Problémy, za ktoré môže klimatizácia

Problémy, za ktoré môže klimatizácia

Publikované: 23.07.2018

Zobrazenie: 1295

Prebehnúť z rozpálenej ulice, kde je horko na odpadnutie, do nádherne vychladenej kancelárie nám môže v sparných letných dňoch pripadať ako ozajstná spása. Lenže zdanie klame. Lákavá vidina príjemného osvieženia ukrýva v sebe celý rad zdravotných nástrah...

Aj vy to určite poznáte. Za oknom je tridsať stupňov v tieni a vy sedíte pri stole zabalení v dlhom svetri, s nohami v teplých papučiach... Nie je výnimkou, že rozdiel medzi teplotou vonku a vo vnútri je často 15 stupňov Celzia (alebo aj viac). Prechod z horúceho prostredia do chladených priestorov síce väčšinou subjektívne vnímame ako veľmi príjemný, to však nič nemení na tom, že pre naše telo je to obrovský teplotný šok, ktorému nie sme schopní sa v takom krátkom čase prispôsobiť. Za zdanlivý komfort potom často zaplatíme svojím zdravím. A čo všetko môže spôsobiť klimatizácia?

Začervenané hrdlo a stratené hlasivky
Letná angína – jedna z najnepríjemnejších patálií, ktorá vám spoľahlivo pokazí celú dovolenku (teplotný šok z klimatizácie môžete utrpieť aj v dopravných prostriedkoch). So začervenaným hrdlom a bolesťou, pre ktorú nemôžete ani prehltnúť, vás razom prejdú všetky chute na letné radovánky. Prudké výkyvy teplôt sú totiž veľkou záťažou pre našu imunitu, ktorá to jednoducho „neustojí“, a dovolí bacilom, aby vtrhli dovnútra a vykonali dielo skazy.
Z klimatizácie môžete ľahko aj zachrípnuť. Nízka teplota totiž ochromí riasový epitel v dolných dýchacích cestách, v oblasti hrtana a hlasiviek sa začne hromadiť hlien a vy sa potom jedného rána zobudíte bez hlasu.

Nádcha, zápal dutín a zhoršenie alergií
Ďalším častým problémom je letná nádcha. Na vine je opäť oslabená imunita, ktorá vírusom umožňuje udržať sa vo vyschnutej nosovej sliznici. A keď navyše budete mať smolu, naoko neškodné vírusové ochorenie sa premení na bakteriálne, čo môže v tom horšom prípade skončiť zápalom dutín.
Pobyt v klimatizovaných priestoroch niekedy vystupňuje už aj tak nepríjemné prejavy alergií. V uzavretom chladiacom okruhu totiž veselo cirkulujú baktérie, prach, roztoče a plesne a nie každý prístroj je tak kvalitný a disponuje dostatočnými filtrami, ktoré zachytia aj tie najmenšie cudzorodé častice.
A aké ďalšie ťažkosti môže vyvolať „pobyt v chládku“? Je ich celý rad: syndróm suchých očí, suchý kašeľ, zápal trojklaného nervu, bolesť hlavy, vysušená pleť a vlasy, bolesti kĺbov, zablokovaná krčná chrbtica atď.

Dodržujte pravidlo 5 stupňov a vetrajte
Ako sa týmto problémom vyhnúť? Keď už používate klimatizáciu, snažte sa dbať na to, aby rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou bol maximálne 5 stupňov Celzia (teda pokiaľ je vonku 30 stupňov, nastavte na termostate minimálne 25 stupňov). V aute púšťajte klimatizáciu po 15-minútových intervaloch a nikdy nenechajte fúkať vzduch priamo na seba. To, že máte v kancelárii klimatizáciu, ešte neznamená, že za celý deň neotvoríte okná. Dohovorte sa s kolegami a každú hodinu pár minút intenzívne vetrajte. Ak trpíte astmou či chronickými dýchacími ťažkosťami, alebo máte oslabenú imunitu, nemali by ste klimatizáciu, pokiaľ je to možné, vôbec používať.
To, ako si telo poradí s teplotnými šokmi, ktorým sa v lete nevyhnete, závisí teda z veľkej časti od toho, v akej kondícii je vaša imunita. Môžete ju podporiť mnohými spôsobmi – počínajúc pestrou vyváženou stravou s dostatkom čerstvého ovocia a zeleniny cez pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu až po užívanie kvalitných výživových doplnkov s obsahom látok, ktoré napomáhajú správnemu fungovaniu imunitného systému (vitamíny C, D, selén, zinok, kyselina listová) alebo podporujú zdravie dýchacích ciest (echinacea, kurkuma, čierna baza, šípky a pod.). Deťom určite zachutia multivitamínové doplnky v podobe cmúľacích tabliet, želatínových cukríkov alebo sirupov v lahodných ovocných príchutiach. Všetky tieto prípravky si môžete voľne kúpiť v lekárňach alebo e-shopoch.