Angína alebo len bolesť v hrdle?

Angína alebo len bolesť v hrdle?

Publikované: 12.06.2018

Zobrazenie: 22576

Bolí vás v hrdle tak silno, že nemôžete ani prehltnúť? Žiadna panika! Každá bolesť v hrdle, aj keď sa vám zdá niekedy skoro neznesiteľná, ešte nemusí byť angína. Nechcite od svojho lekára, aby vám hneď predpísal antibiotiká. Ak sú pôvodcom vašich problémov vírusy, je to aj tak zbytočné (na chrípku a ďalšie vírusové ochorenia tieto lieky nezaberajú) a len by ste zbytočne zaťažili organizmus. 

Akútne infekcie horných dýchacích ciest majú väčšinou vírusový pôvod. Základom liečby je pokojový režim, dostatok tekutín, zvýšený prísun vitamínov a rôzne domáce prostriedky, ako sú obklady, kloktadlá, inhalácie či protizápalové prípravky z lekárne v podobe pastiliek a sprejov.

Vírusové zápaly obvykle zvládnete aj bez lekára
Jednou z najčastejších vírusových infekcií sprevádzanou sťaženým prehĺtaním, pri ktorom môže bolesť vystreľovať až do uší, je akútna faryngitída alebo zápal hltana. K ťažkostiam sa veľmi často pridáva aj nádcha, kašeľ, zvýšená teplota (u malých detí niekedy až nad 39°C), bolesti svalov a kĺbov, únava a celková malátnosť. Tieto príznaky však väčšinou po niekoľkých dňoch ustupujú.
Podobné príznaky máva aj laryngitída (zápal hrtana), pomerne častá detská choroba spôsobená vírusmi, ktorá sa najčastejšie vyskytuje medzi batoľatami a deťmi predškolského veku. Pre tento typ infekcie je charakteristický štekavý kašeľ sprevádzaný sipením, ktorý obyčajne prichádza v noci. Kašeľ pomáha zastaviť napríklad zvýšený príjem tekutín a chladný vzduch z okna. V miestnosti, kde váš potomok spí, sa tiež snažte udržovať čo najnižšiu teplotu, ktorá by nemala presiahnuť 18°C.

Zväčšené mandle a hnisavý povlak? To je angína!
Angína (zápal mandlí, tonzilitída) je ochorenie bakteriálneho pôvodu, pre ktoré sú typické zväčšené a začervenané mandle, na ktorých povrchu je niekedy vidieť biely alebo žltkastý povlak. Rovnako sfarbený povlak býva aj na jazyku. K ďalším príznakom patria zdurené krčné lymfatické uzliny a horúčky, ktoré hlavne u malých detí môžu prekročiť aj štyridsiatku. Bolesť v krku je výrazná a zhoršuje sa hovorením a prehĺtaním (malí pacienti preto často odmietajú jesť a piť). Deti môžu niekedy trpieť aj bolesťami bruška, hlavy a uší i pocitom nevoľnosti. V takomto prípade, najmä ak sa ešte pridá zhoršené dýchanie alebo prehĺtanie, je návšteva ordinácie celkom namieste. Angínu by mal vždy posúdiť lekár, ktorý v prípade potreby predpíše vhodné antibiotiká.

Osvedčené domáce prostriedky proti bolesti v hrdle

  • Vezmite 2 klinčeky a niekoľko minút ich cmúľajte. Môžete ich aj pomaly rozhrýzť. Podráždená sliznica o chvíľku znecitlivie.
  • Zrieďte 2 polievkové lyžice medu čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou, premiešajte a zvoľna prehĺtajte. Ale pozor! Med by mal byť kvalitný, priamo od včelára.
  • Do pohára s vlažnou vodou pridajte 5 kvapiek tea tree oleja a kloktajte 3 – 5-krát denne. Nemáte tea tree olej? Nevadí. Postačí aj obyčajná kuchynská soľ. V pohári teplej vody rozmiešajte 1 lyžičku a kloktajte aspoň 5-krát denne. Pokiaľ je vám kloktanie slanou vodou nepríjemné, môžete si soľnou zmesou preplachovať ústa.
  • Urobte si domácu inhaláciu – vdychujte paru z misky s horúcou vodou, do ktorej ste pridali 2 kvapky eukalyptového a 2 kvapky mätového oleja. Opakujte 2-krát denne 5 – 10 minút. 
  • Uvarte si cibuľové mlieko, na podráždenú sliznicu pôsobí ako hotový balzam. Ošúpte a nadrobno pokrájajte 3 veľké cibule. Vložte ich do hrnca, pridajte 1 klinček, 1 lyžičku hnedého cukru, vetvičku čerstvého tymianu (alebo lyžičku sušeného) a pár lyžíc vody. Nechajte mierne variť asi 2 hodiny a občas podľa potreby prilejte vodu. Potom zmes pretlačte cez sito a zohrejte malú šálku mlieka. Cibuľovú šťavu zmiešajte s rovnakým dielom mlieka a popíjajte 3-krát denne.
  • Ošúpte a rozhryzte strúčik cesnaku (prehĺtať ho nemusíte). Chce to odvahu, ale účinok je zaručený. Ak je hryzenie surových strúčikov nad vaše sily, roztlačte ich a rozotrite na hrianku alebo ich prihoďte do hotovej polievky. 
  • Pol vaničky mäkkého tvarohu naneste v tenkej vrstve na vlhký uterák, priložte na krk a upevnite vlnenou šatkou (suchým uterákom). Alebo si pripravte Priessnitzov obklad – v studenej vode namočte väčšiu látkovú vreckovku a ľahko vyžmýkajte. Priložte ju na krk, na ňu položte igelitové vrecko, upevnite suchou šatkou a na 2 – 3 hodinky si zalezte do postele. Potom obklad zložte, nechajte krk 3 hodiny odpočinúť a celý postup zopakujte.