Nech vás pohyb nebolí!

Nech vás pohyb nebolí!

Publikované: 20.07.2018

Zobrazenie: 9

Letné obdobie priam nabáda na športové aktivity – cyklistiku, pešie túry, jazdu na in-linoch, vodné radovánky, ale aj zábavu s poriadnym nádychom adrenalínu.

Mnohí z nás, ktorí celé predchádzajúce mesiace presedeli v kancelárii prikovaní k počítaču, sa do podobných aktivít vrhajú s o to väčším nadšením a energiou. Málokto si však uvedomuje, že telo, ktoré bolo predtým zvyknuté skôr leňošiť, sa do akčného režimu prepína len veľmi neochotne a svoju nechuť často dáva najavo bolesťou...

Na druhej strane kĺby pohyb potrebujú, bez neho nemôžu správne fungovať. Keď sa nehýbete, kĺbovej chrupke chýbajú živiny. Nemá totiž cievne zásobenie a všetky potrebné látky prijíma z kĺbového mazu, ktorý nasáva doslova ako špongia – ale iba vtedy, ak je kĺb v pohybe. Ide teda predovšetkým o to, zvoliť si primeraný pohyb a aj svoj vlastný, prirodzený rytmus cvičenia.

Začnite s niečím, čo kĺby príliš nezaťaží
Pravidelný pohyb prináša so sebou celý rad benefitov, a to nielen pre náš pohybový aparát. Okrem toho, že blahodarne ovplyvňuje kondíciu našich kĺbov, zlepšuje aj náladu, odbúrava úzkosť a stres, podporuje dobrý spánok a pomáha aj pri rôznych chronických ochoreniach, ako je cukrovka, srdcové choroby a pod.
Pokiaľ nie ste zvyknutí sa veľmi hýbať, zvoľte na začiatok nejakú šetrnú aktivitu, pri ktorej sa príjemne pretiahnete, ale ktorá nebude znamenať nadmernú záťaž pre vaše kĺby. Veľmi vhodné sú napríklad prechádzky, severská chôdza (nordic walking), joga (ktorá dokáže uľaviť od reumatických bolestí), pilates, plávanie alebo napríklad aqua aerobik. Voda vôbec kĺbom nesmierne prospieva, pretože ich krásne odľahčí, takže ani ľudia, ktorí zápasia s chronickými kĺbovými ťažkosťami, nemusia na pohyb celkom rezignovať.

Pred cvičením sa vždy dôkladne rozohrejte
K týmto aktivitám je vhodné zaradiť aspoň dvakrát do týždňa cvičenie na zvýšenie sily (napr. s využitím gymnastickej lopty) a ďalej cviky na zlepšenie rovnováhy (v tomto ohľade je vynikajúcou pomôckou BOSU – balančná podložka v tvare pologule). Cvičenie vám však nesmie pôsobiť bolesť (nie svalov, ale kĺbov). V takomto prípade je lepšie urobiť si prestávku, alebo sa poradiť so svojím lekárom či fyzioterapeutom. Majte stále na pamäti, že pohyb vám má prinášať predovšetkým radosť a uľavovať od bolesti.
Nezabúdajte ani na to, že pred každou aktivitou je potrebné kĺby dôkladne rozohriať. Uvoľnia sa tým šľachy a rozprúdi kĺbový maz. So stuhnutými kĺbmi ide aj cvičenie poriadne ťažko a navyše riskujete bolesť alebo poranenie. Keď budete niekde v prírode, skúste si občas vyzuť topánky. Chôdza naboso dá vašej prechádzke úplne nový rozmer a prospeje najmä vašim chodidlám a členkom, ktoré sú dôležité pre vzpriamený postoj a celkovú stabilitu.

Chcete sa o svoje kĺby starať skutočne komplexne? V lekárňach a e-shopoch voľne dostanete vysoko kvalitné výživové doplnky s obsahom kolagénu, glukózamínu či chondroitínu, čo sú základné stavebné zložky kĺbovej chrupky a ďalších spojivových tkanív, obohatené navyše o vitamín C, ktorý prispieva k správnej tvorbe kolagénu pre správnu funkciu kĺbov.