je dlhodobé dráždenie dýchacích ciest – najčastejšie tabakovým dymom, ale aj prachom alebo znečisteným ovzduším. Chronická forma bronchitídy môže vážnym spôsobom poškodiť pľúca a priedušky, prípadne sa môže rozvinúť aj zápal pľúc.

Základom liečby je pokojový režim

Klasická liečba akútneho zápalu priedušiek spočíva v pokojovom režime, podávaní liekov potláčajúcich horúčku a podporujúcich vykašliavanie. Pri bakteriálnej infekcii môže lekár nasadiť antibiotiká. V prípade chronickej bronchitídy je v prvom rade dôležité vyvarovať sa látok, ktoré dráždia priedušky. Terapia spočíva v podávaní liekov, ktoré rozširujú priedušky (bronchidilatačná liečba), prípadne aj kyslíka, ak pacient trpí dychovou nedostatočnosťou.

Uľaví aj vlhký vzduch a dostatok vody

Klasickú terapiu môžeme podporiť aj doplnkovou a prírodnou liečbou, ako je napríklad používanie ionizátorov a zvlhčovačov vzduchu v miestnostiach, kde je pacient umiestnený, alebo úpravou jedálneho lístka, v ktorom sa odporúča predovšetkým vegetariánska strava a dostatok čistej pramenitej vody. Naopak, treba sa vyhýbať mliečnym výrobkom, priemyselne spracovaným potravinám, sladkostiam, pečivu z bielej múky, ako aj niektorým nadúvajúcim druhom zeleniny, ako sú napr. fazuľa, karfiol, brokolica, kapusta alebo kel.

Zotavenie podporia prírodné antibiotiká

Pri zápale priedušiek sa odporúča zázvor. Obsiahnuté látky pôsobia protizápalovo, pomáhajú zmierňovať opuchy a podráždenie slizníc dýchacích ciest. Spôsobov, ako užívať zázvor, je niekoľko. Môžete si uvariť zázvorový čaj (asi 2 cm nastrúhaného koreňa zalejte 3 dcl vriacej vody, nechajte 10 minút lúhovať, sceďte a pridajte lyžičku medu); rozmiešajte po pol lyžičke nastrúhaného zázvoru, škorice a klinčeka v pohári s horúcou vodou, alebo zmiešajte lyžičku práškového zázvoru, štipku čierneho korenia a mletého klinčeka v polievkovej lyžici medu.

Ďalším vynikajúcim pomocníkom je cesnak, ktorý patrí k najlepším prírodným antibiotikám. Pri ťažkostiach olúpte a nasekajte nadrobno 3 strúčiky, ktoré krátko povarte v 2 dcl mlieka. Nechajte vychladnúť a pite pred spaním. Vynikajúce protizápalové účinky má aj kurkuma, ktorú môžete – rovnako ako cesnak – povariť v hrnčeku mlieka (1 čajová lyžička na 2 dcl mlieka). Pite trikrát denne, najlepšie nalačno.

Ďalší užitoční pomocníci

  • Cyprusový, eukalyptový a tea tree olej (inhalácia, horúci kúpeľ, masáž hrudníka – pridajte pár kvapiek do nejakého neutrálneho oleja)
  • kloktanie slanou vodou
  • med (v čaji, v teplej vode s citrónovou šťavou, prípadne ako zábal na hrudník)
  • cibuľa (čerstvá šťava, surová cibuľa v šalátoch a pod.)
  • sezamové semienka (rozomleté semienka zmiešané s medom)
Ako prebieha bronchitída u detí
13.06.2018

Ako prebieha bronchitída u detí

Za zápalom priedušiek stojí vo väčšine prípadov vírusová infekcia, ako napríklad nachladnutie. Táto choroba môže mať buď akútnu, alebo chronickú podobu, pričom u malých pacientov ide najčastejšie o akútnu formu. Na vznik bronchitídy sú náchylnejšie deti, ktoré trpia ďalším ochorením dýchacích ciest (napr. astmou či sennou nádchou) alebo niektorými druhmi alergií. Zápal priedušiek viac postihuje aj predčasne narodené deti, ktoré nemajú dosiaľ plne vyvinuté pľúca a imunitný systém.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 23591
Imunita detí trpí s príchodom jari
02.04.2019

Imunita detí trpí s príchodom jari

Hoci je jar jedným z najkrajších období mnohokrát nám ukáže aj svoju druhú stránku. Niektorých dospelých potrápi jarná únava a deti sa najčastejšie stretávajú s oslabením imunitného systému.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 441