Vlasy sú zrkadlom nášho zdravia

Vlasy sú zrkadlom nášho zdravia

Publikované: 22.05.2018

Zobrazenie: 164

Všimli ste si, že vám v ostatnom čase zostávajú v hrebeni stále väčšie chumáče vlasov? To môže mať celý rad príčin – počínajúc nešetrnou starostlivosťou cez rôzne hormonálne zmeny a príliš častý stres až po nedostatok niektorých dôležitých živín. 

To, že nám padajú vlasy, je úplne normálne. Určitý čas rastú, potom vypadnú a sú nahradené ďalšími. Po 4 – 6 rokoch sa tak naša hriva kompletne obnoví. Dôležité však je, aby zostal zachovaný vlasový vačok – zárodočné tkanivo, z ktorého vyrastá nový vlas. Množstvo vlasov, ktoré denne stratíme, by tiež nemalo presiahnuť stovku. Samozrejme, to neznamená, že si každé ráno prinesiete do kúpeľne lupu a budete to počítať, ale pokiaľ vidíte, že vám pri česaní zostáva v hrebeni (alebo ráno na vankúši) podozrivo mnoho vlasov, pravdepodobne niečo nebude dobré.

Častý problém žien po päťdesiatke
S padaním vlasov sa stretáva mnoho žien v menopauze. V tele v tomto období klesá hladina estrogénu, čo spôsobuje, že vlasové korienky sú menej chránené, rastúce vlasy sú jemnejšie a predčasne vypadávajú. S hormónmi dokáže zamávať aj znížená alebo zvýšená funkcia štítnej žľazy, nadmerná či nedostatočná tvorba inzulínu, zvýšená produkcia mužských pohlavných hormónov a syndróm polycystických vaječníkov, ktorý postihuje prevažne ženy v reprodukčnom veku (hlavnými príznakmi je chýbajúca ovulácia, rast ochlpenia v typicky mužských partiách, zvýšený testosterón a tvorba drobných cýst vo vnútri vaječníkov). Ak máte podozrenie, že za padanie vlasov môže hormonálna porucha, zájdite si na endokrinológiu.

Za ťažkosti môžu aj niektoré lieky
Vlasy môžu začať viac padať aj po prekonanej infekcii sprevádzanej vysokými teplotami. Tento problém sa môže objaviť 2 – 3 mesiace po chorobe a potom sa zasa všetko vráti do normálu. V niektorých prípadoch sú na vine aj rôzne lieky, predovšetkým cytostatiká (na liečbu nádorových ochorení), imunosupresíva (na stlmenie imunitnej odozvy), antikoagulanty (na zníženie krvnej zrážanlivosti) či antiepileptiká (na potlačenie epileptických prejavov). Ďalšou príčinou môže byť psychická nepohoda, dlhodobý stres, únava a napätie, ako aj prežitá trauma alebo šok; vtedy môžu vlasy vypadávať ešte niekoľko mesiacov po tom.

Pozor na vrkôčiky a agresívne farby
Za to, že nám redne štica, často môže aj nevhodné zachádzanie: nadmerné používanie stylingových prípravkov, nepravidelné strihanie (keď vlasy dlhé mesiace nevidia kadernícke nožnice), nešetrné česanie, fénovanie alebo kulmovanie, ktoré narušujú vrchnú vlasovú vrstvu. Ešte hlbšie do vlasovej štruktúry zasahujú úpravy typu farbenie a odfarbovanie alebo trvalá (napriek tomu, že sa vás kaderníčka v salóne snaží presvedčiť, že ide o celkom šetrný zákrok). Vlasom neprospieva ani sťahovanie do gumičiek a tesných vrkočov či dlhodobé nosenie klobúkov a čepcov (napríklad zdravotné sestry).

Doplňte bielkoviny a vitamíny radu B
Podmienkou zdravých a silných vlasov je aj pestrý a vyvážený jedálny lístok, v ktorom by nemali chýbať predovšetkým bielkoviny. Pri ich nedostatočnom príjme sa totiž telo zbavuje časti vlasov, aby ich nemuselo zásobovať. Preto si dávajte pozor na rôzne jednostranné diéty, ktoré striktne obmedzujú konzumáciu mäsa, rýb a vajec. Pokiaľ ste vegetariáni, nemali by ste vynechávať orechy, fazuľu, šošovicu, cícer, tempeh, tofu, sójové bôby alebo quinou. Zdravie vlasov dokážu podporiť aj niektoré vitamíny skupiny B, predovšetkým B7 (biotín), ktorý nájdete v pivovarských kvasniciach, vaječných žĺtkoch, vnútornostiach, orechoch, karfiole, rajčinách, fazuli, cibuli, ríbezliach či banánoch, a selén, zinok či meď obsiahnuté v pšeničných klíčkoch a semenách rastlín.
Podporiť zdravie a krásu svojej hrivy môžete aj prostredníctvom výživových doplnkov s obsahom dôležitých vitamínov a minerálov v kombinácii s vhodnými kozmetickými prípravkami, ktoré obmedzujú vypadávanie vlasov, podporujú ich zdravý rast a znižujú tvorbu lupín. Špeciálna receptúra s obsahom dôležitých živín (vitamíny B5, B7, E, extrakt z pŕhľavy dvojdomej, lopúcha a octopiroxu) vráti vašim vlasom zdravý vzhľad a prirodzený lesk. Tieto prípravky si môžete voľne kúpiť v lekárňach alebo e-shopoch.