Načerpajte energiu zo slniečka!

Načerpajte energiu zo slniečka!

Publikované: 22.07.2018

Zobrazenie: 60

Ľudia boli odjakživa zvyknutí riadiť sa slnkom. Jeho lúče náš každé ráno budia a ohlasujú príchod nového dňa. Pri východe slnka sa otvárajú kvety a začínajú spievať vtáci.

Moderná doba však mnohé zmenila a človek dnes už nepodlieha prírodným rytmom tak ako kedysi. Prirodzené slnečné svetlo sme dokonca nahradili umelým. Jeho blahodarné pôsobenie však elektrina nenahradí...

Existuje príslovie, ktoré hovorí: „ Kam nechodí slnko, tam chodí lekár.“ Mnoho ľudí dnes športuje, riadi sa radami nutričných terapeutov, podstupuje rôzne detoxikačné kúry, pravidelne medituje... Ale často zabúda na to, že tým najlepším a najprirodzenejším liečiteľom je slnečné svetlo. Jeho účinky na sebe pocítime takmer okamžite. Len si spomeňte, aké to bolo, keď ste ráno vyzreli z okna a nad hlavou vám na blankytne modrej oblohe zažiarilo zlaté slnko. Určite ste sa cítili radostnejšie a mali ste hneď lepšiu náladu.

Slnečná klinika vo Švajčiarsku
Pozitívne účinky slnečných lúčov na naše duševné i telesné zdravie uznáva aj súčasná medicína. Denné svetlo totiž spúšťa v organizme celý rad priaznivých procesov. To však nie je žiadna novinka. O tzv. helioterapii (liečba slnečným žiarením) nájdeme písomné zmienky už z obdobia okolo roku 1400 pred naším letopočtom. Na konci 19. storočia bola táto metóda uznávanou terapiou mnohých lekárov. V roku 1903 otvoril Dr. Auguste Rollier vo švajčiarskom Leysine prvú „slnečnú kliniku“ na liečbu tuberkulózy a krivice. Jeden z najvýznamnejších helioterapeutov sveta zastával názor, že slnko je bezkonkurenčný širokospektrálny liek, a svojich pacientov liečil diétou, ktorú kombinoval so silou slnečných lúčov. Keď však potom v roku 1954 zomrel, terapiu slnkom odsunul do pozadia farmaceutický priemysel.

Účinný nástroj proti vírusovým nákazám
Zoznam pozitívnych účinkov slnka na ľudský organizmus by bol veľmi dlhý. Naše telo premieňa slnečné žiarenie na energiu, ktorú potrebuje na látkovú výmenu a pre hormonálny systém. Slnečné svetlo posilňuje aj našu imunitu: pri pobyte na slnku sa zvyšuje aktivita bielych krviniek a organizmus produkuje interferóny – látky, ktoré sú súčasťou imunitného systému a pomáhajú v boji proti vírusovým nákazám. Slnečné lúče rozširujú cievy, zlepšujú ich priechodnosť a prispievajú k lepšiemu prekrveniu, pomáhajú udržovať stabilnú hladinu krvného cukru a znižovať množstvo cholesterolu, tlmia stres, tíšia bolesť atď. V neposlednom rade taktiež podporujú tvorbu sérotonínu, ktorému sa často hovorí hormón šťastia. Keď nám chýba, cítime sa pod psa.

Aj liečba slnkom má svoje pravidlá
Z lúčov čerpáme aj vitamín D, ktorý je bezpodmienečne potrebný na rast a zdravie našich kostí (niekedy sa mu hovorí aj „slnečný vitamín“). Jeho nedostatok sa prejavuje zníženou funkciou imunitného systému, únavou a ospalosťou, mrzutosťou a sklonom k poruchám nálad, ťažkosťami s kosťami a svalmi a v extrémnych prípadoch aj veľmi obávanou osteoporózou (rednutie kostného tkaniva). Dosť pádnych dôvodov na prekonanie lenivosti a vyjdenie si každý deň aspoň na krátku prechádzku, nemyslíte?
Nič sa však nemá preháňať. Ak chcete mať zo slniečka skutočný úžitok (nie úpal či spálený chrbát), mali by ste sa riadiť určitými pravidlami. Pri opaľovaní dodržujte intervaly 10 – 20 minút na slnku a potom sa zasa presuňte do chládku. Medzi 10. a 15. hodinou, keď majú letné lúče najväčšiu silu, radšej na slniečko vôbec nechoďte. Samozrejmosťou by mala byť aj pokrývka hlavy, v prípade dlhšieho slnenia ochranný krém, kvalitné okuliare s UV filtrom a dostatok tekutín.
Svoju odolnosť a duševnú pohodu však môžete podporiť nielen blahodarnými slnečnými lúčmi, ale aj pestrou vyváženou stravou, pravidelným spánkom a dostatočným odpočinkom alebo užívaním kvalitných výživových doplnkov s obsahom látok, ktoré napomáhajú správnemu fungovaniu imunitného systému (vitamíny C, D, selén, zinok, kyselina listová) alebo podporujú zdravie dýchacích ciest (echinacea, kurkuma, čierna baza, šípky a pod.). Tieto produkty zoženiete voľne v lekárňach alebo e-shopoch, špeciálne pre deti vo forme cmúľacích tabliet, želatínových cukríkov či sirupov v lahodných ovocných príchutiach.